Деймон Сальваторе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деймон Сальваторе
Damon Salvatore
Єн Сомерхолдер, який виконує роль Деймона Сальваторе у телесеріалі «Щоденники вампіра»
Єн Сомерхолдер, який виконує роль Деймона Сальваторе у телесеріалі «Щоденники вампіра»
Єн Сомерхолдер, який виконує роль Деймона Сальваторе у телесеріалі «Щоденники вампіра»
Поява «Пілотний епізод» (1.01)
Інформація
Вид (раса) Вампір (1864–2017)
Людина (1839–1864)
Стать чоловіча
Дата народження 28 червня 1839 року
Сім'я Стефан Сальваторе (брат)
Зак Сальваторе (племінник), Джузеппе Сальваторе (батько), Лілі Сальваторе (мати), Керолайн Форбс (невістка)
Дружина Елейна Ґілберт
Діти Стефані Сальваторе (донька)
Відносини

Елейна Ґілберт (дружина), Аларік Зальцман (найкращий друг), Бонні Беннет (колишній ворог, найкраща подруга), Ензо Джон (друг) Кетрін Пірс (колишня кохана, ворог), Метт Донован (колишній ворог, союзник), Роуз (колишня коханка), Енді Стар (колишня дівчина), Елайджа Майклсон (колишній союзник, колишній ворог ), Клаус Майклсон (колишній ворог), Ребекка Майклсон (колишня коханка), Мередіт Фелл (колишня союзниця),

Кай Паркер (ворог)
Число епізодів 1 сезон 1 серія- 8 сезон 16 серія
Виконавець ролі Єн Сомерхолдер

Де́ймон Сальвато́ре (англ. Damon Salvatore, 28 червня 1839, Містик-Фолс — 1864 року, в Містик-Фолс (як людина) — один з головних героїв книги та телесеріалу «Щоденники вампіра». Його роль виконує красень Єн Сомерхолдер. Має молодшого брата, Стефана Сальваторе, також вампіра, який був звернений разом з Деймоном,а також наприкінці серіалу одружився з Елейною Ґілберт.

Біографія[ред. | ред. код]

Раннє життя[ред. | ред. код]

Як і його брат, Стефан Сальваторе, був закоханий у Кетрін Пірс. Потім закохався в Єлену Гілберт, коли знову приїхав у місто. Був застрелений власним батьком в 1864-му, але так як на момент смерті в ньому була кров Кетрін, Деймон звернувся у вампіра. Його звернення завершилося після того, як Стефан, будучи вже повноцінним вампіром, фактично змусив Деймона вбити жінку і випити її кров. Деймон, який вважав Кетрін загиблою у вогні, не бажав завершувати звернення, і тому розлютився на брата і пообіцяв зробити його життя нестерпним. Через півтора століття Деймон повертається в Містик-Фоллс, щоб звільнити Кетрін з ув'язнення в місцевій гробниці.

Після зустрічі з Еленою Гілберт він, як і раніше відчуваючи ненависть до брата, вирішує зруйнувати їх стосунки зі Стефаном. Коли ж Деймон дізнається, що Кетрін ніколи не було в гробниці, і весь цей час вона була жива і на волі, він знаходить утіху в Елені, а потім поступово закохується в неї. Відносини між братами також міцніють, і стає ясно, що Деймон, насправді, піклується про Стефана. На перших порах Деймон показаний як імпульсивний, що вбиває по найменшої примхи персонаж, але потім стає людянішим і перестає вбивати невинних. З деякими жителями — наприклад, Аларіком Зальцманом і шерифом Форбсом — Деймон навіть зав'язує дружні стосунки.

1 сезон[ред. | ред. код]

У першому сезоні у Деймона були стосунки з Керолайн, проте її закоханість у нього була більше навіюванням, ніж справжніми почуттями. У першому сезоні звернув на вампіра Віккі Донован — сестру Меттью.

