День пам'яті жертв голодоморів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День пам'яті жертв голодоморів
День пам'яті жертв голодоморів
День пам'яті жертв голодоморів
Засновано 26 листопада 1998
Дата четверта субота листопада (щорічно)
CMNS: День пам'яті жертв голодоморів у Вікісховищі

День па́м'яті жертв голодомо́рів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопаду.

Статус[ред. | ред. код]

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння й ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів і міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські й культурні діячі, свідки Великого Голоду.

До 2008 року церемонія відбувалася перед Пам'ятним знаком на Михайлівській площі, однак після відкриття Меморіалу жертв Голодомору була перенесена туди.

Хвилина мовчання[ред. | ред. код]

«Запали свічку» — вшануй пам'ять жертв комуністичного терору

О 16:00 год. оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Історія запровадження Дня[ред. | ред. код]

День пам'яті жертв Голодомору в Луганську (парк біля Луганського національного університету, 16 листопада 2008 р.)

Запроваджений згідно з указом Президента України Леоніда Кучми № 1310/98 від 26 листопада 1998 року як «День пам'яті жертв голодоморів». Указом Кучми № 1181/2000 від 31 жовтня 2000 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій». Указом Пезидента України Кучми Л. Д. № 797/2004 від 15 липня 2004 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій».

Указом президента Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 називається «День пам'яті жертв голодоморів».

В Указі зазначено[1]:

На підтримку ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення України постановляю:

Установити в Україні День пам'яті жертв голодоморів, який відзначати щороку у четверту суботу листопада

У квітні 2010 року ПАРЄ ухвалила постанову, в якій привітала рішення Української влади встановити національний день пам'яті жертв голодоморів, та закликає владу інших постраждалих країн встановити аналогічну пам'ятну дату для вшанування жертв режиму[2].

Частина українських істориків та громадських діячів вважає за доцільне відзначення четвертої суботи листопада як «Дня пам'яті жертв Голодомору». На сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус «Голодомор» має лише геноцид 1932—1933 рр. Події 1921—1923 рр. та 1946—1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено, а отже, від вживання слова «голодомори» в множині нівелюється поняття Голодомору 1932—1933 рр. як «геноциду»[3].

Відзначення[ред. | ред. код]

2008[ред. | ред. код]

У 2008 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 22 листопада. Цей день відзначався, як 75-та річниця Голодомору наймасштабніше, загальна сума витрат становила близько 200 млн грн[4]. Саме цього року за участю президента В.Ющенка в Києві було відкрито Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні[5], який стане традиційним місцем проведення меморіальних заходів на наступні роки. У своїй промові В. Ющенко наголосив на поверненні «собі і світу знання про пережиту нами, одну з найбільших катастроф в історії людства», а також на тому, що злочинцем є — «імперський, комуністичний, радянський режим»[6].

2009[ред. | ред. код]

У 2009 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 28 листопада. За словами президента України В. Ющенка, дослідникам вдалося встановити імена майже 2 мільйонів убитих людей, 3577 місця масових поховань жертв Великого Голоду, конкретні накази комуністичної влади, розпорядження і телеграми вбивства[7].

2010[ред. | ред. код]

У 2010 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 27 листопада. Представники інтелігенції мали сумніви щодо належної організації заходів новообраним Президентом України В. Януковичем і тому утворили оргкомітет із підготовки до відзначення цієї дати[8]. Попри відсутність методичних рекомендацій, традиційні заходи було проведено в школах[9]. Врешті президент В. Янукович та прем'єр-міністр М. Азаров таки взяли участь у ранковому молебні[10].

Традиційну панахиду біля меморіалу жертв голодомору провели патріархи Філарет, Любомир Гузар, очільники Української автокефальної православної церкви та Римо-католицької церкви в Україні[11].

2011[ред. | ред. код]

У 2011 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 26 листопада. Вперше цей день чинний президент В. Янукович відзначав разом з усіма колишніми — Л. Кравчуком, Л. Кучмою, В. Ющенком[12]. За повідомленням Центру дослідження визвольного руху, цьогорічний всеукраїнський громадський меморіальний захід з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів буде зокрема присвячено вшануванню пам'яті дітей, вбитих і ненароджених внаслідок трагічних подій 1932—1933 років, заходи відбулися у 32 країнах світу[13].

