Дейвіцька (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дейвіцька)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 50°06′02″ пн. ш. 14°23′31″ сх. д. / 50.10056° пн. ш. 14.39194° сх. д. / 50.10056; 14.39194

Дейвіцька
Загальні дані
Тип Однопрогінна станція мілкого закладення
Глибина закладення 11 м
Стара назва «Ленінова» (Leninova)
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Ширина 10,2 м
Дата відкриття 12 серпня 1978
Архітектор(и) Йосеф Калес
Інженер(и)-конструктор(и) Іржі Лістік
Виходи до Європейський проспект (чеськ. Evropská) та Вітєзне Намєсті (чеськ. Vítězné náměstí)
Мапа
Лінія A (Празьке метро)
Немоцниці Мотол
Петршини
Надражі Велеславин
Боржиславка
Дейвіцька
Градчанська
Малостранська
Староместська
Мустек
Музеум
Наместі Миру
Їржиго з Подєбрад
Флора
Желівськего
Страшніцька
Скалка
ТЧ «Гостіварж»
Депо Гостіварж

«Дейвіцька» (чеськ. Dejvická) — станція Празького метрополітену. Розташована на лінії A, розташована між станціями Боржиславка і Градчанська. Була кінцевою до 6 квітня 2015.

Введена 12 серпня 1978 року, раніше мала назву «Ленінова» (на честь Леніна) (до 22 лютого 1990). Сучасна назва походить з назви історичного району Праги Дейвіце.

Станція має виходи до Європейського проспекту (чеськ. Evropská) та Вітєзне Намнєсті (Площі Перемоги) (чеськ. Vítězné náměstí).

Східний зал станції був оздоблений бюстом Леніна та віршами Володимира Маяковського, що були демонтовані після Оксамитової революції. Будівельні витрати на станцію становили 301 мільйон крон.

Характеристика станції[ред. | ред. код]

Однопрогінна станція мілкого закладення з прямою острівною платформою. Глибина закладення - 11 м Станція сконструйована як довготривала кінцева станція. Роль кінцевої «Дейвіцька» зберегла з моменту спорудження до квітня 2015. Довжина станції, включаючи ці колії, становить 301 м. З платформи, ведуть два виходи — кожен в окремий вестибюль, причому ці вестибюлі з'єднані пасажем, який проходить над платформою. Станція декорована різнокольоровими вертикальними керамічними плитками.

На станції встановлено один ліфт між платформою і вестибюлем з пасажем (у східній частині платформи), і два ліфти між пасажем і поверхнею — один посередині пасажу під зупинкою автобусів у бік аеропорту, другий — в західній частині станції під Банскобистрицькій вулицею. Ескалаторами обладнаний тільки західний вхід на платформу.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція з колійним розвитком - 6 стрілочних переводів, перехресний з'їзд, 2 станційних колії для обороту та відстою рухомого складу і 2 колії для відстою рухомого складу.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]