Джон Келхун (етолог)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Келгун
англ. John B. Calhoun
Джон Келгун, 1986
Народився 11 травня 1917(1917-05-11)[1]
Елктон, Джайлс, Теннессі, США
Помер 7 вересня 1995(1995-09-07)[1] (78 років)
Теннессі, США
Країна  США
Діяльність психолог, етолог
Джон Келгун проводить експеримент

Джон Келгун (англ. John B. Calhoun; 11 травня 1917, Теннессі — 7 вересня 1995) — американський етолог і дослідник психології у зв'язку з проблемами популяційної щільності і її впливу на поведінку.

Стверджував, що експериментально виявлені соціальні ефекти надмірності населення пацюків можуть розглядатися як модель майбутнього для перенаселеної людської цивілізації.

Проводив спостереження сірих пацюків у природному середовищі, особливо відзначивши природне обмеження популяції на рівні набагато нижче рівня прокорму і корелюючи з Числом Данбара, а також дослідивши зміни рівня конфліктності в стійких щурячих групах в залежності від кількості особин в групі.

В одному з експериментів організував «ідеальні» умови проживання мишей у вигляді ящиків площею 8-12 м² і висотою до 1,5 метра. Ящики були ізольовані від навколишнього світу, в них підтримувалась комфортна для мишей температура, а самі миші необмежено забезпечувалися їжею і водою. Ящики мали систему розділених на сектори нір. Експеримент полягав у дослідженні змін в поведінці мишей, пов'язаних зі зростанням чисельності популяції.

У ході експерименту чисельність мишей сягнула невідповідної приміщенню кількості. Спостереження показали руйнування соціальної структури та поведінки особин: вигнання і навіть вбивство дитинчат, відмова самців від захисту території і самок, збільшення агресивності самок, прояви канібалізму в умовах достатньої кількості їжі. Незабаром популяція повністю вимерла.

Експерименти зі щурами[ред. | ред. код]

У 1947—1949 роках Келгун в рамках проєкту з дослідження екології гризунів, проведеного Університетом Джона Гопкінса, проводив спостереження сірих щурів у природному середовищі — в огородженому загоні просто неба площею 10 тисяч квадратних футів (930 м2 ). Хоча кількість щурів у загоні таких розмірів при безконтрольному розмноженні теоретично могла досягти 50 тисяч, Келгун зазначив, що розмір популяції за весь час експерименту не перевищував 200 особин і стабілізувався на значенні 150, що корелює з числом Данбара. Більш того, щури не розсіялися по загону безладно, а утворили 12-13 організованих колоній, у кожній з яких проживало по 12 щурів. Келгун припустив, що саме такий розмір групи є для сірих щурів найкращим — при перевищенні цієї кількості стрес призводить до розпаду групи.

З 1958 по 1962 рік Келгун проводив серію експериментів з сірими щурами вже в штучному середовищі — збудованому в лабораторії полігоні площею 12 м2, висотою до 1,5 метри, розділеному на 4 сполучених один з одним відсіки, причому дві кінцевих відсіка — перший і четвертий — контакту один з одним не мали. Полігон був ізольований від навколишнього світу, необмежено забезпечувався їжею і водою. Населяючи цей «щурячий рай», Келгун досліджував зміни в поведінці щурів у міру природної зміни чисельності популяції. У кожний з чотирьох відсіків була поміщена група з 12 щурів, всього 48 особин. Щоб не допустити надмірного перенаселення, після досягнення чисельності 80 особин дослідники прибирали з полігону зайвих молодих щурів, які пережили дитячий вік. Виявилося, що кінцеві відсіки були захоплені сильними самцями-лідерами, кожен з яких жив у гаремі з 8-12 самок, а інших самців виганяв у центральні відсіки. Порядку 60 щурів, нудьгуючи в центральних відсіках, демонстрували різноманітні форми девіантної поведінки: збільшена агресивність і безпричинні напади один на одного, зникнення інтересу до спаровування, спроби спаровуватися з усіма самками або навіть усіма щурами підряд, незалежно від статі. Спостерігався канібалізм — зокрема, поїдання щурят — навіть в умовах великої кількості їжі.

Експерименти з мишами[ред. | ред. код]

Найбільш відома серія експериментів Келгуна, в якому зростання популяції ніяк не обмежувалося, була поставлена на мишах. У липні 1968 року в дротяний загін в лабораторії на базі Національного інституту психічного здоров'я були поміщені 4 пари мишей. Загороду з 256 ящиками-гніздами, кожен з яких був розрахований на 15 мишей, був обладнаний роздавальниками води та корму і достатньою кількістю матеріалу для будівництва гнізд. Келгун описував загін як «утопію» для мишей. За розрахунками дослідників, місця для гнізд в загоні вистачило б на 3840 мишей, а постійно оновлюваної їжі — на 9500. На практиці чисельність популяції зупинилася на максимальному значенні 2200 і після нього тільки скорочувався; до червня 1972 року, коли Келгун завершив експеримент, в загоні залишалося лише 122 миші.

