Джеронімо: Американська легенда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеронімо: американська легенда
Geronimo: An American Legend
Жанр вестерн
драма
Режисер Волтер Гілл
Продюсер Нейл Кентон
Волтер Гілл
Сценарист Джон Міліус
У головних
ролях
Веслі Стюді
Джейсон Патрік
Роберт Дюваль
Метт Деймон
Оператор Lloyd Nicholas Ahernd
Композитор Рай Кудер
Художник Joe Alvesd
Кінокомпанія Columbia Pictures
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 110 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1993
Кошторис 35 млн дол.
Касові збори $18,635,620[1]
IMDb ID 0107004

Джеронімо: Американська легенда (англ. Geronimo: An American Legend) — американський кінофільм режисера Волтера Гілла із Веслі Стюді, Джейсоном Патріком, Робертом Дювалем, Меттом Деймоном у головних ролях. Прем'єра кінофільму відбулася в США 10 грудня 1993 року.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Брітан Девіс розповідає про те, як він у віці 21 року при званні молодшого лейтенанта армії США брав участь у кампанії «Джеронімо» 1886 року.

Апачі були останнім з племен, що чинили опір армії США й резервації. Армія під керівництвом генерала Джорджа Крука отримала наказ знищити табори чірокава (одного з племен апачі) біля мексиканського кордону. Коли решта апачі були готові здатися, воїн, якого мексиканці прозвали Джеронімо, продовжував тягнути час. Старший лейтенант Чарльз Гейтвуд, що вивчив життя апачей, мав супроводжувати Джеронімо до Сан-Карлосу. По дорозі вони зустріли шерифа, який наполягав на тому, щоб розстріляти апачей, а не дозволяти жити їм в резервації. Гейтвуд не допустив цього й за це Джеронімо подарував йому надзвичайно важливу для апачей річ — блакитний камінь.

Апачі було заборонено залишати зону резервації й пити алкоголь. Деякі з них стали вирощувати кукурудзяне зерно, та не могли себе прогодувати. Шамани продовжували закликати решту до непокори. Після того, як одного з шаманів вбили, Джеронімо із одноплемінниками втекли з резервації. Їх переслідували 5 загонів американської армії.

Після того, як кампанія провалилася, генерал Крук подав у відставку, на його місце назначили Нельсона Майлза. Після п'яти місяців пошуків Майлз звернувся до Гейтвуда, щоб той знайшов Джеронімо й вмовив його повернутися до резервації. Майлз не збирався виконувати своїх обіцянок перед апачі. Зрештою, через деякий час апачі загинули б від рук мексиканців, із якими вони також воювали, та політична ситуація в США вимагала результативності від армії. Чарльз Гейтвуд, Брітан Девіс, містер Сібер і апачі Чато вирушили на пошуки Джеронімо. Містер Сібер, що отримав 17 поранень за час війни з апачі, був зачарований цим племенем так само, як і Гейтвуд, та він ненавидів апачей і не жалкував вбивати їх. Разом вони натрапили на спалене поселення індіанського племені ягуї. За десять днів вони вистежили техасців, які вбивали індіанців заради грошей. У сутичці з ними містера Сібера було вбито.

Невдовзі Гейтвуд і Чато натрапили на загін Джеронімо. Гейтвуд домовився із ним про мир і віддав апачі свого натільного хрестика.

4 вересня 1886 року Джеронімо й 36 апачі здалися генералу Майлзу. Лейтенанту Гейтвуду не надали жодних нагород, всіх розвідників і воїнів чірокава відправили у в'язницю, решту — в резервацію. Не погоджуючись з такою позицією американської армії, лейтенант Девіс написав рапорт про відставку. Джеронімо прожив ще 22 роки в статусі військовополоненого.

У головних ролях[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Факти[ред. | ред. код]

  • В інтерв'ю режисер фільму Волтер Гілл зазначав, що йому ніколи не подобалася назва фільму, оскільки на його думку ця стрічка не про Джеронімо, а про чоловіка, що спіймав лідера апачів. Також він заявив, що був змушений скоротити первинну версію фільму на 12 хвилин.[4]
  • Зйомки кінофільму відбувалися в Юті, місті Тусон (Аризона) та в Калвер-Сіті (Каліфорнія).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.brandongray.com/movies/?id=geronimoanamericanlegend.htm [Архівовано 8 липня 2011 у Wayback Machine.] Кінофільм на Box Office Mojo
  2. http://www.imdb.com/title/tt0107004/releaseinfo [Архівовано 31 січня 2010 у Wayback Machine.] «Джеронімо: американська легенда» на Internet Movie Database
  3. http://www.kinopoisk.ru/level/94/film/7190/ «Джеронімо: американська легенда» на КиноПоиск.ru
  4. Факти про фільм Джеронімо: Американська легенда на сайті IMDb (англ.)