Децим Теренцій Генціан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Децим Теренцій Генціан
Народився 89 або 90
Помер після 120
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул-суффект
Термін 116 рік
Попередник Тиберій Юлій Секунд
Наступник Луцій Статій Аквілія
Рід Теренції
Батько Децим Теренцій Скавріан
Родичі Gaius Pomponius Bassus Terentianusd

Децим Теренцій Генціан (лат. Decimus Terentius Gentianus; 89 або 90 — після 120) — державний та військовий діяч Римської імперії, консул-суффект 116 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Теренціїв з Нарбонської Галлії. Був сином Децима Теренція Скавріана, намісника Дакії у 108–110 роках. Службу розпочав на посаді військового трибуна XIII Подвоєного легіону в намісництво свого батька.

Після 110 року обіймав посади народного трибуна в Римі, квестора, увійшов до колегії понтифіків. У 116 році призначено консулом-суффектом разом з Луцієм Коссонієм Галлом. У 119–120 роках обіймав посаду проконсула в провінції Македонія.

Як і його батько був патроном міста Ульпія Траяна Сармізегетуза. Почесний напис на честь Децима Теренція Генціана поставлено міською громадою Сармізегетузи у 120 році. Незабаром впав у немилість в імператора Адріана. Про подальшу долю Генціана немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Werner Eck, Senatoren von Vespasian bis Hadrian. Prosopographische Untersuchungen mit Einschluss der Jahres- und Provinzialfasten der Statthalter. C. H. Beck, München 1970, ISBN 3-406-03096-3, S. 184ff. (нім.)