Джміль полярний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джміль полярний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Надродина: Апоідеї (Apoidea)
Родина: Бджолині (Apidae)
Рід: Джміль (Bombus)
Підрід: Alpinobombus
Вид: Джміль полярний
Bombus polaris
Curtis, 1835
Посилання
Вікісховище: Bombus polaris
EOL: 1065341
ITIS: 714831
МСОП: 88120725
NCBI: 130708

Джміль поля́рний (Bombus polaris) — перетинчастокрила комаха родини Бджолиних. Основний запилювач квіткових рослин в Арктиці.

Ареал[ред. | ред. код]

Ареал полярного джмеля утворює кільце навколо Північного полюса. Цей вид джмелів мешкає в Канаді, в арктичній частині Аляски, на арктичних островах (острові Девон, Елсмір, Баффінова Земля, Гренландія), на півночі Скандинавії та РосіїНенецькому і Ямало-Ненецькому автономних округах, в Якутії, на Чукотці)[1].

Опис[ред. | ред. код]

Тіло джмеля полярного вкрите густими волосками для теплоізоляції. Забарвлення може бути різним, але найчастіше груди чорні з оранжево-жовтими смужками по краях, черевце оранжево-жовте, іноді його кінець може бути чорний[2].

Біологія[ред. | ред. код]

Джміль полярний — запилювач більшості арктичних рослин. Він запилює мак полярний, родіолу рожеву («полярну розу»), вербу арктичну та інші рослини.

Природні вороги і хижаки[ред. | ред. код]

Джмелі північні проникають в гнізда полярного джмеля, вбивають маток і змушують робочих джмелів «працювати на себе». Це явище називається клептопаразитизм[3]. Крім того, на джмелів полярних полюють такі птахи, як жовтоволик, звичайна гага, морянка[4].

Див.також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Discover Life. «Discover Life map of Bombus polaris». [Архівовано 23 вересня 2015 у Wayback Machine.] Retrieved 21 February 2009.
  2. Bumblebee.org. «Bumblebees found in North America» [Архівовано 7 травня 2015 у Wayback Machine.]. Retrieved 21 February 2009.
  3. Milliron H.E., Oliver D.R. (1966) Bumblebees from northern Ellesmere Island, with observations on usurpation by Megabombus hyperboreus (Schönh.), Can. Entomol. 98:207-213
  4. packerpedia — Bio Arctic Bumblebee. Архів оригіналу за 13 липня 2012. Процитовано 8 травня 2015.