Джон Лассетер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Лассетер
Ім'я при народженні John Alan Lasseter
(Джон Алан Лассетер)
Псевдо Джон Алан Лассетер
Народився 12 січня 1957(1957-01-12) (67 років)
Голлівуд, Каліфорнія
Громадянство США США
Національність американець
Місце проживання Глен-Еллен
Діяльність креативний директор студій Pixar, Walt Disney Animation Studios
Відомий завдяки художник-аніматор, режисер, сценарист, дизайнер, креативний директор студій Pixar, Walt Disney Animation Studios
Alma mater Каліфонійський інститут Мистецтв англ. California Institute of the Arts, Каліфорнія
Вчителі Jules Engeld і Eric Larsond
Знання мов англійська[1]
Заклад Pixar[2][3], Lucasfilm[2], Walt Disney Studios[2], Walt Disney Animation Studios[3] і Skydance Media
Членство Американська академія мистецтв і наук
Роки активності 1978 — тепер. час
Magnum opus Evil Emperor Zurgd
У шлюбі з Ненсі Лассетер
Діти Sam Lasseterd
Автограф
Нагороди шість Оскарів: 1987, 1989, 1996, 2002, 2007, 2011
IMDb ID 0005124
Сайт waltdisneystudios.com/corp/bio/245

Джон Алан Лассетер (англ. John Alan Lasseter, John Lasseter, народився 12 січня 1957) — художник-аніматор, режисер, сценарист, креативний директор студії Піксар і студії Дісней. Автор, режисер, сценарист першого в історії комп'ютерного повнометражного анімаційного фільму — «Історія іграшок» 1995 року. Володар шести нагород Оскар.

Рання біографія[ред. | ред. код]

Джон Лассетер народився у Голлівуді 12 січня 1957 року у сім'ї Пола і Джоул Лассетер, виріс в містечку Віттер, Каліфорнія.

Навчаючись у школі, під час відвідин бібліотеки Джон знайшов книгу Боба Томаса «Мистецтво анімації». Книга відкрила йому світ анімації зсередини; вона стверджувала, що ключовою фігурою в мистецтві анімації був і залишиться художник. Незабаром після цього Лассетер відвідав показ діснеївської картини «Меч у камені» і повідомив матері про своє бажання у майбутньому працювати у компанії Дісней.[4]

Після закінчення школи Лассетер вступив до Каліфорнійського інституту мистецтв (CalArts) на курс анімації. На цьому курсі у процесі навчання студентові надавали можливість стажуватись у студії «Дісней». Його бажання працювати в компанії оцінили, і йому запропонували роботу. Проте Лассетер вирішив спочатку закінчити навчання. Так, його студентські роботи «Леді і лампа» і «Жахіття» отримали «студентські Оскари».[5]

Дісней[ред. | ред. код]

Джон Лассетер

Після закінчення навчання у 1979 році його запросили до компанії Дісней, де він працював над такими картинами, як Лис і мисливський пес 1981 р. і Веселе Різдво у Міккі (Mickeys Christmas Carol) 1983 р.

Між цими фільмами у 1982 він долучається до створення нового науково-фантастичного фільму Трон, що знімається на студії Дісней за допомогою тогочасних перших комп'ютерів. Де він вперше стикнувся із графікою створену комп'ютером у поєднані із звичайною грою акторів. Для нього ця технологія стала одкровенням.
Своє знайомство із комп'ютерною графікою сам Джон Лассетер описав так: Волт Дісней протягом всього свого життя, усієї своєї кар'єри намагався вкласти більше життя у анімацію, — говорив Лассетер пізніше, — а я стояв, дивився і розумів — ось воно![4]

Джон намагався поєднати традиційну мальовану анімацію із комп'ютерною графікою і пропонує компанії Діснейсвій проект: він створює короткий анімаційний фільм в якому анімував популярну дитячу книгу Моріса Сендака «Там, де живуть чудовиська» за допомогою комп'ютера. Проте для Дісней на той час, ця ідея не була цікавою. Врешті-решт Джона звільняють з компанії.

Проте, на відміну від Студії Волт Дісней ним, як художником зацікавився керівник комп'ютерного підрозділу компанії Lucasfilm — Ед Кетмелл, він запропонував Лассетеру роботу.

Lucasfilm, створення Піксар[ред. | ред. код]

Джон Лассетер і Джордж Лукас на фестивалі у Венеції 2009 р.

Графічна група компанії Lucasfilm, до якої прийшов Джон, займалася створенням апаратного і програмного забезпечення для сканування і оцифровування кіноплівки із можливістю створювати спецефекти на комп'ютері. Проте Ед Кетмелл, керівник цієї групи, запросив Лассетера не як технічного спеціаліста (яких група мала удосталь), а як художника зацікавленого у створенні анімації; саме цим Кетмелл дуже переймався. Для того щоб художник серед комп'ютерних інженерів «не впадав у вічі» (навряд чи Джордж Лукас погодився тримати у графічній групі не-технічного спеціаліста), Ед Кетмелл придумує для Джона Лассетера посаду: дизайнера інтерфейсу.