2012[ред. | ред. код]

У 2012 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 24 листопада. Цього разу акція пам'яті жертв Голодомору присвячувалася людям, які в непростий час рятували від голоду співвітчизників у 1932—1933 роках[14]. Згідно з даними опитувань, близько 60 % громадян України станом на цей рік визнавали Голодомор геноцидом українського народу[15].

2013[ред. | ред. код]

У 2013 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 23 листопада і відзначався як 80-та річниця. Серед міст, де офіційно проходили меморіальні заходи — вже за півроку потому окуповані Севастополь, Донецьк та Луганськ[16]. Згідно з указом Президента[17] було приспущено прапори, обмежено проведення розважальних заходів.

2014[ред. | ред. код]

У 2014 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 22 листопада. За повідомленням 5-каналу в цей день «вперше за 5 років влада і громадськість разом проведуть відзначення роковин Голодомору»[18]. Інститутом національної пам'яті було запропоноване гасло «Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му — непереможні сьогодні!»[19]. На першому національному телеканалі було показано три документальні фільми про Голодомор, решта телеканалів обмежились репортажами про покладання квітів подружжям Порошенків та відмовою від розважальних програм[20].

2015[ред. | ред. код]

«Люди правди». Серія плакатів

У 2015 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 28 листопада. 25 листопада в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» відкрилася виставка «Люди правди». Експозиція присвячена тим, хто не боявся розповідати правду про жахливий злочин сталінізму[21].

Згідно з соціологічними дослідженнями 2015 року, 81 % українців вважають Голодомор геноцидом[21].

Радник Глави АПУ Наталка Попович попросила українців о 16-й годині в суботу, 28 листопада, в кожній домівці, в усіх органах державної влади засвітити свічки пам'яті. «Ми просимо також медіа, всі радіостанції, всі телеканали о 16.00 год. в суботу вшанувати жертв Голодомору хвилиною мовчання», — сказала вона[21].

На відміну від минулих років, цього року Меморіал жертв Голодомору протягом тривалого часу був закритий для відвідувачів, які не мали спеціальних перепусток[22]. Не допустили до музею і вдову дослідника голодомору Джеймса Мейса — Наталю Дзюбенко-Мейс[23][24]:

ми змушені були свічки йти ставити увечері.. Коли вже не було рамок і списків.. А в підворотняках стояли автозаки...І якщо рамки-ще можна було б пояснити "безпекою",то від кого (для кого) були автозаки?

Олесь Доній, Новини Рівного

...Зухвало заявляють людям, що усі, хто не має запрошень або не входить до якихось списків, зможуть потрапити до Меморіалу тільки після 17-ї год., коли завершаться заходи з участю "керівництва держави". При цьому організовано підводили групи зігнаних адмінресурсом вчительок та представників інших "трудових колективів" з заготовленими однаковими прапорцями. Тут же відкрито проводились переклички по списках

Ігор Пилипчук, UAinfo

2016[ред. | ред. код]

В 2016 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 26 листопада. Напередодні, 24 листопада, відкрилась нова експозиції Українського інституту національної пам'яті до 83-х роковин Голодомору в рамках проекту «Незламні» — 15 історій про тих, кого не зламав Голодомор[25].

Також і в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» в рамках презентації цього проекту «Незламні», було відкрито виставку «Голодомор не зламав»[26].

Відповідно, в 2016 році, відзначення роковин Голодомору на всеукраїнському рівні проходило під гаслом відзначення 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932—1933 роки.

Вони зуміли реалізувати себе, попри травму пережитого у 1932-1933-му, і всупереч несприятливим обставинам радянської дійсності наступних років. Вони стали художниками, письменниками, досягли успіхів у науці та техніці, — сказав Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович

[27]

Серед «незламних» — автор Акту проголошення Незалежності України в 1991-му Левко Лук'яненко, оперна співачка Євгенія Мірошниченко, дисиденти Іван Світличний і Олекса Тихий, видатна художниця Катерина Білокур, письменники Василь Барка, Олесь Гончар, лікар Нонна Ауска, поет Дмитро Білоус, філософ Микола Руденко, модель Євгенія Сакевич-Даллас, історик Михайло Сікорський, кінодраматург Борис Хандрос, прозаїк Анатолій Дімаров, живописець Опанас Заливаха[28].

З 26 листопада по 4 грудня в національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» діяла історико-документальна виставка «Ми звинувачуємо», присвячена Дню пам'яті жертв голодоморів[29].

