Дніпровська (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 50°27′44″ пн. ш. 30°35′40″ сх. д. / 50.4623417° пн. ш. 30.5946528° сх. д. / 50.4623417; 30.5946528

Дніпровська
Загальні дані
Тип колонна,
дворівнева,
мілкого закладення
Кількість 2
Тип бокові
Форма прямі
Довжина 126 м
Дата відкриття проєктувалася,
до 2020 року
Мапа
Лівобережна лінія
Проспект Ватутіна
на Подільсько-Вигурівську лінію
Городня +зал
Дніпровська +зал
Броварський проспект +M +зал
Проспект Соборності +M +зал
Березняки
Здолбунівська
ТЧ «Позняки»
Вулиця Анни Ахматової

«Дніпро́вська» — станція, що проєктувалася у 2000-х роках у складі другої черги Лівобережної лінії Київського метрополітену. Мала бути розташована між станціями «Городня» і перспективною станцією «Броварський проспект». Проєктом передбачалося розміщення станції поряд із залізничною станцією Київ-Дніпровський.

Проєктний термін спорудження дільниці другої черги Лівобережної лінії від станції «Проспект Ватутіна» до станції «Лівобережна» зі службовою з'єднувальною гілкою на Святошинсько-Броварську лінію згідно з проєктною документацією мав складати 44 місяці (загалом лінія від станції «Вулиця Милославська» до станції «Лівобережна» — 113 місяців), але не пізніше 2020 року.

Проєктна конструкція[ред. | ред. код]

Станція мілкого закладення, з коліями у двох рівнях, з бічними пасажирськими платформами, розміщеними одна над іншою, з двома підземними вестибюлями. Платформа нижнього рівня з'єднується з вестибюлями за допомогою трьохниточних ескалаторів, платформа верхнього рівня — за допомогою сходів. Крім того, на станції будуть встановлені два ліфти для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями.

Станція «Дніпровська» мала бути пересадковою на залізничну станцію Київ-Дніпровський, пересадку пропонувалося здійснювати через північний вестибюль безпосередньо на платформу станції. Крім того, з північного вестибюля у бік Воскресенського проспекту під залізничними шляхами передбачений перспективний пішохідний тунель. Вихід пасажирів до Лівобережного масиву — через південний вестибюль.

Перегін від станції «Городня» до станції «Дніпровська» повинен був мати протяжність 1695 м. Лінію пропонувалося прокладати вздовж насипу залізниці з розміщенням колій метро на двох рівнях. Ліва колія мала бути розташованою під правою у загальній накритій конструкції перегону, що захищатиме від опадів. Перед станцією «Дніпровська» лінія метро повинна була переходити до підземної, дворівневої тунельного типу, мілкого закладення.

Перегін до станції «Лівобережна» запропоновано довжиною 1464 м. Колії метрополітену мали розміщуватися в двох рівнях. Правий тунель — мілким закладенням, лівий — на середині перегону пропонувалося виводити на поверхню і розташовувати в критій конструкції.

Службова з'єднувальна гілка[ред. | ред. код]

Проєктом передбачалося сполучення Лівобережної лінії зі Святошинсько-Броварською поблизу станції «Лівобережна» двоколійною службовою з'єднувальною гілкою із забезпеченням можливості її використання для організації пасажирського руху поїздів між лініями. Надалі, після побудови перспективної станції «Броварський проспект» Лівобережної лінії, яку проєктом пропонувалося зробити пересадковою на станцію «Лівобережна», двоколійна гілка повинна була використовуватися тільки як службово-з'єднувальна. Правий шлях службової гілки запропоновано прокласти мілким закладенням, лівий — в наземній критій конструкції над правим. Для забезпечення примикання пропонувалося провести реконструкція колій Святошинсько-Броварській лінії на перегоні «Дарниця» — «Лівобережна».

Актуальний стан[ред. | ред. код]

Станом на 2020 рік спорудження лінії не розпочиналося і немає відомостей про терміни її побудови.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]