Депозитний вклад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Депози́т (вклад) — грошові кошти в готівковій чи безготівковій формі в валюті України чи в іноземній або у банківських металах, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений термін зберігання чи без зазначення терміну (під відсоток або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Залучення депозитів може здійснюватися в формі випуску (емісії) ощадних (депозитних) сертифікатів. Правила здійснення депозитних операцій встановлюються: для банківських депозитів — Національним банком України відповідно до законодавства; для депозитів (внесків) до інших фінансових установ — Кабінетом Міністрів України. До депозитів не належать суми завдатку, внесеного як забезпечення договірних зобов'язань однієї сторони договору перед іншою.

Депозит є одним з найменш ризикованих способів зберігання фінансів, але, зазвичай, відсотки, які нараховуються за депозитом, повною мірою не компенсують втрати від інфляції.[2]

Депозитна політика банку, а саме процес управління депозитними операціями, передбачає наявність комплексу стратегічних і тактичних заходів, які здійснюють комерційні банки з метою акумулювання тимчасово вільних грошових коштів клієнтів для створення власних кредитних ресурсів. Альтернативність варіантів проведення депозитних операцій стосовно конкретних юридичних і фізичних осіб забезпечує надійність і сталість джерел формування ресурсів банку.

Види депозитів[ред. | ред. код]

В залежності від умов залучення розрізняють:

  • Накопичувальні. Це депозити з можливістю поповнення, проте без можливості часткового зняття вкладу.
  • Ощадні. Це банківські вклади без можливості поповнення і часткового зняття.
  • Універсальні. Це депозити з можливістю поповнення і часткового зняття вкладу.

Податок на депозит[ред. | ред. код]

Доходи від депозитів прирівнюються до всіх інших доходів, тому також оподатковуються. Ставка ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) становить 18 % плюс 1,5 % військового збору. Загалом податок на депозити фізичних осіб становить 19,5 %. Податок на прибуток розраховується з реально виплачених відсотків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова правління Національного банку України № 516 від 03.12.2003 «Про затвердження Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами». Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 23 вересня 2012. 
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 вересня 2009. Процитовано 25 серпня 2009. 

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]