Довідка:Книги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роздруковані книги

Покрокова інструкція

Ця сторінка покаже вам, як в чотири кроки створити книгу зі статей Вікіпедії. Книги можна створювати в форматах PDF и OpenDocument або замовляти у друкованому вигляді на сайті PediaPress.

Крок 1: Увімкніть інструмент «Створення книги»

Мал. 1 — блок «друк/експорт»

Інструмент «Створення книги» можна включити в розділі «друк/експорт» в лівому меню (див. мал. 1). Коли ви клацнете за посиланням «створення книгу», зверху сторінки з'явиться інструмент «книжковий мастер».

Крок 2: Зберіть статті

Окремі сторінки

Якщо клікнути на посилання «Додати цю сторінку до вашої книги», поточна сторінка додасться до колекції. Щоб додати іншу сторінку, просто перейдіть на неї і натисніть «Додати цю сторінку до вашої книги» знову.

Інший шлях додавання сторінок в книгу — навести мишку на посилання, що веде на потрібну сторінку. Через секунду з'явиться спливаюче повідомлення з посиланням для додавання.

Категорії

Якщо ви перейдете на сторінку категорії, посилання «Додати цю сторінку до вашої книги» поміняється на «Додати цю категорію до вашої книги». Якшо на неї, ви додасте всі сторінки з цієї категорії в колекцію.

Крім того, при наведенні на посилання в блоці категорій (знаходиться в самому кінці статті) з'явиться спливаюче повідомлення з посиланням для додавання всієї категорії у вашу книгу.

Після того, як ви обрали статті, що вас цікавлять, ви можете клікнути на «Запропонувати сторінки», і вам буде запропоновано список статей, які пов'язані з вибраними вами. Це допоможе створити більш повну книгу, якщо, наприклад, вам хочеться зробити ваше видання якнайповнішим.

Крок 3: Перевірте свою книгу

Мал. 2 — задайте название

Коли ваша книга вас задовільнятиме, натисніть «Показати книгу», щоб перейти до наступного кроку.

Після того як ви клікнули на «Показати книгу», ви можете додати заголовок і підзаголовок вашої книги (див. мал. 2). Ви також можете впорядкувати статті по своєму смаку за допомогою натискання і перетягування.

Крок 4: Завантажте або замовте роздруковану копію вашої книги

Мал. 3 — клацніть, щоб завантажити

Готова книга може бути завантажена або замовлена у вигляді окремої паперової книги. Ви можете завантажити книгу у форматі PDF і OpenDocument (який можна переглянути за допомогою пакета програм OpenOffice.org), натиснувши на кнопку «Завантажити» (мал. 3). Щоб замовити надруковану книгу, натисніть кнопку «Заказ книги в PediaPress». Додаткову інформацію про друковані книги можна знайти в FAQ (англ.).


Додаткові функції

Змінити порядок вікі-сторінок

Щоб змінити порядок вікі-сторінок у вашій книзі, просто пересуньте потрібні сторінки у списку. Для цього наведіть курсор миші на заголовок сторінки в списку, клацніть і перетягніть його на нове місце. Відпустіть кнопку миші, щоб закінчити переміщення сторінки на нове місце. Ви також можете автоматично відсортувати сторінки в алфавітному порядку.

Зберегти й поділитися вашою книгою з іншими

Щоб зберегти свою книгу, вам необхідно мати обліковий запис, зареєстровану не менше чотирьох днів тому, і зробити з-під неї не менше десяти правок. Ви можете зберегти свою книгу на своїй підсторінці користувача, або на сторінці Вікіпедія:Книги/, яка доступна за посиланням «Показати книгу» в меню майстра створення книг. У секції «Зберегти книгу і відкрити до неї доступ» виберіть місце для збереження і вкажіть заголовок. Після цього натисніть на кнопку «Зберегти книгу».

Див. також