Диявол носить «Прада» (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Диявол носить Prada)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Диявол носить «Прада»
The Devil Wears Prada
Жанр драма
комедія
Режисер Девід Френкел
Продюсер Джозеф М. Карачіоло мол.
Сценарист Алін Брош Маккена
Лорен Вайсбергер
На основі The Devil Wears Pradad
У головних
ролях
Енн Гетевей
Меріл Стріп
Емілі Блант
Едріен Греньє
Трейсі Томс
Оператор Флоріан Баллхаус
Композитор Теодор Шапіро
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox (США)
Геміні Україна (Україна)
Тривалість 109 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2006
Дата виходу 5 жовтня 2006 (Україна)
Кошторис 35 млн. $[1]
Касові збори 326 млн. $[1]
IMDb ID 0458352
Рейтинг 6.8/10 stars
devilwearsprada.com
CMNS: Диявол носить «Прада» у Вікісховищі

«Диявол носить Прада» (англ. The Devil Wears Prada) — американська комедійна драма за однойменною книгою Лорен Вайсбергер. У фільмі знялася Енн Гетевей у ролі Енді Сакс, молодої випускниці коледжу, яка приїхала до Нью-Йорку й отримала роботу молодшої асистентки владної і вимогливої Міранди Прістлі, головної редакторки відомого модного журналу, роль якої виконала Меріл Стріп. Емілі Блант та Стенлі Туччі грають ролі єхидної старшої асистентки Емілі Чартон і критичного, але прихильного креативного директора Найджела відповідно. У фільмі також знімалися Едріан Греньє, Саймон Бейкер та Трейсі Томс.

Фільм вийшов у прокат в США 30 червня 2006 року. В Україні фільм вийшов у широкий прокат 5 жовтня 2006 року.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Роботу Стріп оцінили безліч критиків, за цю роль вона отримала декілька нагород і номінацій, включаючи номінацію на «Оскар» (14-ю в її особистому списку) і премію «Золотий глобус» як найкраща актриса в кінокомедії або мюзиклі. Роботу Блант критики також хвалили. Сума зборів від прокату фільму в Північній Америці до 30 червня 2006 року стала справжнім сюрпризом для творців фільму. Комерційний успіх і похвальні відгуки критиків продовжилися і в іноземному прокаті. Реліз фільму на DVD в США також став найуспішнішим з точки зору прибутку в грудні 2006. У всьому світі фільм заробив у прокаті понад 300 мільйонів $ і до кінця 2006 увійшов в 20-ку найуспішніших як у США, так і в інших країнах. У кар'єрі Меріл Стріп цей фільм став другим за прибутковістю після фільму «Мамма Міа!». Також він став найприбутковішим на той момент для Енн Гетевей з усіх фільмів (до «Аліси в країні чудес»), в яких вона знімалася.

Хоча фільм знято про світ моди, багато дизайнерів і знаменитостей ігнорували його, побоюючись неприйняття з боку редактора журналу US Vogue Анни Вінтур, яка, на думку багатьох, є прототипом Міранди Прістлі. Багато дизайнерів, проте, дозволили використовувати їх одяг і аксесуари для фільму, що зробило його найдорожчим фільмом в історії з точки зору витрат на костюми головних героїв. Вінтур пізніше подолала свій початковий скептицизм і сказала, що їй сподобався фільм у цілому і гра Меріл Стріп зокрема.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Devil Wears Prada (2006) - Box Office Mojo. Архів оригіналу за 20 серпня 2011. Процитовано 1 серпня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]