Довідка:Кеш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сторінки Вікіпедії (статті, категорії, тощо) кешуються рушієм Вікі — зберігається «відбиток», «зліпок» сторінки на момент кешування і видається у такому вигляді багатьом користувачам. Кешування збільшує швидкодію та економить ресурси серверів. Проте кешування має негативний бік — елементи, що додаються до сторінки як включення, можуть не оновитися миттєво після того, як були змінені. В першу чергу це стосується шаблонів та інтервікі, які додаються до сторінки включенням.

Чистка кеша сторінки[ред. | ред. код]

У випадку, коли на сторінку не підтягуються нещодавно оновлені елементи включення (наприклад, новостворена інтервікі, або відредагований шаблон), ви можете дати запит серверам MediaWiki на очистку кеша сторінки кількома способами.

Нульова правка[ред. | ред. код]

Відкрийте сторінку на редагування і натисніть «Зберегти», без жодних змін. Подібна дія називається нульовою правкою (англ. null edit), і є засобом оновити кеш сторінки, тим самим підтягнувши оновлення включених елементів.

Через URL адресу[ред. | ред. код]

Для очищення кеша сторінки завантажте сторінку як це ви робите завжди. Потім в адресному рядку браузера до адреса додайте ?action=purge (наприклад, https://uk.wikipedia.org/wiki/Головна_сторінка?action=purge) та натисніть клавішу Enter. Для підтвердження у браузері натисніть «Гаразд»

Див. також[ред. | ред. код]