У період стабілізації населення Universe 25 агресивність самок підвищилася, саме вони — а не самці — стали активно захищати свою територію, проте матері не доглядали за мишенятами. Безліч молодих самців, що не знайшли собі місця в колоніях по периметру загороди, виганяли в центр, і серед них також проявлялися девіантні форми поведінки: пасивність або надмірна агресивність з нападамами на інших мишей, пансексуалізм і гомосексуальна поведінка. На стадії скорочення і розпаду популяції Келгун спостерігав зростання числа самців, яких він назвав «красенями» (англ. beautiful ones): ці миші уникали як спарювання, так і бійок, без кінця чепурилися. Самки також перестали спаровуватися з самцями. Колега Келгуна, доктор Гелсі Марсден, в 1972 році переніс кілька самок і самців «красенів» в окремі загони, виявивши, що миші і там не намагаються спаровуватися.

Папа Римський Павло VI зустрічається з Джоном Келгуном, 1973.

За підсумками дослідження Келгун зробив висновок, що при перевищенні певної щільності населення і заповненні всіх соціальних ролей в популяції виникає зростаючий прошарок молодих «ізгоїв». Гостра конкуренція між ними і старшими особинами призводить до розпаду соціальних зв'язків і краху суспільства в цілому, його переходу в такий стан, коли при низькій смертності нормою стає примітивна «аутистична» поведінка, що веде до вимирання популяції. Використовуючи відсилання до Одкровення Іоанна Богослова, Келгун описав розпад суспільства як «смерть в квадраті» (англ. death squared), при цьому «першу смерть», смерть духу, миші переживали ще за життя[2].

Знаменитий експеримент був надалі використаний як основа розвитку концепції проксемики Едварда Голла. Поняття поведінкової клоаки також вплинуло на розвиток соціології міста[3] та психології.

Розробки Келгуна вплинули на дослідження агресії.

Критика експерименту[ред. | ред. код]

На симпозіумі «Людина і її місце в природі» в 1972 році доповідь Келгуна було розкритиковано:[4]

  1. Не було відомостей про перших мишей в популяції — вони могли бути близнюками, що могло вплинути на подальші покоління через близькоспоріднене схрещування.
  2. Температура в загоні могла сягати +32 градуси, що не є природним для мишей.
  3. Загон чистили лише раз на 1–2 місяці, тобто більшу частину життя миші проводили на території, забрудненій трупами, фекаліями, рештками гнилої їжі та сміттям.
  4. Нема точних підрахунків популяції, всі оцінки вказано приблизно.
  5. По так званих «мишах-красунчиках» (миші, які не воювали за самок і не спарювались, доглядаючи тільки самих себе), які за даними Келгуна з'явились наприкінці експерименту, не вказано їхній вік — якщо це були старі самці, така поведінка є для них природною.
  6. Причини смерті не досліджувались. Оскільки територія не була захищена від інфекцій та була брудною, це могло вплинути на смертність популяції [5].

У мистецтві[ред. | ред. код]

За мотивами робіт Келгуна була написана книга Mrs. Frisby and the Rats of NIMH[en] і знятий мультфільм «Секрет щурів».

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Calhoun, John (1947-1948). Crowding and Social Behavior in Animals. Anchor Books.
  • Calhoun, John B. (1950). The Study of Wild Animals under Controlled Conditions. Annals of the New York Academy of Sciences. 51: 113—22.
  • Calhoun, John B. (1952). The Social Aspects of Population Dynamics. Journal of Mammalogy. American Society of Mammalogists. 33 (2): 139—159. doi:10.2307/1375923. JSTOR 1375923.
  • Calhoun, John, B. (1962). «A Behavioral Sink.» In Eugene L. Bliss ed., Roots of Behavior. New. New York: Harper & Brothers, Ch. 22.
  • Calhoun, John B. (1962). Population density and social pathology. Scientific American. 206 (2): 139—148. PMID 13875732.
  • Calhoun, John, B. (1972). «Plight of the Ik and Kaiadilt is seen as a chilling possible end for Man» Smithsonian Magazine. 3: 27-32.
  • Calhoun, John B (1983). Environment and Population: Problems and Adaptation: An Experimental Book Integrating Statements by 162 Contributors. Praeger. с. 486. ISBN 0-275-90955-7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. Death Squared: The Explosive Growth and Demise of a Mouse Population : [арх. 03.01.2015] / John B. Calhoun (MD) // Proc. roy. Soc. Med.. — 1973. — Vol. 66, iss. 2 (January). — P. 80—88. — Дата звернення: 29.11.2014. — PMID 13875732.
  3. Ramsden, Edmund; Adams, Jon (2009). Escaping the Laboratory: the rodent experiments of John B. Calhoun & their cultural influence (PDF). Journal of Social History. 42 (3). Архів оригіналу (PDF) за 10 грудня 2014. Процитовано 23 грудня 2014.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки зі значенням параметра postscript, що збігається зі стандартним значенням в обраному режимі (посилання)
  4. Закриття «Всесвіту». Архів оригіналу за 25 травня 2021. Процитовано 16 березня 2022.
  5. Мышиный рай – эксперимент “Вселенная-25”. www.ATraining.ru (рос.). Архів оригіналу за 21 січня 2019. Процитовано 20 січня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]