Деглет-нур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Деглет нур)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плоди — фінікі
Пальма оазиса Толга

Деглет нур алжирського діалекту арабської мови دقلة نور — «палець світу»[1]) — найпоширеніший[2] із «сухих» сортів фінікової пальми (Phoenix dactylifera).

Згідно однієї з версій, слово «деглет» значить не «палець», а походить від «Деджла», арабської назви річки Тигр в Месопотамії, де наче і з'явилась вперше ця пальма. Однак всі данні указують на те, що батьківщиною «сонячних пальчиків» є Туггурт в Алжирі[3].

Хоча плоди пальми «деглет-нур» уступають за розмірами і вмістом корисних речовин набираючим популярність крупним («королівським») фінікам-маджхоль, саме цей сорт традиційно називали «королевою фініків[4]» та «сонцем в мініатюрі»[5].

Цей сорт найпопулярніший в Алжирі (в регіоні «Зібан» коло Біскре[6]) і на південному заході Тунісу. В США найбільші плантації розташовані в Каліфорнії, Аризоні, Техасі, де клімат схожий на клімат Північної Африки.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Часто зустрічається варіант перекладу «сонячні пальчики»
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 травня 2015. Процитовано 16 травня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. В. П. Алексеев. Финиковая пальма. Ташкент: Изд-во Комитета наук УзССР, 1935. Стр. 28.
  4. La „Deglet Nour“ la reine des dattes, produite en Algérie, vendue sous le label tunisien, ce n’est déontologiquement pas normal. Архів оригіналу за 15 лютого 2010. Процитовано 16 травня 2015.
  5. http://www.agri-plus.net/download/Le_commerce_des_dattes.pdf[недоступне посилання з квітня 2019]
  6. Deglet-Nour-Biskra-algérie. Архів оригіналу за 11 лютого 2015. Процитовано 16 травня 2015.