2 сезон[ред. | ред. код]

Коли у 2-му сезоні в місті оголошується Кетрін і каже йому, що завжди любила Стефана, а не його, любов Деймона до неї зникає, і на зміну приходить ненависть до Пірс. Через якийсь час Деймон зближується з іншим вампіром — Роуз. Коли ж її вкусив перевертень, і вона страждала від тривалої агонії, Деймон, створивши для неї сон, в якому вона була знову щаслива, заколов її. Після того, що сталося Деймон вбив випадково зустрінуту на вулиці жінку, і мало не повернувся до свого старого способу життя. Його наступною дівчиною стала телерепортер Енді Старр, яка потрібна була йому як джерело крові і щоб відволіктися. Пізніше вона була жорстоко вбита Стефаном на очах у Деймона. Всупереч всім цим зв'язкам Деймон сильно любить Елену. Під час його агонії, викликаної укусом перевертня Тайлера Локвуда, Елена каже, що прощає його за все, і дарує йому прощальний поцілунок. Але потім Кетрін приносить кров Ніклауса, за яку Стефан пообіцяв служити Стародавньому, і з її допомогою Деймон зцілюється.

3 сезон[ред. | ред. код]

У 3-му сезоні, під час спільних спроб знайти і врятувати Стефана, Деймон і Елена зближуються і навіть один раз цілуються. Після слів Елени про те, що його любов створює для неї проблеми, Деймон вступає в інтимні стосунки з Ребеккою. Під час їх спільного перебування в Денвері між Еленою та Деймоном виникає сильне тяжіння, яке провокує пристрасний поцілунок, але пізніше Елена каже, що не може розібратися у своїх почуттях. У фінальному епізоді Елена все ж вибирає Стефана, сказавши Деймону, що якби першим вона зустріла його, все могло б бути інакше. Однак з флешбеков Деймона, показаного в тому ж епізоді, стає ясно, що саме його Елена та зустріла першу: перед самою автокатастрофою, в якій загинули її батьки, вона йшла по узбіччю в очікуванні їх машини, як раптом їй назустріч вийшов Деймон, залучений її схожістю з Кетрін Пірс. У них стався короткочасний діалог, в кінці якого Деймон змусив забути її про зустріч.

4 сезон[ред. | ред. код]

У 4 сезоні дізнається, що його кров звернула Елену у вампіра, внаслідок чого у неї виник кровний зв'язок з ним і вона робить те, що говорить їй Деймон. Але стає відомо, що зв'язок впливає лише на емоції, а не на почуття. «Елена вірить у те, що по справжньому любить Деймона, а Деймон хоче в це вірити». Деймон не хоче шукати ліки для Елени, адже він вважає, що Елена все-таки не любить його. У 14 серії 4 сезону Елена пропонує Деймону випити ліки разом з нею (тоді ще ніхто не знав, що є тільки одна доза ліків). Деймон каже, що раніше він хотів бути людиною, а «тепер гірше цього для нього нічого немає». Він каже, що справа в Стефані. Але разом зі Стефаном, Еленою, Ребеккою, Бонні і Джеремі вирушає в експедицію Шейна на острів, де вони хочуть знайти ліки. Деймон хоче для Елени нормального життя і тому допомагає в пошуках ліків. Після смерті Джеремі, Елена була не в собі, і Деймон попросив її відключити свої почуття. Але це призводить до разючих змін у поведінці Елени. Разом зі Стефаном вони намагаються повернути їй почуття, однак всі спроби марні. Елена знає, що Деймон і Стефан ніколи не вб'ють її. Тоді він на очах у Елени вбиває Метта Донаван і до Елени повертаються почуття (сам Метт оживає, бо на ньому було кільце Гілбертів). У заключній серії 4 сезону його ранять кулею з отрутою перевертнів, проте в місто повертається Клаус і зцілює Деймона. Елена, звільнившись від кровного зв'язку все одно вибирає Деймона.

5 сезон[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

1. Деймон — чоловіче ім'я грецького походження, від грецького δαμαω (damao), що означає «приборкувати» або «підкоряти».

2. Прізвище Сальваторе має італійське походження і означає «рятівник».

3. У книгах Деймон володіє чорним Ferrari, а в серіалі — синім кабріолетом Chevy Camaro 1967 року.

4. У дитинстві Деймон мав домашню індичку на ім’я Семмі, поки батько не змусив його з’їсти її на День подяки, коли йому було дванадцять.

5. Етнічне походження Деймона в шоу — наполовину француз (від матері) та наполовину італієць (від батька). Однак у романах і він, і Стефан мають повне італійське походження.

6. Деймон є ветераном Громадянської війни в США (1861–65) як солдат, другий лейтенант, в армії Конфедерації до 1864 року та в армії США під час Другої світової війни (1939–45), коли він приєднався в 1942 році. Під час громадянської війни Деймон був частиною 23-го віргінського піхотного полку.

Посилання[ред. | ред. код]