Джаяпала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джаяпала
Народився невідомо
Помер 1002
Пешавар
Діяльність воєначальник
Титул магараджа
Посада Раджа
Термін 964—1001
Попередник Іштхапала
Наступник Анандапала
Конфесія індуїзм
Рід Шахі
Батько Асатапала
Діти 1 син

Джаяпала (*д/н —1002) — магараджа індійської держави на території сучасного Пенджабу у 9641001 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Шахі. Був сином Асатапали, який у свою чергу доводився родичем магараджі Бхімі Шахі. Водночас мати Джаяпали походила з раджпутського клану Бхатті. Невідомо за яких обставин Джаяпала отримав трон магараджи, проте це відбулося у 964 році.

З 973 року Джаяпала був вимушений відбивати напади тюрків-мусульман, які йшли з Хорасану. У 986 році відбулися перші сутички з військами Себік-Тегіна з Газні, васала Караханідів. Битва відбулася біля Ламгану, що знаходився у долині річки Кабул). Внаслідок нерішучості дій індійських військ армія тюрків не зазначала значної шкоди, а навпаки отримала контроль над Хайберським перевалом.

У 991 році Газневіди здійснили черговий напад на землі Шахі. Втім деякий час ці атаки не спричиняли якоїсь незручності для Джаяпали. З 1000 року війну з боку Газневідів продовжив спадкоємець Себук-Тегіна — Махмуд. 27 листопада 1001 року відбулася вирішальна битва при Пешаварі, де армія Джаяпали зазнала поразки, а він сам потрапив у полон. Після сплати викупу у 50 слонів Джаяпала повернувся до своєї столиці Удабхандапури. Після цього у березні або квітні 1002 року зрікся трону на користь сина Анандапали, а тоді здійснив самогубство, кинувшись у багаття.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Keay, John (2000). India, a History. London: Harper Collins Publishers. ISBN 0-00-638784-5.