Династія Рання Лян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Династія Рання Лян
князівство
313 рік – 376 рік
Рання Лян: історичні кордони на карті
Рання Лян: історичні кордони на карті
Рання Лян (позначена жовтим кольором)
Столиця Гуцзан
Мови китайська
Форма правління Монархія
Історія
 - Заснування 313 рік
 - Падіння 376 рік

Дина́стія Рання Лян (кит. трад.: 前涼; піньїнь: Qián Liáng) — династія, що правила у північно-західному Китаї в 313376 роках. Ця династія керувалася ванами (князями) з роду Чжан. На відміну від інших шістнадцяті варварських держав основу знаті Ранньої Лян складали китайці. Держава загинула внаслідок протистояння з державою Рання Цінь.

Історія[ред. | ред. код]

Засновником династії виступив Чжан Гун, китайський сановник у провінції Лянчжоу (сучасна провінція Ганьсу та частина провінції Цінхай). Він зумів об'єднати навколо себе загони китайців, що повтікали від навали тюркських, тибетських та монгольських племен, які заполонили північ Китаю. В 327 році Чжан Гун оголосив себе ваном (князем). У подальшому Ранній Лян доводилося постійно протистояти державам Рання Чжао, Пізня Чжао, Рання Янь, Рання Цінь. Час від часу на короткий термін вани Ранньої Лян визнавали себе васалами цих держав. Лише в 376 році територію ванства було захоплено військами Ранньої Цінь.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Zhou Jiwan (1992): Geschichte von China, Geschichte der Wei, Jin, Nördlichen und Südlichen Dynastien, Kap. 3, Bevölkerungswanderung und Völkervermischung während der großen Wirren, S. 120–124.