День хрещення Київської Русі — України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День хрещення Київської Русі
День хрещення Київської Русі
День хрещення Київської Русі
Хрещення Володимира. Фреска В. М. Васнецова, Володимирський собор у Києві
Ким святкується Україна Україна
Засновано 25 липня 2008
Тип пам'ятна дата
Дата 15 липня
Пов'язаний з хрещенням Русі (пам'ять святого рівноапостольного великого князя Володимира)
На реверсі пам'ятної монети «На честь візиту в Україну Вселенського Патріарха Варфоломія І» в колі зображено Президента України Віктора Ющенка, який тримає вінок із запаленою свічкою, полум'я якої імітує голограма, та Вселенського Патріарха Варфоломія І.

День хре́щення Ки́ївської Ру́сі́ — Украї́ни — державна пам'ятна дата в Україні на честь хрещення Русі, що відзначається щорічно 15 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира[1].

Історія[ред. | ред. код]

Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі — України»[2]. В Указі сказано:

Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості постановляю установити в Україні День хрещення Київської Русі — України, який відзначати щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі

2009 року, вітаючи українців зі святом президент Віктор Ющенко зазначив[3]:

Це свято відзначаємо у день Святого Володимира — одного із засновників і покровителів нашої державності. Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність Українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це — єдність нашого державного і духовного начала.

Зміна дати[ред. | ред. код]

28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування з 28 липня на 15 липня.[4] Зміни були внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.[5]

Хрещення Русі на монетах[ред. | ред. код]

Монета НБУ 100 гривень 2008 року «Хрещення Київської Русі» Аверс Монета НБУ 100 гривень 2008 року «Хрещення Київської Русі» Реверс Монета НБУ 2000 року «Хрещення Русі» Реверс Монета СРСР 25 карбованців 1988 року «1000-ліття хрещення Русі» Реверс

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №455/2023. Про внесення змін до деяких указів Президента України. Сайт Президента України. 28 липня 2023.
  2. Указ Президента України від 25.07.2008 № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі — України»
  3. Привітання Президента В.Ющенка з Днем хрещення Київської Русі — України // Сайт Посольства України в Республіці Білорусь
  4. Зеленський підписав указ про перенесення Днів української писемності, козацтва та усиновлення. Українська правда _Життя. Процитовано 31 липня 2023.
  5. ПЦУ і УГКЦ переходять на новий календар: як зміняться дати релігійних свят (інфографіка). ТСН.ua (укр.). 24 травня 2023. Процитовано 30 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]