Джігме Дорджі Вангчук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джігме Дорджі Вангчук
Джігме Дорджі Вангчук
Джігме Дорджі Вангчук
3-й король Бутану
27 жовтня 1952 — 15 липня/21 липня 1972
Попередник Джігме Вангчук
Наступник Джігме Сінг'є Вангчук
Народився 2 травня 1929(1929-05-02)
Тонгса, Бутан
Помер 15 липня або 21 липня 1972
Найробі, Кенія
Відомий як політик
Громадянство Бутан Бутан
Династія Вангчук
Батько Джігме Вангчук
Мати Пхунцо Чоден
У шлюбі з Кесанг Чоден Вангчук (королева)
Діти Джігме Сінг'є Вангчук
Релігія буддизм
Нагороди
Падма Вібхушан
Див. також: Дорджі

Джігме Дорджі Вангчук (Дзонг-ке:, Вайлі:jigs med rdo rje dbang phyuk; 2 травня 1929 — 15 липня / 21 липня 1972) — третій король Бутану. Він вибрав шлях повільної модернізації і зробив кроки для виходу країни зі світової ізоляції.

Біографія[ред. | ред. код]

27 жовтня 1952 року Джігме Дорджі Вангчук прийняв трон після свого батька, другого короля (Джігме Вангчука). Джігме Дорджі Вангчук проводив перетворення з подолання феодалізму, впровадив нові винаходи в сільському господарстві і ввів колісний транспорт, так як до цього бутанці носили вантажі й продукти на собі.

У 1959 році китайці зайняли Тибет, країну, з якою Бутан знаходився у багаторічних відносинах. Це змусило короля шукати більше контактів із зовнішнім світом, і в результаті Бутан зміг вступити в ООН в 1971 році. Далі король видав указ, за яким Національна Асамблея набула право зміщати короля чи спадкоємця престолу двома третинами голосів, що стало першим кроком у бік демократії.

У двадцять років Джігме Дорджі Вангчук пережив перший напад інфаркту і був змушений часто лікуватись за кордоном. Він помер 21 липня 1972 гоку в Найробі, а трон успадкував його син Джігме Сінг'є Вангчук.

Вшановування короля бутанцями[ред. | ред. код]

Бутанці вважають, що третій король володів містичною силою. Пам'яті Джігме Дорджі Вангчука присвячений меморіальний чортен в Тхімпху, до якого сходяться прочани з усього Бутану, чортен вважається місцем здійснення бажань.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник:
Джігме Вангчук
Король Бутану
19521972
Наступник:
Джігме Сінг'є Вангчук