Також о 14:30 год. в Києві, біля Національного музею «Меморіал жертв Голодомору», відбулися траурні заходи за участю свідків Голодомору, перших осіб держави, дипломатів, священиків, громадськості.

О 16:00 год. разом із загальнонаціональною хвилиною мовчання також традиційно пройшла громадська Всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті».

З допомогою Світового конґресу українців вшанування роковин Голодомору відбулось у 32 країнах світу[30].

2017[ред. | ред. код]

В 2017 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 25 листопада. Пам'ять жертв Голодоморів у Києві вшанували в Національному меморіальному комплексі в Печерську, де розташована каплиця у вигляді свічки та скульптури присвячені цій трагичній тематиці[31].

Палата Представників штату Мічиган (США) прийняла резолюцію, якою визначила 25 листопада Днем пам'яті жертв Голодомору[32].

Вночі на 25 листопада у Конотопі Сумської області пам'ятник жертвам Голодомору облили невідомою речовиною. Відео про це на своїй сторінці у Facebook виклав начальник управління житлово-комунального господарства Конотопської міської ради Вадим Фещенко[33].

2018[ред. | ред. код]

В 2018 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 24 листопада. Офіційні державні заходи відбулися, зокрема, біля Національного музею «Меморіал жертв Голодомору»[34]. Традиційно після загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00 год. по всій Україні пройшла громадська Всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті».

2019[ред. | ред. код]

В 2019 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 23 листопада. У Києві жалобні заходи відбулися на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей.

2020[ред. | ред. код]

В 2020 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 28 листопада. На всій території України було приспущено державні прапори, аби вшанувати пам'ять про мільйони замучених голодом українців. ЗМІ активно згадували історичні факти, призвідників голоду 1932—1933 років, масштаби національної трагедії під гаслом «Ми пам'ятаємо!».

2021[ред. | ред. код]

В 2021 році День пам'яті жертв голодоморів припадав на 27 листопада. Традиційно після загальнонаціональної хвилини мовчання о 16:00 по всій Україні пройшла громадська акція «Запали свічку пам'яті».

2022[ред. | ред. код]

В 2022 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 26 листопада.

2023[ред. | ред. код]

Місто Дніпро, пам'ятний хрест на Привокзальній площі

В 2023 році День пам'яті жертв голодоморів припав на 25 листопада. Цьогоріч Україна вшановувала 90-і роковини Голодомору 1932—1933 років, унаслідок якого загинули мільйони мирних людей. За повідомленням міністра внутрішніх справ України Ігор Клименко, МВС України передало Музею Голодомору оцифровані копії понад 1000 кримінальних справ періоду геноциду українців[35][36]. Вшанування пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій відбулося в Києві за участі міської адміністрації[37]. Акції з вшанування пам'яті померлих пройшли в різних містах України — Хмельницькому, Черкасах, Харкові, Одесі, Миколаєві та інших[38], та за кордоном[39][40][41]. Президент США Джо Байден також вшанував пам'ять жертв Голодоморів і вкотре підтвердив підтримку України[42].

2024[ред. | ред. код]

