Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики
Тип орган державної влади
Засновано 2002
Розпущено 2011
Офіс Комітету.

Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) — центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, що існував з 2002 по 2011 роки.

Держспоживстандарт був утворений з метою підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів шляхом перетворення Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарту України)[1].

Основними завданнями Держспоживстандарту було: забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації, здійснення управління в цій сфері, а також міжгалузевої координації та функціонального регулювання питань захисту прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації.

Положення про Держспоживстандарт затверджене 2003 року.

Держспоживстандарт був спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері:

Держспоживстандартом видавався науково-технічний журнал «Стандартизація, сертифікація, якість»[3].

Ліквідований 2011 року в ході адміністративної реформи Президента Януковича. На базі Держспоживстандарту створена Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекція України)[4].

Після адміністративної реформи центральним органом виконавчої влади у сфері стандартизації стало Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, одним із завдань якого є реалізація державної політики у сфері технічного регулювання — стандартизації, метрології, сертифікації, оцінки (підтвердження) відповідності, управління якістю.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 1163-р визначено, що функції національного органу стандартизації виконує державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»)[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 25 січня 2024.
  2. Питання Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 25 січня 2024.
  3. Титул, зміст. Стандартизація. Сертифікація. Якість. № 1. 2010. ISSN 2307-4949. Процитовано 25 січня 2024.
  4. Указ Президента України від 6 квітня 2011 року № 370/2011 «Питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади»
  5. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 1163-р «Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації».

Посилання[ред. | ред. код]