Державний кордон Вірменії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта Вірменії

Державний кордон Вірменії — державний кордон, лінія на поверхні Землі та вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, що визначають межі державного суверенітету Вірменії над власними територією, водами, природними ресурсами в них і повітряним простором над ними.

Сухопутний кордон[ред. | ред. код]

Загальна довжина кордону — 1570 км[1]. Вірменія межує з 4 державами. У Вірменії є ексклав всередині території Азербайджану (Арцвашен), ця територія окупована та контролюється Азербайджаном.

Ділянки державного кордону
Держава Ділянка Довжина (км) Прикордонні регіони Примітки
Азербайджан Азербайджан схід 996
Грузія Грузія північ 219
Іран Іран південь 44
Туреччина Туреччина захід 311

Всі ділянки кордону, крім ділянки невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки азербайджано-вірменського кордону, дозволяється перетинати лише на встановлених пунктах пропуску з дотриманням всіх передбачених законом процедур. Охорону державного кордону здійснюють Прикордонні війська Вірменії. Кордон з Туреччиною та Іраном охороняють російські війська, співпрацюючи з вірменськими збройними силами. Кордон з Грузією та Азербайджаном охороняють вірменські прикордонники. Кордон з Туреччиною та Азербайджаном закритий, пропуск громадян здійснюється лише на кордоні з Грузією та Іраном.

Країна не має виходу до вод Світового океану[2][3].

Найкоротша відстань до Світового океану
Акваторія км
Чорне море 163
Каспійське море 193
Середземне море 750
Перська затока 1000

Спірні ділянки кордону[ред. | ред. код]

Під час збройного Карабаського конфлікту між Вірменією та Азербайджаном обидві держави взаємно окупували анклави на власній території. Азербайджан вірменський анклав Арцвашен, Вірменія — окупувала та анексувала азербайджанські анклави Бархударли, Верхню і Нижню Аскіпари, Кярки, Софулу. Крім того Вірменія військово і політично підтримала окупацію Арцахом території Азербайджану, що сполучає його територію з територією Вірменії.

У руслі вірменського іредентизму та через історичні події, коли більша частина етно-культурної території вірменської нації залишилась поза межами міжнародно визнаних кордонів сучасної держави, Вірменія на офіційному та неофіційному рівнях має територіальні претензії до всіх своїх сусідів. Підтримується ідея створення Об'єднаної Вірменії на всіх теренах колишньої античної держави Велика Вірменія. Міацум, ідея об'єднання невизнаного Арцаху з Вірменією (подібно до ідей возз'єднання косовських албанців з Албанією), є складовою цього культурно-політичного явища.

Історичні кордони[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Armenia, Geography. Factbook.
  2. Атлас світу, 2005.
  3. Part II : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]