У 2024 році День пам'яті жертв голодоморів припадає на 23 листопада.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Президент України; Указ від 26.11.1998 № 1310/98 [Архівовано 9 листопада 2018 у Wayback Machine.] (Перевірено 30 жовтня 2009)
  2. Parliamentry Assembly Council of Europe (april 2010). Resolution 1723 (2010): «Commemorating the victims of the Great Famine (Holodomor) in the former USSR». Архів оригіналу за 23 червня 2013. Процитовано 11 квітня 2019. 
  3. Міністерство культури України :: Нова назва Музею відтепер - Національний музей "Меморіал жертв Голодомору". mincult.kmu.gov.ua. Архів оригіналу за 25 листопада 2017. Процитовано 14 жовтня 2017. 
  4. Українська діаспора проведе міжнародну акцію «Свічка моління». Архів оригіналу за 23 січня 2016. Процитовано 29 листопада 2015. 
  5. Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні». Архів оригіналу за 11 липня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  6. Промова Звернення президента до Українського народу з нагоди 75-ї річниці Голодомору 1932—1933 років. Архів оригіналу за 23 січня 2016. Процитовано 29 листопада 2015. 
  7. Промова Президента України Віктора Ющенка в День пам'яті жертв Голодомору. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  8. У Києві нагадають Януковичу про Голодомор. Архів оригіналу за 16 січня 2016. Процитовано 29 листопада 2015. 
  9. Школи вшановують жертв Голодомору і без методичок Міносвіти. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  10. Янукович з Азаровим вшанували жертв Голодомору. Архів оригіналу за 23 січня 2016. Процитовано 29 листопада 2015. 
  11. 27 листопада пройшла акція «Голодомор 32-33 — це геноцид. Пам'ятаємо!». Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  12. Жертв Голодоморів ушанували разом усі президенти України. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  13. Жертв Голодомору вшанують у 32 країнах світу. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  14. Сьогодні в Україні день пам'яті жертв Голодомору. У Києві запалять понад 10 тис. свічок. Архів оригіналу за 29 листопада 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  15. 60 % українців вважають, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом (опитування). Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  16. В українських містах пройшли акції пам'яті жертв Голодомору. Архів оригіналу за 29 листопада 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  17. Указ Президента України Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  18. Сьогодні в Україні — день пам'яті жертв Голодомору. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  19. «Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му — непереможні сьогодні!». Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  20. Як телеканали відзначали річницю Євромайдану та роковини Голодомору. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  21. а б в О 16-й годині в суботу, 28 листопада, запаліть свічку пам'яті – Радник Глави АПУ Наталка Попович. Архів оригіналу за 26 листопада 2015. Процитовано 26 листопада 2015. 
  22. «У списках не значиться»: до Меморіалу Голодомору не пускали багатьох українців. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  23. Вдову Джеймса Мейса не пустили в музей Голодомору. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  24. Українці обурені ситуацією довкола Меморіалу жертв Голодомору. Архів оригіналу за 2 грудня 2015. Процитовано 29 листопада 2015. 
  25. Проект «Незламні». Архів оригіналу за 27 листопада 2016. Процитовано 26 листопада 2016. 
  26. У Києві відкрили виставку до 83 роковин Голодомору. Архів оригіналу за 27 листопада 2016. Процитовано 26 листопада 2016. 
  27. [Проект «Незламні»]
  28. У 32 країнах запалять свічки пам'яті про жертв Голодомору в Україні. Архів оригіналу за 27 листопада 2016. Процитовано 26 листопада 2016. 
  29. Виставку до Дня пам'яті жертв голодоморів відкрили у Києві. Архів оригіналу за 26 листопада 2016. Процитовано 26 листопада 2016. 
  30. 26 листопада національні пам'ятні заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору. Архів оригіналу за 26 листопада 2016. Процитовано 26 листопада 2016. 
  31. Rbc.ua. День пам'яті жертв Голодомору в Україні: що потрібно знати про траурну дату. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 7 березня 2018. Процитовано 6 березня 2018. 
  32. Американський штат Мічиган визначив 25 листопада Днем пам'яті жертв Голодомору в Україні. Архів оригіналу за 25 листопада 2017. Процитовано 25 листопада 2017. 
  33. Пам'ятник жертвам Голодомору у Конотопі облили невідомою речовиною. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 25 листопада 2017. 
  34. Як Україна і світ вшановують пам'ять жертв Голодомору. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 листопада 2019. Процитовано 13 листопада 2019. 
  35. Невимовний біль усього українського народу
  36. Музею Голодомору передано копії понад 1000 кримінальних справ періоду 1932—1933 рр. 25.11.2023, 20:10
  37. У Києві вшанували пам'ять жертв голодоморів та політичних репресій. Фоторепортаж. 25.11.2023, 17:50
  38. Несли квіти та запалювали лампадки: в Україні вшанували пам'ять жертв Голодоморів, акції пройшли в різних містах. Фото. // Автор: Уляна Виноградова. 25.11.2023, 19:55
  39. У Празі вшанували 90-ті роковини Голодомору: до акції долучилися представники влади Чехії. 25.11.2023
  40. У Данії українська громада вшанувала пам'ять жертв Голодомору на 90-ті роковини. 25.11.2023, 19:58
  41. У Варшаві українська громада та дипломати вшанували пам'ять жертв Голодомору. ФОТО, ВІДЕО. 25.11.2023, 17:42
  42. Президент США Байден вшанував пам'ять жертв Голодоморів. // Автор: Дмитро Шварц. 25.11.2023

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Законодавчі акти[ред. | ред. код]

Публіцистика