Джатін Дас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джатін Дас
орія ଯତୀନ ଦାସ
Народився 1941(1941)
Баріпада
Громадянство Республіка Індія
Національність орія
Діяльність художник
Alma mater художня школа Джей Джейd
Знання мов орія
Жанр портрет
Діти 1 донька
Нагороди
Падма Бхушан
Сайт jatindas.com

Джатін Дас (*ଯତୀନ ଦାସ, 1941 ) — сучасний індійський художник, скульптор, поет, громадський та культурний діяч.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1941 році у м. Баріпада (Орісса). тут отримав середню освіту. Після цього у 1957 році поступив до художньої школи Джей-Джей, де навчався малюваню до 1962 року. Після цього він почав брати участь у художніх виставках, як на національному, так і на міжнародному рівні. Провів більше 68 персональних виставок, брав участь у 1971 році в бієнале в Парижі та у 1978 році — Венеції, виставці у Кесселі у 1975 році.

Є радником багатьох урядових і приватних організацій, зокрема Ради семи північно-східних штатів Індії для Фестивалю Індії в Росії (1987–1988 роки), Музею народного мистецтва, уряду Орісси (1965–1989 роки), сільського індійської комплексу «Азія-72». Він засновник й голова Центру мистецтв, який зводиться у штаті Орісса. Викладав в ісламському університеті Джамія Мілія.

Згідно програм культурного обміну багато подорожував Європою, Близьким Сходом і Великою Британіє. Дас є членом Генеральної ради, Академії Лаліт Кала, Державний Академії Лаліт Кала в Оріссі, Комісія міської мистецтва у Нью-Делі , Філателістичного консультативного комітету, Північно-центрального зонального культурного центру, Ради керівників Делійського університету. Він був у журі Національного кінофестивалю.

У 2012 році отримав нагороду Падма Бхушан. Живе та працює у Нью-Делі.

Творчість[ред. | ред. код]

Практичне уся діяльність присвячена відображеню людських фігур, особливо в русі. Д.Дас працює олією, акварелю, тушшю, графікою і олівцем Конте. Відомі роботи «Чоловік-Жінка», «Працююча жінка». також працює у фресці, стіному та монументальному живописі.

Автор численних скульптур жінок, виконав металеву композицію для туристичного комплексу Годал (на замовлення уряду штату Харьяна в 1974 році). У 1995 році він завершив свою найбільшу скульптуру зі сталі (близько 9 м) для Бхілайского металургійного комбінату.

У 1960-х роках заснував Поетичне товариство у Делі. У 1964 році віршований твір «Його поеми» були опубліковані у Калькутті.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]