Дискримінантний аналіз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дискриміна́нтний ана́ліз — різновид багатовимірного аналізу, призначеного для вирішення задач розпізнавання образів. Використовується для прийняття рішення про те, які змінні розділюють (тобто «дискримінують») певні масиви даних (так звані «групи»).

Загальний опис[ред. | ред. код]

Дискримінантний аналіз є близьким до дисперсійного і регресійного аналізів, які також намагаються виразити одну із залежних змінних у вигляді лінійної комбінації інших показників або вимірювань.[1][2] Однак, у двох інших методів залежна змінна є числовою величиною, в той час як у дискримінантному аналізі це категорійна змінна. Більш подібними до дискримінантного аналізу є логістична і пробіт регресія[en], оскільки вони також пояснюють категорійну змінну. Ці та інші методи використовуються переважно в тих випадках, коли не припускається нормальний розподіл незалежних змінних, що є основним припущенням методу дискримінантного аналізу.

У генетиці[ред. | ред. код]

Нехай є довільна пара масивів нуклеотидних або амінокислотних послідовностей, у яких є відповідні функціональні властивості. Наприклад, один масив містить генетичні сигнали відовідного типу, яких немає у другому масиві. Задача пошуку характеристик, які дозволяють ідентифікувати генетичні сигнали, вирішується методом дискримінантного аналізу.

Дискримінантний аналіз в економіці[ред. | ред. код]

Дискримінантний аналіз широко застосовується в економіці для маркетингових досліджень при вирішенні питань сегментації ринку, при об'єктивній оцінці ступеня новизни товарів тощо.

Дискримінантний аналіз у хемометриці[ред. | ред. код]

У хемометриці — статистичний метод встановлення границь, що розділяють дані на певні класи(категорії), і знаходження набору відповідних дескрипторів, що відображають кожний клас.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fisher, 1936
  2. McLachlan, 2004.

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]




Методи економічного аналізу

Багатомірне шкалювання · Варіаційний аналіз · Дискримінантний аналіз · Кластер-аналіз · Регресійний аналіз · Факторний аналіз