Історія ЛСД

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з День велосипеда)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ентеоген діетиламід лізергінової кислоти було синтезовано 16 листопада 1938 року швейцарським хіміком Альбертом Гофманом в лабораторії фірми Sandoz (нині Novartis) у Базелі, Швейцарія[1]. Лише через майже п'ять років, 19 квітня 1943 було відкрито психоактивні властивості речовини[2].

Відкриття[ред. | ред. код]

«День велосипеда»[ред. | ред. код]

День Велосипеда (англ. Bicycle Day) — відзначається в пам'ять про 19 квітня 1943, коли швейцарський хімік Альберт Гофман навмисно, перший із людей, прийняв 250 мкг ЛСД.

Менш ніж за годину після прийому препарату Гофман відчув раптову й інтенсивну зміну в світосприйнятті. Побоюючись, що захворів, Гофман поїхав із лабораторії додому на велосипеді. Під час поїздки його стан різко погіршився, з'явилося відчуття тривоги, різні марення. Гофману ввижалося, що його сусідка — зла відьма, а навколишні предмети покрилися кольоровими плямами.

Так він відчув дію ЛСД, зробивши цей день датою першого у світі «кислотного тріпу». Дія ЛСД проявилась у тому, що суб'єктивні відчуття Гофмана (дуже повільна їзда) не відповідали об'єктивним (дуже велика швидкість руху). Як з'ясувалося пізніше, Гофман більш ніж в десять разів перевищив порогову дозу препарату.

22 квітня він написав про свій експеримент, а пізніше помістив цю замітку до своєї книги «ЛСД — моє складне дитя» (англ. LSD: My Problem Child).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Albert Hofmann; translated from the original German (LSD Ganz Persönlich) by J. Ott. MAPS-Volume 6, Number 69, Summer 1969 [Архівовано 6 грудня 2013 у Wayback Machine.]
  2. Hallucinogenic effects of LSD discovered. The History Channel. Архів оригіналу за 11 березня 2014. Процитовано 28 травня 2021. 

Література[ред. | ред. код]