Джордж Крукшенк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Крукшенк
англ. George Cruikshank
Автопортрет з розфарбуванням
При народженні англ. George Cruikshank
Народження 27 вересня 1792(1792-09-27)
Лондон , Лондон, Англія
Смерть 1 лютого 1878(1878-02-01) (85 років)
  Лондон
Поховання Кенсал-Грін
Національність англієць
Країна Велика Британія Велика Британія
Жанр карикатура
Навчання в Лондоні
Діяльність карикатурист, митець, ілюстратор, фотограф
Напрямок рококо, просвітництво
Батько Isaac Cruikshankd
Брати, сестри Isaac Robert Cruikshankd[1]
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Оклендська галерея мистецтвd, Фінська національна галерея, Тейт, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Австралійський національний морський музей, Британський музей, Єльський центр британського мистецтваd, Національна галерея, Національна бібліотека Уельсу, Музей мистецтва Метрополітен, Національний музей образотворчого мистецтва[2], Ackland Art Museumd[3], Музей Вікторії та Альберта і Print Collectiond[4]

CMNS: Джордж Крукшенк у Вікісховищі

Джордж Крукшенк (англ. George Cruikshank; 1792–1878) — англійський карикатурист, ілюстратор, гравер, молодший син художника і карикатуриста Ісаака Крукшенка (1756–1810).

В біографії Джорджа Крукшенка навчання проходило в основному власними силами. Він в ранньому віці заробив позитивну репутацію завдяки своїм гумористичним карикатурам, політичним, соціальним сатирам. Услід за Джеймсом Гилреєм, Крукшенк вважався найпопулярнішим карикатуристом тих днів.

Він виконав ілюстрації більш ніж до 850 книг. Серед найкращих його ілюстрацій знамениті «Life in London» (зроблені в співпраці з братом), гравюри для «German Popular Stories», ілюстрації до твору «Oliver Twist». У подальших роках біографії Джорджа Крукшенка були було виконано багато малюнків, що зображають наслідки нестриманості. Це, наприклад «Drunkard's Children», «The Bottle», «The Gin Trap». Колекції робіт Крукшенка представлені в британському музеї, а також музеї Вікторії і Альберта.

Обрані твори (галерея)[ред. | ред. код]

Джордж Крукшенк. Кариатура на Французьку революцію 1789-1793 рр. і залякування прагненнями радикалів, 1819 рік.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]