Джо Ґрінштейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джо Ґрінштейн
Joe Greenstein
Загальна інформація
Прізвиська Могутній атом
Громадянство  США
Народження 2 січня 1893(1893-01-02)
Сувалки, Польща
Смерть 8 жовтня 1977(1977-10-08)
Нью-Йорк, США
·злоякісна пухлина
Причина смерті злоякісна пухлина
Діти Mike Greensteind
Спорт
Вид спорту Стронґмен
Участь і здобутки
CMNS: Джо Ґрінштейн у Вікісховищі

Джо Ґрінштейн (англ. Joe Greenstein, 2 січня 1893 — 8 жовтня 1977) — стронґмен, більш відомий під прізвиськом «Могутній атом».

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Ґрінштейн народився в Польщі, у місті Сувалки в 1893 році. У дитинстві він хворів на респіраторні захворювання, і, коли хлопчикові було 14 років, лікарі винесли йому вердикт — він помре від туберкульозу. Приблизно в той же час Джозеф познайомився з цирковим важковаговиком, відомим як «Чемпіон Воланко», який і взяв юного Ґрінштейна під свою опіку. Протягом 18 місяців Джозеф подорожував з Воланко і Цирком братів Іссакових. Весь цей час він ретельно вивчав режим силових тренувань. Згодом він повернувся до Польщі, одружився з дівчиною Лії і став професійно займатися боротьбою.

Переїзд до США[ред. | ред. код]

Через зростання антисемітських настроїв у Східній Європі він перебрався до Сполучених Штатів Америки. Спочатку він оселився в місті Галвестон, штат Техас, працював докером і в галузі нафтопромислу. У теж час Грінштейн продовжував професійно займатися боротьбою і виступав під ім'ям «Малюк Грінштейн». У 1914 році божевільний техаський шанувальник його дружини напав на нього і з відстані 30 футів вистрілив Джозефу в обличчя. Куля потрапила між брів. Але того ж дня Грінштейн вийшов з лікарні — куля не те щоб не пробила його череп, а розплющилася від удару.  

Деякі досягнення атлета[ред. | ред. код]

Не дивлячись на те, що його зріст був всього лише 163 см, а вага близько 64 кг, Грінштейн став одним з найсильніших важковаговиків 20 століття. І ось лише деякі приклади його силових досягнень:   — Він міг голими руками пробити цвяхами дошку товщиною 6 см.   — Лежачи на цвяхах, він міг утримувати на своїх грудях 14 музикантів з джаз-бенду.   — Він міг міняти покришки на машині без застосування будь-яких інструментів.   — Він міг розірвати цілих три, скріплених між собою, ланцюги лише силою своїх грудей.   — Він міг розігнути залізний стрижень або підкову, тримаючи один кінець зубами і зафіксувавши інший в лещатах.   — Він міг розігнути арматурний стрижень товщиною більше 1 см своїм волоссям.   — Він міг перекушувати зубами навпіл цвяхи (а також проробляв це з 25-центовой монетою).   — Грінштейн неодноразово демонстрував силу свого волосся. Так, одного разу на очах у здивованої публіки, прив'язавши волосся до вантажівки з пасажирами, тягнув її за собою. Він міг протистояти тязі літака силою свого волосся! За ці досягнення про нього навіть говорили — людина, волосся якої можуть утримувати літаки. Це досягнення було документально підтверджено 29 вересня 1928. Ці події відбувалася в аеропорту Буффало, про що була опублікована стаття в газеті «Буффало Івнінг Таймс».  

Після закінчення виступів[ред. | ред. код]

Аж до 80 років Грінштейн продовжував виступати, демонструючи свої силові досягнення. Свій останній виступ він провів у перший день народження свого правнука — 11 травня 1977 в Медісон Сквер Гарден. Кілька разів він був представлений в телевізійному шоу «Believe It Or Not», а в 1976 році він потрапив до Книги Рекордів Гіннеса.   Після закінчення своєї кар'єри він займався продажем мила з кокосовим маслом, а також еліксирів здоров'я на різних ярмарках і фермерських ринках. Мер Нью-Йорка Фьорелло Ла Гуардіа написав Грінштейну лист подяки за його участь у підготовці співробітників міського поліцейського управління.   У роки Другої Світової Війни Грінштейн на добровільних засадах викладав допоміжним загонам поліції Нью-Йорка джиу-джитсу. Це було задовго до того, як цей вид бойового мистецтва отримав популярність в Америці. Навіть у віці 81 року Грінштейн продовжував виступати. Він як і раніше вражав публіку на Медісон Сквер Гарден, демонструючи, як він може розгинати підкови і вганяти шипи в метал голими долонями.

Смерть[ред. | ред. код]

Джозеф Грінштейн помер 8 жовтня 1977 року від раку.