Головним завданням для Джона у групі стає створення коротких анімаційних роликів для демонстрації можливостей апаратного і програмного забезпечення над якими працювала вся команда Кетмелла. Першою з них, стає картина «Пригоди Андре і бджілки Воллі» (англ. «The Adventures of André and Wally B»). Автором ідеї і режисером був Елві Рей Сміт, художником-аніматором — Джон Лассетер. 1984 року на виставці «SIGGRAPH» цей фільм отримує нагороду.

1986 року графічну групу компанії Lucasfilm придбав Стів Джобс за $10 млн, створюється компанія «Pixar» Ltd., у якій 92 % акцій належало Стіву Джобсу, по 4 % отримували співзасновники Елві Рей Сміт і Ед Кетмелл. Джон Лассетер майже одразу знаходить спільну мову із Стівом, завдяки їх спільній любові до графічного дизайну.

Історія іграшок[ред. | ред. код]

Для демонстрації можливостей нового комп'ютера компанії — «Pixar Image Computer» — Джон зосередився на створенні коротких анімаційних промо-роликів. Першим став фільм «Люксо-молодший», в якому Лассетер виступив як режисером, так і художником. На виставці «SIGGRAPH» фільм отримав титул «Найкращий фільм». Стів Джобс про цю подію згадував так: «Тільки у нашому фільмі було поєднано мистецтво з технологією». «Люксо-молодший» було номіновано того ж року ще й на «Оскар»; проте нагороду «Кіноакадемії» отримав наступний фільм Джона — «Олов'яна іграшка»[6] як найкращий короткометражний анімаційний фільм. Це був перший фільм, створений за допомогою комп'ютерної анімації, що отримав цю високу нагороду.

Фактично і для самої компанії «Піксар» Джон Лассетер став основною статтею прибутків, оскільки як комп'ютер, так і програмне забезпечення продавалося досить кволо, Джобс увесь час намагався скоротити видатки на фінансування самої компанії, бо зазнавав великих збитків. Компанія Піксар погодилася на скорочення персоналу і видатків, проте коли Лассетер просив у Стіва фінансування на створення наступного фільму — то той повертав кошти для цього; цим, фактично, Лассетер і запобіг попередньо проведеним урізанням фінансів.

Після успіху «Олов'яної іграшки» Джона Лассетера знову запрошує до себе компанія «Дісней», проте Джон відмовляється перейти. «Я можу перейти в „Дісней“ і стати режисером — а можу залишитися і творити історію», — так сказав Лассетер Едові Кетмеллу.

Не зважаючи на відмову Джона, сама компанія «Дісней» вирішила почати співпрацювати з компанією «Піксар» і, фактично, із Лассетером: «Дисней» замовляє створити повнометражний анімаційний 3-D фільм «Історія іграшок».

1995 року очікуваний фільм нарешті вийшов на великий екран, Джон Лассетер виступив у ньому як співавтор сценарію, режисер і художник-аніматор.

Джон Лассетер із командою студії Pixar на 66 фестивалі у Венеції

Після «Історії іграшок»[ред. | ред. код]

Після успіху «Історії іграшок» яка отримала «Оскар», Джон Лассетер став творчим (креативним) директором студії і зняв такі картини Піксар: «Життя жуків» 1998 р., «Історія іграшок 2» 1999 р., «Тачки» 2006 р., «Тачки 2» 2011 р. Під творчим керівництвом Лассетера фільми студії «Піксар» здобули ряд відзнак, наприклад: «Корпорація монстрів» 2001 р. отримала нагороду Оскар в номінації «Найкраща пісня», «У пошуках Немо» 2003 р. — «Оскар» «За найкращий анімаційний фільм».

Саме Джон запрошує до «Піксар» режисера Бреда Берда, що знімає фільм — Суперсімейка 2004 р., який отримує ще одного «Оскара».

Фільм 2006 року «Тачки», режисером якого став Лассетер, також було номіновано на цю високу нагороду.

Лассетер: Піксар і Дісней[ред. | ред. код]

Джон та Ненсі Лассетери із персонажами фільму Вперед і вгору

Компанія Дісней придбала Pixar у квітні 2006 року, Джон Лассетер став креативним директором Pixar та Walt Disney Animation Studios. Він також зайняв посаду головного творчого консультанта «Imagineering Walt Disney», де він допомагає у дизайні атракціонів для тематичних парків Діснея. Джон підзвітний безпосередньо президенту компанії Дісней.

