Джон Гульд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джон Ґульд
John Gould
Народився 14 вересня 1804(1804-09-14)
Лайм-Реджіс, Англія
Помер 3 лютого 1881(1881-02-03) (76 років)
Лондон, Англія
Поховання Кенсал-Грін
Місце проживання Англія, Австралія
Країна  Сполучене Королівство
Національність англієць
Діяльність зоолог, ілюстратор, орнітолог
Галузь Біологія
Членство Лондонське королівське товариство
Геологічне товариство Лондону
Туринська академія наук[1]
Відомий завдяки: The Birds of Europe, The Birds of Great Britain, The Birds of New Guinea, The Birds of Asia
У шлюбі з Elizabeth Gouldd
Діти Charles Gouldd
Нагороди

CMNS: Джон Гульд у Вікісховищі
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Gould».

John Gould на Віківидах
Сторінка на Віківидах
John Gould на Вікісховищі
Зображення на Вікісховищі

Джон Ґульд (англ. John Gould, * 14 вересня 1804, Лайм-Реджіс, Англія — †3 лютого 1881, Лондон, Англія) — знаменитий британський орнітолог, художник і таксидерміст.

Біографія та наукова діяльність[ред. | ред. код]

Народився у графстві Дорсет, Англія, у 1804 році у родині садівника Віндзорського замку і за 76 років життя заробив репутацію в усьому світі як «людина птахів». Він був найнятий як таксидерміст у новостворене Лондонське Зоологічне Товариство та багато подорожував Європою, Азією та Австралією.

Джон Ґульд був, можливо, найвизначнішим і найплодовитішим видавцем і автором орнітологічних робіт у світі. Між 1830 і 1881 роками, понад 46 томів його робіт були видані у кольорі. Ґульд опублікував 41 роботу про птахів з 2999 напрочуд точними ілюстраціями, виконаними командою художників, у тому числі його дружиною Елізабет Коксен. Його перша книга про гімалайських птахів, була створена за допомоги привезених до Лондона опудал, але згодом він подорожував, аби бачити птахів у їх природному середовищі.

У 1838 році Ґульд із дружиною прибули до Австралії, аби провести 19 місяців вивчення і записів з природної історії континенту. За цей час Гульд не тільки замалював найвідоміших птахів Австралії, але також зібрав інформацію про майже 200 нових видів, і також зібрав дані про австралійських ссавців. Його найвідомішими роботами є The Birds of Europe, The Birds of Great Britain, The Birds of New Guinea, The Birds of Asia. Він також написав монографії про Macropodidae, Odontophorinae, Trochilidae і Pittidae.

Помер 1881 року. Похований на кладовищі Кенсал-Грін у Лондоні.

Вікторіанська Англія була зачарована екзотичними малюнками видань Джона Ґульда, у тому числі вишуканими зображеннями колібрі, з якими ім'я Ґульда асоціюється перш за все. Його чудові малюнки та літографії птахів мали великий попит і мали бізнесовий успіх.

Його ім'я присутнє у загальних назвах, принаймні 28 птахів, наприклад, бронзова зозуля Ґульда Chrysococcyx russatus і деякому числі наукових назв, наприклад, псевдомиша Ґульда Pseudomys gouldii.[2]

Галерея ілюстрацій до видання «Птахи Австралії» (1848)[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. www.accademiadellescienze.it
  2. Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson. The eponym dictionary of mammals. — JHU Press, 2009. — С. 161. — ISBN 0801893046.