Джордж Дейвід Замка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Дейвід Замка
George David 'Zambo' Zamka
Джордж Дейвід Замка
Дата народження 29 червня 1962(1962-06-29) (61 рік)
Місце народження Джерсі-Сіті, Нью-Джерсі,
США
Alma mater: Школа льотчиків-випробовувальників ВПС СШАd, Florida Institute of Technologyd, Військово-морська Академія США і старша школа Рочестер Адамсd
Військове звання: полковник
Місії: STS-120, STS-130
Час у космосі: 15 доб 2 год 23 хв
Нагороди:
Хрест льотних заслуг Медаль ВПС Легіон Заслуг (Легіонер) (США) Офіцерський хрест ордена «За заслуги перед Польщею»
Підготовка до STS-120, в кабіні DC-9.
STS-130: на орбіті.
На тренуванні, Замку зліва.

Джордж Де́йвід За́мка (англ. George David 'Zambo' Zamka); народ. 1962 р.) — астронавт НАСА. Здійснив два космічні польоти на шаттлах: STS-120 (2007, «Діскавері») і STS-130 (2010, «Індевор»), полковник КМП США.

Особисті дані та освіта[ред. | ред. код]

Джордж Замка народився 29 червня 1962 року в місті Джерсі-Сіті, штат Нью-Джерсі, але своїм рідним вважає місто Рочестер, Мічиган, де у 1980 році закінчив середню школу. У 1984 році отримав ступінь бакалавра в області математики у Військово-морській Академії США, місто Аннаполіс, штат Меріленд. 1997 року отримав ступінь магістра наук в області систем управління у Флоридському технологічному інституті.

Одружений на Елізі П. Вокер, вона з міста Раймонд, штат Міссісіпі, у них одна дитина. Його інтереси: підняття тягарів, біг, їзда на велосипеді, плавання і катання на човнах. Його мати, Софія Замку, проживає в місті Лейк-Мері, штат Флорида. Його батько, Конрад Замку живе в місті Індіанаполіс, штат Індіана[1].

до НАСА[ред. | ред. код]

Після закінчення Військово-морської академії США в травні 1984 року, Замка був направлений в Корпус морської піхоти США. В грудні 1984 року вступив до Школи морської піхоти (базовий курс), потім був направлений у Військово-морський флот, на авіабазу Ель-Торо, штат Каліфорнія. Замка побував в Японії, Кореї та на Філіппінах, з 1990 року став літати на морському всепогодному винищувачі F / A-18 Hornet. Замка здійснив 66 бойових вильотів над окупованою територією Кувейту та Іраку під час операції «Буря в пустелі». У 1993 році був переведений на авіабазу в Кемп-Пендлтон, штат Каліфорнія, потім служив на борту авіаносця «USS Белло Вуд» у західній частині Тихого океану. Він був направлений в Школу ВПС льотчиків-випробувачів, яку закінчив в грудні 1994 року. Замка був призначений тест-пілотом на F / A-18. Замка займався різноманітними випробуваннями літака F / A-18 Hornet: польоти з великим кутом атаки, різноманітними вантажами і системами зброї. З 1998 року став служити співробітником з технічного обслуговування повітряних суден, розгорнутих на авіабазі «Івакуні», Японія, тут він дізнався про запрошення в НАСА. Має наліт понад 2700 годин на більш ніж 30 різних типах літаків.[2].

Підготовка до космічних польотів[ред. | ред. код]

Брав участь в 16-му наборі астронавтів. Червем 1998 року був зарахований до загону НАСА у складі сімнадцятого набору, кандидатом в астронавти. З серпня 1998 року почав проходити навчання за курсом загальнокосмічної підготовки (ОКП). По закінченні курсу, в серпні 1999 року отримав кваліфікацію «пілот корабля» і призначення в Офіс астронавтів НАСА.

Польоти у космос[ред. | ред. код]

  • Перший політ — STS-120, шаттл «Діскавері». З 23 жовтня по 7 листопада 2007 року як «пілот корабля». В цьому польоті Памела Мелрой — друга жінка-командир шаттла. Доставка і монтаж виготовленого в Італії з'єднувального модуля «Гармонія». Модуль «Гармонія», також як і модулі «Юніті» та «Node 3», є з'єднувальним вузлом між дослідницькими, житловими, шлюзовими і функціональними модулями МКС. Модуль «Гармонія» служить сполучною ланкою між американською лабораторією «Дестини», європейським дослідницьким модулем «Колумбус» і японським дослідницьким модулем «Кібо». «Колумбус» доставлений на орбіту в лютому 2008 року на шатлі «Атлантіс» STS-122, «Кібо» планується доставити в березні 2008 року на шатлі «Індевор» STS-123. На модулі «Гармонія» буде встановлено стикувальний модуль для американських шатлів і стикувальний модуль для японських вантажних кораблів HTV. До модуля «Гармонія» будуть також пристиковуватися багатофункціональні вантажні модулі. Тривалість польоту склала 15 діб 2:00 23 хвилини.
  • Другий політ — STS-130, шаттл «Індевор». З 8 по 22 лютого 2010 року як «командир корабля». Доставка і установка на МКС модуля «Транквіліті» («Спокій») і модуля «Купол». Модуль «Транквіліті» — останній американський модуль МКС. У модулі «Транквіліті» розміщуються системи життєзабезпечення екіпажу, туалети і тренажери. Виготовлений в Італії модуль «Купол» пристикований до модуля «Транквіліті». За допомогою лазерного сканера і камери з високим дозволом, встановлених на подовжувачі робота-маніпулятора шаттла, астронавти провели обстеження теплозахисного покриття днища і окраїн крил шатла. Після стикування з МКС, Джордж Замка, Кетрін Хайр і Стівен Робінсон були зайняті перенесенням доставленого на станцію устаткування й матеріалів. На п'ятому дні польоту Террі Віртс і Кетрін Хайр, перебуваючи в модулі «Дестини», управляли роботом-маніпулятором станції, за допомогою якого п'ятнадцяти тонний «Транквіліті» підняли (початок підйому в 4 години 5 хвилин) з вантажного відсіку шатла і перемістили до лівого порту модуля «Юніті». О 5 годині 56 хвилин «Транквіліті» був підведений до місця установки на модулі «Юніті», робота була завершена в 8:00 5 хвилин. 13 лютого в 10 годині 30 хвилин Террі Віртс і Кетрін Хайр відповідали на питання кореспондентів Ассошіейтед Пресс, CBS News і Рейтер. Перед розстикуванням астронавти продовжували переносити з шаттла на станцію доставлене обладнання та матеріали, у зворотному напрямку — результати проведених на станції експериментів.

Загальна тривалість польотів в космос — 28 днів 20 годин 29 хвилини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Biography of George D. Zamka. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 12 листопада 2014.
  2. Biography of George D. Zamka. Архів оригіналу за 13 лютого 2007. Процитовано 12 листопада 2014.

Джерело[ред. | ред. код]