Джакомо делла Порта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джакомо делла Порта
Giacomo della Porta
Санта Марія аі Монті в Римі, створена делла Порта.
Народження 1532(1532)
Порлецца, Ломбардія
Смерть 1602(1602)
Рим
Країна Італія
Вчителі Мікеланджело Буонарроті і Джакомо да Віньола
Діяльність архітектор, скульптор
Праця в містах Рим, Фраскатті
Архітектурний стиль бароко
Найважливіші споруди Купол собору Св. Петра, Вілла Альдобрандіні у Фраскатті, фасад церкви Іль Джезу, церква Санта Марія аі Монті
CMNS: Джакомо делла Порта у Вікісховищі

Джакомо делла Порта (італ. Giacomo della Porta, * бл. 1532 у Порлецца, Ломбардія — † 1602, Рим) — італійський архітектор та скульптор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походить з Ломбардії. Належав до родини скульпторів Комачіне і сам починав як скульптор. Художню кар'єру почав в місті Генуя в майстерні свого дядька. В соборі Св. Лаврентія в Генуї для каплиці родини Чібо створив декілька скульптур та рельєфів.

Римський період[ред. | ред. код]

Джакомо делла Порта перебрався в Рим, що став відомим центром європейського та італійського маньєризму, а згодом і бароко. Папська столиця вабила замовами, заробітками та широкими творчими можливостями, пожвавленням мистецького життя, незважаючи на утиски церковної цензури і Контрреформації.

В Римі ломбардець став учнем Мікеланджело та найяскравішим втілювачем його ідей, до яких підходив творчо. Після 1563 року використовуючи плани Мікеланджело провів перебудову Капітолійських палаців та площі на Капітолії. 1573року, по смерті ще одного свого вчителя Бароцці да Віньола, отримав від єзуїтів керування будівництвом церкви Il Gesù. У 1584 році ця ж церква облицьовується сконструйованим ним фасадом. Також у цьому ж 1573 році керує будівництвом Собору Святого Петра, та разом з Доменіко Фонтана у 1588—1590 завершує купол собору, проте відхилившись від планів Мікеланджело і збільшивши його на 4 метри з міркувань більшої надійності еліптичної форми як такої.

Близькість до папського двору та двох авторитетних ватиканських архітекторів (Мікеланджело Буонарроті та Джакомо да Віньола), власні таланти архітектора-практика та царедворця сприяли успішній кар'єрі митця в Римі. Серед покровителів Джакомо делла Порта — папи римські Григорій XIII (понтифікат 1572—1585) та Сикст V (понтифікат 1585—1590).

Джакомо делла порта був задіяний в створенні фасадів декількох церков Рима, що мали містобудівне значення, серед них — церква Сан Луїджі деї Франчезі, Санта Марія деї Монті, церква Св. Афанасія та церква флорентійців. Делла Порта — автор проекту північного фасаду базиліки Сан Джованні ін Латерано. Але він працює не тільки в галузі сакральної архітектури. Містобудвне значення матиме і світська споруда архітектора — вілла Альдобрандіні для кардинала П'єтро Альдобрандіні. Працював інженером і архітектором при створенні барокових обелісків та фонтанів у спекотному Римі.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Всеобщая история архитектуры», Т 2, 1963 (рос)
  • «Всеобщая история искусств», Т 4, М., «Искусство», с.33-34 (рос)
  • Дж. К. Арган, «История итальянского искусства», Т 2, М, «Радуга» 1990, с. 123—124 (рос)

Посилання[ред. | ред. код]

Archinform (нім.)

Див. також[ред. | ред. код]