Диноцерати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Диноцерати
Час існування: Палеоцен- еоцен
Уїнтатерій (Uintatherium).
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Звірі (Theria)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Лавразіотерії (Laurasiatheria)
Ряд: Диноцерати (Dinocerata)
Marsh, 1872
Родини і роди
Посилання
Вікісховище: Dinocerata
EOL: 4472167
Fossilworks: 308276

Диноцера́ти (лат. Dinocerata) — невеликий, повністю вимерлий ряд архаїчних рослиноїдних ссавців середніх і великих розмірів, що жили з пізнього палеоцену по пізній еоцен в Азії та Північній Америці. Систематичне положення групи до кінця не з'ясовано, зазвичай диноцерати вважаються ранньою гілкою копитних. Відомо близько 6 родів, що складаються в 1—3 родини.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва ряду походить від грецьких слів deinós — «жахливий» і kéras — «ріг» і перекладається приблизно як «страшнорогі».

Поширення[ред. | ред. код]

Найімовірніше, ряд має азійське походження. В Азії його представники відомі починаючи з пізнього палеоцену, ще задовго до закінчення цієї епохи вони проникають і на північноамериканський континент. Надалі деякі диноцерати могли повернутися назад до Азії. У Північній Америці ці тварини мешкали майже до самого кінця середнього еоцену, а в Азії їх спеціалізовані представники затримуються до пізнього еоцену.

Опис[ред. | ред. код]

Череп диноцерата уїнтатерія

Всі відомі диноцерати — тварини середнього або великого розміру, що досягали розмірів від ведмедя до невеликого слона і мали масу від 175 кг до 3-4,5 т.

Черепи ранніх і пізніх представників групи володіють різними пропорціями. Довжина лицьового відділу може бути як меншою, так і майже дорівнювати довжині мозкового. Очниця позаду без кісткової дуги, широко відкрита; верхні заочноямкові відростки дуже малі, нижніх немає. Слухові бульбашки відсутні, барабанна кістка не повністю закостеніла. Виличні дуги розсунуті в сторони в різному ступені. Череп ранніх форм завдовжки близько 30 — 45 см (Prodinoceras), пізніх — до 95 см (Eobasileus).

Не виключено, що роги диноцератів були обтягнуті шкірою, як у жирафів. Верхні ікла розвинулися до вельми великих розмірів і були одним з проявів статевого диморфізму. Натомість верхні різці були атрофованими. Щоб споживати їжу, у них була ймовірно дуже рухлива верхня губа або навіть короткий хобот. Статура була масивною, п'ятипалі кінцівки відносно короткими та сильними. У примітивних родів передні кінцівки були напівпальцеходячими, задні — стопоходячими. У просунутих форм всі пальцеходячі, з копитоподібними фалангами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Реконструкція диноцерата тетеопсиса

Про спосіб життя диноцератів судити складно. Попри збільшені ікла, лофодонтні щічні зуби свідчать про рослиноїдну дієту. Найдревніші диноцерати, однак, цілком могли бути й всеїдними. Зубний апарат більш пізніх представників вже відносно спеціалізований. Низькі коронки щічних зубів вказують на те, що тварини не могли харчуватися грубою їжею і споживали тільки м'яку рослинність. При закритті щелеп верхні та нижні зуби змикалися в міцний замок, що виключає виражені передньо-задні й бічні рухи щелеп. Таким чином, їжа в основному не перетиралася, а просто розчавлювалася силою щелепної мускулатури. Шаблеподібні ікла диноцерати могли використовувати при добуванні корму, а також як у боях за самиць.

