Державна служба статистики України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття описує явище за законодавством України.
Можливо, Вам буде цікаво прочитати про інший погляд: Національний орган статистики
.
Державна служба статистики України
(Держстат України)
Загальна інформація
Країна Україна Україна
Дата створення 1920
Керівництво діяльністю здійснює Міністр Кабінету Міністрів України, Віце-прем’єр-міністр України - Міністр цифрової трансформації[1]
Штаб-квартира вул. Шота Руставелі, 3, м. Київ, 01601, Україна
Річний бюджет 1 677 162 800 ₴[2]
Голова Ігор Вернер[3]
Заступник Голови Ірина Жук[4]
Заступник Голови Віктор Поліщук[5]
Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артем Рудько[6]
Код ЄДРПОУ 37507880
ukrstat.gov.ua
Мапа

Державна служба статистики України (Держстат України, колишній Держа́вний коміте́т стати́стики Украї́ни, Держкомстат України) — національний орган статистики України, центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується міністром[7] Кабінету Міністрів України.

Забезпечує проведення в життя державної політики в галузі статистики, створення і належне функціонування загальнодержавної системи економіко-статистичної інформації на території України. Є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Держстат України створено шляхом реорганізації Державного комітету статистики України під час адміністративної реформи 2010 року.

Історія[ред. | ред. код]

  • Історія Держкомстату починається від кінця 1920 p., коли засновано Центральне Статистичне Управління України (ЦСУУ). У 1920-х pp. ЦСУУ користувалося чималою автономією як щодо планів статистичних досліджень, так і щодо публікацій. Головні публікації ЦСУУ: «Статистика України» (1921 — 31, 209 випусків), «Статистична хроніка» (1925 — 29, 152 випуски), періодичні органи — «Статистичний бюлетень» (1921 — 25) і «Вісник статистики» (1928 — 30), довідники-річники «Народилося господарство України» і річники «Україна». Місцеві статистичні бюро видавали свої статистичні збірки і бюлетені.
  • 1930, у зв'язку з введенням п'ятирічок і посиленням централізації, ЦСУУ (як і ЦСУ СРСР) скасовано, його функції перебрав Держплан СРСР. Під час чисток апарату 1930-х pp. багатьох співр. ЦСУУ репресовано. З 1931 майже цілком припинено публікацію статистичних матеріалів. Протягом 1930-х pp. вийшло тільки 4 статистичні довідники, якісно слабі і часто з фальшованими даними.
  • 1941 ЦСУ СРСР відновлено, але воно і надалі було підпорядковано Держпланові. 1948 його вилучено з Держплану і підпорядковано безпосередньо Раді Міністрів СРСР. Відновлене ЦСУ УРСР спочатку підлягало ЦСУ СРСР і не залежало від уряду УРСР.
  • У зв'язку з народногосподарськими реформами, що їх розпочав Микита Хрущов у 1956 р., ЦСУ УРСР мало пов'язання й з урядом УРСР. 1957 відновлено публікацію статистичних матеріалів. Від 1959 ЦСУ УРСР видає щорічно статистичні річники «Народне господарство Української РСР» та короткі довідники і незначну кількість статистичних матеріалів про сільське господарство, науку й культуру.
  • 1960 стало союзно-республіканською установою під назвою Центральне Статистичне Управління при Раді Міністрів УРСР, яке було союзно-республіканським органом, що керує справою обліку й статистики на території України. Було підпорядковане Раді Міністрів УРСР і Центральному Статистичному Управлінню при Раді Міністрів СРСР (ЦСУ СРСР). В ЦСУ УРСР входить Управління обчислювальних робіт (Укрмехоблік), яке керує процесами механізації обліку в нар. господарстві; Управління підготови кадрів обліку (УПК); Український філіал державного статистичного видавництва; філіал науково-дослідного інституту для проєктування обчислювальних центрів і систем економічної інформації ЦСУ СРСР (1992 був перетворений у Науково-дослідницький інститут статистики Міністерства статистики України), основним напрямом наукової діяльності якого є вдосконалення методології статистичної роботи.
  • Від 13 серпня 1987 року Центральне статистичне управління Української РСР перетворене у Державний комітет Української РСР по статистиці. У безпосередньому віданні Держкомстату перебувають обласні статистичні управління та статистичне управління міста Києва.

З 20 жовтня 2019 року, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2019 року № 879 «Про внесення змін до схеми спрямування і координації діяльності центральних органів виконавчої влади Кабінетом Міністрів України через відповідних членів Кабінету Міністрів України»[7], діяльність Державної служби статистики України спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через відповідних членів Кабінету Міністрів України. Станом на 20 жовтня, членом уряду, відповідальним на координацію роботи Держстату визначено міністра Кабінету Міністрів Дмитра Дубілета[8]. 4 березня 2020 року його змінив на посаді Олег Немчінов[9].

31 жовтня 2023 року, Міністерство цифрової трансформації та Державна служба статистики України представили публічну бета-версію оновленого порталу Держстату. Новий портал реалізований з використанням передових хмарних технологій і рішень передачі даних[10].

Структура[ред. | ред. код]

До структури Державної служби статистики України належать:

  • Головне управління статистики підприємств
  • Управління статистики промисловості
  • Управління статистики інвестицій та будівництва
  • Управління структурної статистики
  • Управління зведеної інформації
  • Управління методології та планування
  • Управління національних рахунків
  • Управління статистики послуг та соціальних програм
  • Управління статистики праці
  • Управління статистики населення
  • Управління статистики сільського господарства та навколишнього середовища
  • Управління статистики торгівлі
  • Управління статистики зовнішньої торгівлі
  • Управління статистики фінансів
  • Управління статистики цін
  • Управління статистики зарубіжних країн та міжнародного співробітництва
  • Управління обстеження умов життя домогосподарств
  • Управління регіональної статистики
  • Управління інформатизації

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 року № 274 «Про визначення питань, що належать до компетенції Першого віце-прем’єр-міністра України та віце-прем’єр-міністрів України».
  2. https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/110/f530966n246.xlsx
  3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 920-р «Про призначення Вернера І.Є. Головою Державної служби статистики України».
  4. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2014 року № 952-р «Про призначення Жук І.М. заступником Голови Державної служби статистики України».
  5. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1769-р «Про призначення Поліщука В.П. заступником Голови Державної служби статистики України».
  6. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 січня 2022 року № 86-р «Про призначення Рудька А.О. заступником Голови Державної служби статистики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації».
  7. а б Постанова Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2019 року № 879 «Про внесення змін до схеми спрямування і координації діяльності центральних органів виконавчої влади Кабінетом Міністрів України через відповідних членів Кабінету Міністрів України».
  8. Кабмін передав Держстат в управління Дубілета. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2019. Процитовано 26 жовтня 2019. 
  9. Хто є хто в уряді Шмигаля. Розповідаємо цікаві факти про нових міністрів. Українська правда. Архів оригіналу за 4 березня 2020. Процитовано 6 листопада 2020. 
  10. Держстат України представив оновлений портал в рамках цифрової трансформації. 31.10.2023, 21:06

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]