Державна служба зайнятості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний центр зайнятості
(ДСЗ)
Логотип Державної служби зайнятості України
Загальна інформація
Країна Україна
Дата створення 1990
Керівництво діяльністю здійснює Міністерство економіки України
Штаб-квартира 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10
Кількість співробітників 12 000
Директор Юлія Жовтяк
dcz.gov.ua
Мапа

Державна служба зайнятості — централізована система державних установ, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством економіки України.

Історія[ред. | ред. код]

Державна служба зайнятості була створена на підставі постанови Кабінету Міністрів Української РСР від 21.12.1990 № 381 «Про створення державної служби зайнятості в Українській РСР» [Архівовано 12 серпня 2021 у Wayback Machine.] шляхом перебудови діючої на той час служби працевлаштування на спеціалізовану службу, до завдань якої належить забезпечення комплексного вирішення питань, пов'язаних з регулюванням зайнятості населення, професійною орієнтацією, працевлаштуванням, соціальною підтримкою тимчасово непрацюючих громадян. Основним законодавчим актом, який регулює діяльність Державної служби зайнятості є Закон України «Про зайнятість населення» [Архівовано 12 серпня 2021 у Wayback Machine.] від 05.07.2012 № 5067-VI.

З набуттям з 01.01.2001 чинності Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» [Архівовано 12 серпня 2021 у Wayback Machine.] від 02.03.2000 № 1533-ІІІ на органи Державної служби зайнятості було покладено функції виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та її робочих органів. У зв'язку з цим, крім реалізації державної політики зайнятості населення, Державна служба зайнятості також здійснює виплату матеріального забезпечення та надання соціальних послуг із страхування на випадок безробіття і контролює використання роботодавцями та безробітними коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

На сьогодні Державна служба зайнятості є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку підходящої роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Кадровий потенціал Державної служби зайнятості налічує близько 10 тис.працівників, які надають соціальні послуги в близько 500 центрах зайнятості/філіях по всій території країни.

Структура служби[ред. | ред. код]

  1. Державний центр зайнятості
  2. Обласні, міські, районні центри зайнятості та філії обласних центрів зайнятості.
  3. Центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.
  4. Інститут підготовки кадрів Державної служби зайнятості України.

Основні завдання[ред. | ред. код]

  1. Реалізація державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції, соціального захисту від безробіття.
  2. Здійснення аналізу стану ринку праці.
  3. Сприяння громадянам у підборі підходящої роботи.
  4. Надання роботодавцям послуг із добору працівників.
  5. Участь в організації проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру.
  6. Сприяння громадянам в організації підприємницької діяльності.
  7. Участь у реалізації заходів, спрямованих на запобігання масовому вивільненню працівників, профілактика настання страхового випадку, сприяння мобільності робочої сили та зайнятості населення.
  8. Організація підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних з урахуванням поточної та перспективної потреб ринку праці, підтвердження результатів неформального професійного навчання.
  9. Проведення професійної орієнтації населення.
  10. Додаткове сприяння у працевлаштуванні окремих категорій громадян, які неконкурентоспроможні на ринку праці.

Усі послуги надаються Державною службою зайнятості безоплатно (крім видачі роботодавцям дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства).

Інформування населення про діяльність служби зайнятості, законодавство у сфері зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття, а також щодо наявних вакансій здійснюється через інтернет-ресурс Державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua).

Державна служба зайнятості здійснює фінансову підтримку роботодавців у створенні нових робочих місць. Створюючи нові робочі місця та працевлаштовуючи на них соціально незахищених безробітних, роботодавець має право на компенсацію єдиного внеску на соціальне страхування. Компенсація також здійснюється суб'єктам малого підприємництва, які створюють нові робочі місця у пріоритетних галузях економіки та працевлаштовують на них безробітних.

Державна служба зайнятості має механізми профілактики настання страхових випадків, що сприяють підтримці роботодавців та недопущенню звільнення працівників, збереженню трудових колективів. Також працівникам, у разі втрати ними частини заробітної плати у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції, може бути призначена допомога по частковому безробіттю.

З метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці здійснюється професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних на замовлення роботодавців або для проведення підприємницької діяльності за договорами у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях або безпосередньо у роботодавців — замовників кадрів, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Для професійного самовизначення громадян здійснюється професійна орієнтація шляхом професійного інформування, професійного консультування та професійного відбору.

З метою підвищення конкурентоспроможності громадян віком понад 45 років здійснюється видача ваучерів на оплату навчання.

В умовах недостатньої кількості наявних вакансій альтернативою постійній зайнятості є тимчасова зайнятість громадян. З метою матеріальної підтримки в період пошуку роботи Державна служба зайнятості залучає безробітних до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Надзвичайно важливим для сучасного ринку праці є створення робочих місць у малому бізнесі. Державна служба зайнятості підтримує безробітних в організації підприємницької діяльності. Попередньо здійснюється навчання безробітних основам ведення бізнесу на спеціалізованих семінарах з підприємництва. Для запровадження власної справи служба зайнятості дає стартовий капітал безробітним, які бажають започаткувати власну справу, здійснюючи одноразово виплату допомоги по безробіттю. Також організовується надання індивідуальних та групових консультацій з ведення власної справи із залученням відповідних компетентних спеціалістів.

Для отримання допомоги у пошуку роботи громадяни можуть звертатися в будь-який зручний для відвідування центр зайнятості — незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування особи.

Посилання[ред. | ред. код]