Нога диявола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Нога диявола»
«The Adventure of the Devil's Foot»
Жанр Детектив
Форма оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова Англійська
Опубліковано 1908 р.
Країна  Велика Британія
Цикл Його останній уклін[1] і Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твір Зникнення леді Френсіс Карфакс
Наступний твір Його останній уклін
У «Гутенберзі» 2349

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Нога диявола» (англ. «The Adventure of the Devil's Foot») — твір із серії «Його останній уклін» Артура Конана Дойля. Уперше опубліковано в «Strand Magazine» у 1908 році.

Сам автор пізніше заніс цю історію до свого списку «12 улюблених історій про Шерлока Холмса».

Сюжет[ред. | ред. код]

Холмс з Вотсоном їде на відпочинок у графство Корнуол. Через декілька днів до них навідуються містер Мортімер Трегеніс і містер Райндхей, які повідомляють, що два брата містера Трегеніса зійшли з розуму, а сестра померла. Трегеніс навідався до них, пограв з ними у віст, а потім пішов. Коли він повернувся вранці, вони сиділи на своїх місцях, брати, Джордж і Оуен, сміялися та співали, а сестра, Бренда, була мертва. Коли економка побачила це, то знепритомніла. Колись містер Мортімер почав з ними менше спілкуватись через непорозуміння, викликані продажем сімейного бізнесу. Бренда померла з жахливим виразом обличчі, лікар сказав, що її смерть настала близько шести годин назад.

Досліджуючи будинок, Холмс знаходить залишки полум'я в каміні, Трегеніс говорить, що ніч була вологою.

Холмс робить висновки:

  • Що б не сталося з цими людьми, це відбулося одразу ж після того, як Трегеніс покинув їх.
  • Якщо хтось налякав потерпілих, заглянувши до вікна, то чому немає слідів.
  • Що міг зробити цей невідомий, щоб спричинити такі результати.

Через певний час помер і сам містер Мортімер Трегеніс, причому так як і його сестра. У кімнаті було душно, хоча вікно було відкрите. На столі стояла лампа. Холмс досліджує кімнату, дещо забираючи з собою.

Він придбав собі лампу, яка була на столі у кімнаті загиблого 1 насипав собі попелу, який взяв з кімнати. Запаливши її, ефект прийшов негайно, Вотсон вчасно витягає Холмса з кімнати.

Для Холмса стає зрозумілим, що Мортімер Трегеніс використав порошок, щоб убити братів та сестру, але хто ж убив його самого? Розслідування детектива приводять до висновку, що це був лікар Стерлейл, який прибув з Плімута, дізнавшись про хворобу двох братів і смерть сестри Трегеніса. Стерлейл пояснює, що він любив Бренду, але не міг одружитися з нею через певні законодавчі обмеження. Він помстився Мортімеру за її вбивство. Отрута, якою було скоєно злочин — з кореня «Нога диявола» (лат. Radix pedis diaboli, (такої рослини в природі не існує[2])). Лікар привіз її з Африки з цікавості, не думаючи, що вона йому знадобиться за призначенням. Одного разу він розказав про неї Мортімеру, який вкрав її. Холмс радить Стерлейлу вертатися до Африки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Doyle A. C. His Last BowJohn Murray, 1917. — 305 p.
  2. Q&A. The New York Times. 2 жовтня 1990. Архів оригіналу за 21 квітня 2019. Процитовано 26 вересня 2021. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]