Лассетер є близьким другом і шанувальником японського аніматора Хаяо Міядзакі і є виконавчим продюсером фільмів Міядзакі в їх прокаті у Сполучених Штатах, а також відповідальним за їх дублювання англійською.

1 листопада 2011 року Джон Лассетер отримав персональну зірку за номером 2453 на Голлівудській Алеї Слави.[7]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Назва Role Внесок
1981 Лис і мисливський пес художник-аніматор
1985 Молодий Шерлок Холмс комп'ютерна анімація
1987 Відважний маленький тостер автор сценарію
1991 Красуня і чудовисько ексклюзивний продюсер: 3D сцен
1992 Порко Россо особливий творчий консультант американської версії фільму
1995 Історія іграшок режисер, автор сценарію, моделювання об'єктів, анімація
1998 Життя комах Harry the Mosquito режисер, автор сценарію
1999 Історія іграшок 2 Blue Rock 'Em Sock 'Em Robot режисер, автор сценарію
2000 Баз Лайтер із зоряної команди: пригоди починаються створення персонажів
2001 Корпорація монстрів ексклюзивний продюсер
2002 Сен та Тіхіро в полоні у духів особливий творчий консультант американської версії фільму
2003 У пошуках Немо ексклюзивний продюсер
2004 Суперсімейка ексклюзивний продюсер
2005 Мандрівний замок Хаула особливий творчий консультант американської версії фільму
2006 Тачки режисер/автор сценарію/
2007 Рататуй ексклюзивний продюсер
2007 Зустрічайте Робінсонів ексклюзивний продюсер
2008 ВОЛЛ·І ексклюзивний продюсер
2008 Феї ексклюзивний продюсер
2008 Вольт ексклюзивний продюсер
2009 Вперед і вгору ексклюзивний продюсер, креативний директор команди
2009 Рибка Поньо на кручі особливий творчий консультант американської версії фільму, англомовний дубляж
2009 Феї: Загублений Скарб ексклюзивний продюсер
2009 Принцеса і Жаба ексклюзивний продюсер
2010 Історія іграшок 3 автор сценарію, ексклюзивний продюсер, креативний директор команди
2010 Феї: Фантастичний порятунок ексклюзивний продюсер
2010 Заплутана історія ексклюзивний продюсер
2010 Оповіді Земномор'я ексклюзивний продюсер в США
2011 Тачки 2 Джон Лассетер режисер, автор сценарію
2011 Вінні Пух ексклюзивний продюсер
2011 Маппети творчий консультант
2012 Таємний Світ Аріетти ексклюзивний продюсер в США
2012 Феї: Таємниця зимового лісу продюсер
2012 Відважна ексклюзивний продюсер
2012 Ральф ексклюзивний продюсер
2013 Літачки продюсер
2013 Університет монстрів ексклюзивний продюсер
2013 Крижане серце ексклюзивний продюсер
2022 Удача продюсер

Короткометражки[ред. | ред. код]

Рік Назва Внесок
1983 Різдвяна історія Міккі художник
1984 Пригоди Андре та бджілки Воллі художник, аніматор
1986 Люксо-молодший автор, режисер, продюсер, художник-аніматор
1987 Мрії Реда автор, режисер, художник-аніматор
1988 Олов'яна іграшка автор, режисер, художник-аніматор
1989 Дрібничка автор, режисер
1997 Гра Джері ексклюзивний продюсер
2000 Про пташок ексклюзивний продюсер
2002 Новий автомобіль Майка ексклюзивний продюсер
2003 Баранець ексклюзивний продюсер
2005 Атака Джек-Джека ексклюзивний продюсер
2006 Людина-оркестр ексклюзивний продюсер
Сирник та північне світло автор сценарію, режисер
Викрадення ексклюзивний продюсер
2007 Як підключити домашній кінотеатр ексклюзивний продюсер
Пацюки — Ваші друзі ексклюзивний продюсер
2008 Престо ексклюзивний продюсер
БАРН-І ексклюзивний продюсер
Байки Сирника режисер
2009 Супер Ріно ексклюзивний продюсер
Мінлива хмарність ексклюзивний продюсер
Glago's Guest ексклюзивний продюсер
Особлива місія Дага ексклюзивний продюсер
Преп і Лендін ексклюзивний продюсер
2010 День і Ніч ексклюзивний продюсер
Преп і Лендін: Операція секрет Санти ексклюзивний продюсер
2011 Преп і Лендін: Неслух проти слухняного[8] ексклюзивний продюсер
2012 Паперовий роман ексклюзивний продюсер

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди і номінації Джона Лассетера як режисера, так і креативного директора студії Піксар на премію Оскар

Рік Нагорода Номінація
1987 Номінант на премію «Оскар»: Найкращий короткометражний анімаційний фільм «Люксо-молодший» («Luxo Jr.»)
1989 «Оскар»

Найкращий короткометражний анімаційний фільм — «Олов'яна іграшка» («Tin Toy»)

1996 Премія «Оскар»: за особливі досягнення «Історія іграшок» («Toy Story») Номінант на премію «Оскар»: найкраща музика

«Історія іграшок» («Toy Story»)

1998 «Оскар»

Найкращий короткометражний анімаційний фільм — «Гра Джері» («Geri's Game»)

1999 Номінант на премію «Оскар»: найкраща музика «Життя жуків» («A Bug's Life»)
2002 Номінант на премію «Оскар»: Найкращий анімаційний фільм «Корпорація монстрів» («Monsters, Inc.»)

