Джон Крісті (серійний убивця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Крісті
John Reginald Halliday Christie
Народився 8 квітня 1899(1899-04-08)
Велика Британія Велика Британія
Помер 15 липня 1953(1953-07-15) (54 роки)
HM Prison Pentonvilled, Barnsburyd, Ізлінґтон, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Велика Британія
Прізвисько Газовий маніяк
Покарання Смертна кара через повішення
Кількість вбивств 8
Спосіб вбивств Задушення
Мотив Сексуальний
Дата арешту 31 березня 1953

Джон Реджинальд Халлідей Крісті (англ. John Reginald Halliday Christie; 8 квітня 1899 — 15 липня 1953 року) — британський серійний вбивця та ґвалтівник. Повішений15 липня 1953 у в'язниці Пентонвілі за вироком суду.

У 1916 році Крісті, який служив на фронті під час Першої світової війни, сильно постраждав від газової атаки. Це сильно знизило його потенцію.

У 1920 році Крісті одружився, але сексуальне життя не задалося. У 1922 році в його будинку стався витік газу. Дружина Крісті знепритомніла, а коли прокинулася, то побачила, що чоловік зайнявся з нею сексом. Крісті пізніше пояснив, що отруєна газом жінка викликала у нього статеве збудження.

У 1934 році Крісті був збитий машиною і отримав важку травму голови. Коли почалася Друга світова війна, через травму його не взяли на фронт, але призвали на роботу в поліцію.

У 1943 році дружина Крісті ненадовго виїхала з Лондона. Крісті зустрів Рут Фуерст, якій запропонував переночувати в його будинку. Там він отруїв жінку газом, зґвалтував, а потім задушив. Другою жертвою стала Мюріел Іди, подруга його дружини. Він обманом заманив її в будинок, отруїв газом, зґвалтував і задушив, коли дружини не було в місті.

У 1949 році Крісті познайомився з Тімоті Евансом, який приїхав з Ірландії з метою знайти роботу з вагітною дружиною Беріл і дворічною дочкою. За малу плату Крісті дозволив Евансам пожити у нього. Тімоті був не радий вагітності дружини. Крісті запропонував Тімоті влаштувати його дружині аборт, і той погодився. У день, коли дружина Крісті була відсутня, Тімоті заради алібі виїхав з Лондона. Крісті опинився один на один з Беріл та її дочкою, отруїв жінку газом, зґвалтував і вбив, а заодно задушив і дворічну дитину. Після цього Крісті вирішив підставити Еванса. Він подзвонив йому і сказав, що його дружина померла під час аборту. Тімоті Еванс повірив йому. Незабаром Еванса заарештували за підозрою у вбивстві дружини і дочки. Проти нього на суді свідчили Крісті з дружиною. Еванса визнали винним і повісили за вбивства, здійснені Джоном Крісті.

Крісті продовжив здійснювати вбивства. Він убив свою дружину, щоб вона не заважала йому. Її він не ґвалтував і не труїв газом. Потім він убив ще двох жінок. Три трупи він поклав у шафу, потім забив шафу фанерою. Незабаром він продав будинок і поїхав, але новий господар вирішив наклеїти нові шпалери і виявив шафу з трупами, повідомив в поліцію. Крісті був оголошений в розшук. Незабаром він був заарештований.

Опинившись у поліцейській дільниці, Крісті зізнався в усіх вбивствах, навіть у деяких, в яких його не підозрювали. Крісті був засуджений дуже швидко і незабаром повішений. Вирок привели в дію 15 липня 1953 у в'язниці Пентонвілі. Тімоті Еванс, повішений в 1949 році, був реабілітований.

Статті[ред. | ред. код]