Міллер Дмитро Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дмитро Петрович Міллер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міллер Дмитро Петрович
Народився 1 (13) листопада 1862
Котельва, Охтирський повіт, Харківська губернія, Російська імперія
Помер 14 червня 1913(1913-06-14) (50 років)
Харків, Російська імперія
Поховання Івано-Усікновенське кладовище і 13-е міське кладовище
Країна  Російська імперія
Діяльність краєзнавець, прозаїк-романіст, історик
Alma mater Харківський університет
Галузь історія, краєзнавство
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Науковий керівник Багалій Дмитро Іванович
Нагороди
орден Святої Анни II ступеня орден Святого Станіслава II ступеня

Дмитро́ Петро́вич Мі́ллер (1 листопада 1862, Котельва — 14 червня 1913, Харків) — український історик, краєзнавець, белетрист. Фаховий дослідник правової історії Гетьманщини й Слобожанщини XVIII ст.

Учень академіка Дмитра Багалія.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Котельві Полтавської області у дворянській родині.

По закінченні гімназії в Охтирці вступив до харківської Першої чоловічої гімназії. Після цього навчався на історико-філологічному факультеті Харківського університету, який закінчив з відзнакою у 1888 р. У студентські роки захоплювався філософією, літературою, всесвітньою історією, історією церкви, о особливо, Історією України. Працював у газеті «Южный край» та одночасно (від 1895) помічником бібліотекаря у бібліотеці Харківського університету. Друкував статті у різних виданнях, з кінця 1903 р. увійшов у склад фактичних редакторів «Южного края».

Член Харківського історико-філологічного товариства.

Помер 14 червня 1913 р. у Харкові. Був похований на міському Івано-Усікновенському кладовищі. На початку 70-х років 20-го сторіччя поховання було перенесено на харківське кладовище № 13.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Досліджував історію Слобідської і Лівобережної України, українського права. В основу більшості своїх праць поклав документи історичного архіву, що був у розпорядженні історико-філологічного товариства.

В останні роки свого життя Міллер працював над історією ремісничих цехів в Україні-Гетьманщині.

Праці[ред. | ред. код]

Перша наукова праця Дмитра Міллера «Голштинські набори у Малоросії» (1892) була опублікована в журналі «Кіевская старина».

Найважливіші роботи Дмитра Міллера з історії Лівобережної України: «Суди земські, міські та підкоморські у 18 ст.» (1895) та «Перетворення козацької старшини на дворянство» (1897). Історик видав брошури про О. Розумовського і Г. Потьомкіна, Х. Алчевську, Д. Багалія, підготував історичні розділи до 8-го тому видання «Народная энциклопедия» (1912), уклав огляд архівів Харківської губернії та опублікував чимало науково-популярних статей.

Найвизначніша праця Дмитра Петровича написана у співавторстві з Д. Багалієм — «Історія міста Харкова за 250 років його існування».

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]