Деревні дамани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Деревний даман)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Деревний даман
Південний деревний даман, Dendrohyrax arboreus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Даманоподібні (Hyracoidea)
Родина: Даманові (Procaviidae)
Рід: Деревний даман (Dendrohyrax)
Gray, 1868
Види
Вікісховище: Dendrohyrax

Деревний даман[1] (Dendroxyrax) — рід ссавців родини даманових.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 400—600 мм, хвіст: 10—30 мм, вага: 1.5—4.5 кг.

Опис. Волосся на верхній частині тіла коричневе з сірими або жовтими кінчиками; чорне волосся також присутнє на спині. Біла пляма волосся позначає розташування залоз на спині; вуха облямовані білими волоссям. Низ, як правило, коричневий. Хутро довше і трохи більш шовковисте, ніж у інших даманів[2].

Поведінка[ред. | ред. код]

Суворо рослиноїдні, харчуються листям, плодами, гілками і корою, як правило, від верхнього ярусу лісу. Ведуть нічний спосіб життя, пік активності відбувається невдовзі після настання темряви і перед світанком[2].

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

У деревних даманів як спаровування так і народження відбуваються під час сухого сезону. Молодь народжується в основному в березні і квітні в Габоні і Камеруні, і з травня по серпень у західній та південній частині Заїру. У східній частині ареалу народження відбувається раз на рік, народжується один, іноді два малюка після періоду вагітності близько 8 місяців. Молодь швидко росте: довжина дорослого досягається за приблизно 120 днів. У D. arboreus період вагітності 7—8 місяців число новонароджених 1—3. Вага новонароджених близько 200 грамів, відлучення відбувається приблизно через 5 місяців, і обоє статей зазвичай досягають статевої зрілості на рівні близько 16 місяців. Один D. arboreus був ще живий після 12 років і 3-х місяців у полоні[2].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 171.
  2. а б в Ronald M. Nowak Walker's mammals of the world, Vol. 1 — JHU Press, 1999, pp. 1046—1047