Джайлз Флетчер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джайлз Флетчер

2-ге видання праці «Of the Russe Common Wealth…» 1643 року.
Народився 1548
Вотфорд, Королівство Англія
Помер 1611[1][2][3]
Лондон, Королівство Англія
Країна  Королівство Англія
Діяльність дипломат, поет, політик
Alma mater Ітонський коледж і Королівський коледж, Кембрідж
Знання мов англійська
Посада член Палати громад у Парламенті Англіїd і Member of the 1584-85 Parliamentd[4]
Брати, сестри Richard Fletcherd

Джильс (Джайлз) Флетчер (англ. Giles Fletcher, the Elder; близько 1548, Вотфорд, графство Гартфордшир — 1611, Лондон) — англійський поет, літератор (мемуарист), член парламенту та дипломат, посол Англії на Московії у 1588—1589 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з сім'ї церковнослужителя. Навчався в Ітонському коледжі та Королівському коледжі Кембриджа, отримавши ступені доктора цивільного права та магістра теології[5].

Їздив з дипломатичними дорученнями до Шотландії, Німеччини, Нідерландів.

1588 року відряджений королевою Єлизаветою І у Московію добиватися розширення привілеїв Московської торговельної компанії. Однак дипломатична місія Флетчера в Московію закінчилася повним провалом.

У 1610 році Флетчер був найнятий для переговорів з Данією від імені купців Східної компанії (Eastland Company).

Про свої враження від Московії Флетчер залишив твір з оригінальною назвою «Of the Russe common wealth. Or, Maner of gouernement of the Russe emperour, (commonly called the Emperour of Moskouia) with the manners, and fashions of the people of that countrey». — London: T.D. for Thomas Charde, 1591.[6] (Російська співдружність націй. Або манера керування російського імператора, (зазвичай називається імператором Московії) з манерами і звичаями жителів цієї країни. — Лондон, 1591, перший російський переклад — Женева, 1867). У своїй праці він описав природні умови і державний лад Московії, а також побут, звичаї різних верств суспільства. Твір Флетчера — один з найбільш детальних і всебічних серед творів іноземців про Московію XVI століття.

Деякі повідомлення Флетчера (наприклад, цифрові дані про склад бюджету Московії тощо) унікальні і важливі. Флетчер з високою точністю зобразив московські порядки — реалістично і критично відгукувався про тиранію московського царя тощо.

Описи московитського суспільства[ред. | ред. код]

«Що стосується їхніх якостей та способу життя, то вони володіють хорошими розумовими здібностями, не маючи, проте, тих засобів, які є в інших народів задля розвитку їхніх обдарувань вихованням та наукою… Спосіб їх виховання (чужий щодо будь-якої ґрунтовної освіти та громадянськості) визнається їхньою владою найкращим для їхньої держави й найбільш відповідним їхньому способу правління, який народ навряд чи став би терпіти, якби отримав якусь освіту й краще уявлення про Бога, так само як й гарний устрій».

У своїй книзі, наприкінці історичного нарису, згадуючи правління Івана Грозного Флетчер спрогнозував настання смутних часів на Московщині: «Настільки низька політика та варварські вчинки (хоч вже й припинилися) так вразили всю державу й настільки спричинили загальне ремствування й непримиренну ненависть, що, мабуть, це має закінчитися не інакше як загальним повстанням».[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б LIBRIS
  2. а б Hart M. S. Проєкт ГутенбергProject Gutenberg Literary Archive Foundation, 1971.
  3. а б Sapere.itDe Agostini Editore, 2001.
  4. The History of Parliament
  5. Див., наприклад: Проезжая по Московии. Россия XVI—XVII вв. глазами иностранцев / Под ред. Н. М. Рогожина. — М.: Международные отношения, 1991. — С. 6.
  6. Fletcher, Giles (1591). Of the Russe Common Wealth: Or Maner of Governement by the Russe Emperour… (англ.). Charde.
  7. Расшифровка Первый компромат на Россию. Содержание второй лекции из курса Ирины Карацубы «Россия глазами иностранцев»

Література та посилання[ред. | ред. код]