Вимирання[ред. | ред. код]

Диноцерати були одними з перших по-справжньому великих ссавців. Очевидно, таких розмірів вони зуміли досягти тому, що ніша великих рослиноїдних тварин у палеоцені була вільна, і серйозні конкуренти в них були відсутні. У ході своєї еволюції диноцерати не змогли дати значного різноманіття форм, а кількість їх родів була обмеженою. Незважаючи на це, аж до повного зникнення наприкінці еоцену вони практично завжди заступали у своїх екосистемах місця найбільших фітофагів. Дрібні еоценові диноцерати взагалі не відомі. Ймовірно, вони просто не змогли б конкурувати з новими, більш прогресивними групами копитних.

До згасання диноцератів призвів збіг низки несприятливих обставин. По суті своїй вони були тваринами архаїчними, володіли консервативним планом будови й невисокими адаптивними здібностями. Поки клімат був теплим і вологим, ці звірі процвітали, розселялися і збільшувалися у розмірах. Однак принципових змін у їхній морфології не відбувалося, а громіздким тілом продовжував керувати маленький і слаборозвинений головний мозок. Коли природні обставини стали мінятися, поступово почали зникати групи, що не зуміли пристосуватися до нових умов. Серед них опинилися і диноцерати. Не виключено, що їх зникненню сприяла і конкуренція з першими великими непарнопалими, що з'явилися до кінця еоценової епохи.

Класифікація[ред. | ред. код]

Спорідненість групи в межах Placentalia історично була суперечливою. Філогенетичне дослідження 2015 року відновило Dinocerata як частину Laurasiatheria, тісно пов'язану з парнокопитними та «кондилартами», причому Dinocerata поміщено як сестринську групу до південноамериканської групи копитних Xenungulata[1]. Тісні спорідненості з Xenungulata були вперше запропоновані в 1985 році, причому запропонована клада, що містить обидві групи під назвою Uintatheriamorpha, хоча інші автори припускають, що ці подібності, ймовірно, пов'язані з конвергенцією[2].

Dinocerata зазвичай поділяють на дві родини: Prodinoceratidae, що містить найпримітивніший рід Prodinoceras, деякі автори також вирішили включити рід Probathyopsis[3], і Uintatheriidae, що містить усі інші роди. Члени Prodinoceratidae, ймовірно, є предками Uintatheriidae. Рід азійських уінтатеріїв Gobiatherium часто відносять до окремої підродини Gobiatheriinae, а всі інші уінтатерії належать до підродини Uintatheriinae[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Burger, Benjamin J. (2015). The systematic position of the saber-toothed and horned giants of the Eocene: the Uintatheres (Order Dinocerata) (PDF). Utah State University Uintah Basin Campus, Vernal, UT, 84078, United States Of America.
  2. Croft, Darin A.; Gelfo, Javier N.; López, Guillermo M. (30 травня 2020). Splendid Innovation: The Extinct South American Native Ungulates. Annual Review of Earth and Planetary Sciences (англ.). 48 (1): 259—290. doi:10.1146/annurev-earth-072619-060126. ISSN 0084-6597.
  3. Holroyd, Pa; Rankin, Bd (2014). Additions to the latest Paleocene Buckman Hollow local fauna, Chappo Member of the Wasatch Formation, Lincoln County, southwestern Wyoming. Palaeontologia Electronica (англ.). doi:10.26879/432. ISSN 1094-8074.
  4. Lucas, Spencer G. (February 2001). Gobiatherium (Mammalia: Dinocerata) from the Middle Eocene of Asia: Taxonomy and biochronological significance. Paläontologische Zeitschrift (англ.). 74 (4): 591—600. doi:10.1007/BF02988166. ISSN 0031-0220.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Черепанов Г. О., Иванов А. О. Ископаемые высшие позвоночные. Изд СПбГУ. 2001 (2007).
  • T. S. Kemp: The Origin & Evolution of Mammals. Oxford University Press, Oxford, 2005. ISBN 0198507615
  • S. G. Lucas and R. M. Schoch. 1998. Dinocerata. In C. M. Janis, K. M. Scott, and L. L. Jacobs (eds.), Evolution of Tertiary Mammals of North America 1:284-291.