Номінант на премію «Оскар»: найкраща музика «Корпорація монстрів» («Monsters, Inc.»)

2003 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм Хаяо Міядзакі: «Сен і Тіхіро в полоні у духів» («Spirited Away»), у якому Джон виступив як особливий творчий консультант американської версії фільму

Номінант на премію «Оскар»: Найкращий короткометражний анімаційний фільм «Нова машина Майка» («Mike's New Car»)
2004 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм «У пошуках Немо» («Finding Nemo»)

Номінант на премію «Оскар»: найкраща музика

«У пошуках Немо» («Finding Nemo») Номінант на премію «Оскар»: найкращий короткометражний анімаційний фільм «Баранець» («Boundin») Номінант на премію «Оскар»: найкраще звукове оформлення «У пошуках Немо» («Finding Nemo»)

2005 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм «Суперсімейка» («The Incredibles»)

2007 Номінант на премію «Оскар»: найкращий анімаційний фільм «Тачки» («Cars»)

Номінант на премію «Оскар»: найкращий короткометражний анімаційний фільм «Викрадення» («Lifted»)

2008 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм «Рататуй» («Ratatouille»)

Номінант на премію Оскар: найкраща музика «Рататуй» («Ratatouille»)
2009 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм «ВОЛЛ-І» (WALL-E)

Номінант на премію Оскар: найкраща музика «ВОЛЛ-І» (WALL-E)

Номінант на премію Оскар: Найкращий короткометражний анімаційний фільм «Престо» (Presto)

2010 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм «Вперед і вгору» («Up»); Найкраща музика «Вперед і вгору» («Up»)

Номінант на премію «Оскар»: найкращий фільм «Вперед і вгору» («Up»)

Номінант на премію «Оскар»: найкраще звукове оформлення «Вперед і вгору» («Up») Номінант на премію «Оскар»: найкращий сценарій «Вперед і вгору» («Up»)

2011 «Оскар»

Найкращий анімаційний фільм «Історія іграшок 3» («Toy Story 3»)

Номінант на премію «Оскар»: найкращий фільм «Історія іграшок 3» («Toy Story 3»)

Номінант на премію «Оскар»: найкращий короткометражний анімаційний фільм «День і Ніч» («Day & Night») Номінант на премію «Оскар»: найкраще звукове оформлення «Історія іграшок 3» («Toy Story 3») Номінант на премію «Оскар»: найкращий сценарій «Історія іграшок 3» («Toy Story 3»)

2012 Номінант на премію «Оскар»: найкращий короткометражний анімаційний фільм «Ла луна» («La Luna»)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в Lasseter, John // Who's Who in Animated Cartoon: An International Guide to Film and Television's Award-Winning and Legendary AnimatorsNY: Hal Leonard LLC, 2006. — ISBN 978-1-55783-671-7
  3. а б Pixar co-founder John Lasseter to leave Disney after 'missteps' — 2018.
  4. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 16 листопада 2012. Процитовано 10 грудня 2012. 
  5. Disney - John Lasseter. The New York Times. 4 березня 2007. Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 26 вересня 2021.  (англ.)
  6. http://awardsdatabase.oscars.org/ampas_awards/DisplayMain.jsp?curTime=1355591984743[недоступне посилання з липня 2019]
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 січня 2012. Процитовано 15 грудня 2012. 
  8. "PREP & LANDING: NAUGHTY VS. NICE," PRODUCED BY WALT DISNEY ANIMATION STUDIOS, AIRS MONDAY, DECEMBER 5 ON THE ABC TELEVISION NETWORK. ABC Medianet. Архів оригіналу за листопад 7, 2011. Процитовано 12 листопада 2011. 

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Інтерв'ю[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

  • СТІВ ДЖОБС Волтер Айзексон К. «Брайт Букс», 2012.-624с. ISBN 978-966-2665-02-4
  • The Pixar Touch David A. Price Vintage Book NY.,2009. ISBN 978-0-307-27879-6
  • iCon Steve Jobs: The Greatest Second Act in the History of Business Jeffrey S. Young, William L.Simon, Published John Wiley & Sons Inc.2005. ISBN 100-471-78784-1