Джанполадян-Піотровська Ріпсіме Мікаелівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джанполадян-Піотровська Ріпсіме Мікаелівна
Народилася 26 серпня 1918(1918-08-26)
Демократична Республіка Вірменія
Померла 25 серпня 2004(2004-08-25) (85 років)
Санкт-Петербург, Росія
Поховання Смоленське православне кладовище
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність вірменознавець, epigrapher, medieval archaeologist
Галузь археологія, сходознавство і medieval archaeologyd
Alma mater Єреванський державний університет і Єреванський державний університет (1940)
Знання мов російська
Заклад Інститут історії матеріальної культури РАН, Інститут археології РАН, Академія мистецтв СРСР, Ермітаж і Національний історичний музей Вірменії
У шлюбі з Борис Піотровськийd
Діти Mikhail Piotrovskyd

Ріпсіме Мікаелівна Джанполадян-Піотровська (1918 — 1 вересня 2004) — радянський науковець, вірменознавець і археолог-сходознавець. Дружина академіка Бориса Піотровського.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась у 1918 році, по дорозі в Тифліс, під час втечі родини від вірменських погромів в Нахічевані[1][2]. Походила зі знатного і заможного вірменського роду[3], якому належала ліцензія на видобуток у всіх нахічеванських соляних копальнях[1].

Після встановлення радянської влади у Вірменії родина Джанполадянів переїхала до Єревану, де оселилася неподалік від теперішньої школи імені Є. Чаренця. Закінчивши школу з відзнакою, Ріпсіме Джанполадян обрала фах археолога-сходознавця і вступила до Єреванського державного університету. У 1941 році під час розкопок на пагорбі Кармір-Блур міста-фортеці Тейшебаїні познайомилась з Борисом Піотровським. Вони одружились у 1944 році в Єревані, куди Піотровський, майбутній багаторічний директор Державного Ермітажу, був евакуйований з блокадного Ленінграда. В Єревані народився їх первісток Михайло, який пізніше став продовжувачем справи батьків[4].

Впродовж наукової кар'єри Ріпсіме Джанполадян-Піотровська працювала в Інституті археології, в Академії мистецтв СРСР і у відділі Сходу Ермітажу. Також вона була редактором праць академіка Бориса Піотровського, які вийшли друком після його смерті, — енциклопедії «Історія Ермітажу», щоденникових «Подорожніх нотаток», автобіографії «Сторінки мого життя» та інших.

Померла 1 вересня 2004 року в Санкт-Петербурзі. Похована на Смоленському православному кладовищі поруч зі своїм чоловіком[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Р. Ангаладян // Рипсимэ Джанполадян — Пиотровская, или история одного армянского рода // Знамя. — 2003. — № 3. — С. 175–179
  2. «The Guardian» Interview with the Itogi magazine No. 31/790. Архів оригіналу за 27 червня 2012. Процитовано 16 березня 2013.
  3. А. А. Фурсенко // Хранитель сокровищ Эрмитажа. К 100-летию со дня рождения академика Б. Б. Пиотровского // Вестник Российской академии наук т.78; № 2 2008 г.
  4. Юлия Кантор // Скончалась Рипсимэ Джанполадян-Пиотровская [Архівовано 18 листопада 2004 у Wayback Machine.]
  5. Смоленское православное кладбище // Б.Б Пиотровский [Архівовано 2 червня 2008 у Wayback Machine.]