Домашня робота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад домашнього завдання з математики

[1]Домашня робота або домашнє завдання (англ. Homework, Assignment) — завдання, що задається учителем (викладачем) учневі (студентові) для самостійного виконання після уроків. Домашнє завдання покликане закріпити знання вивченого на уроці матеріалу, засвоєння якого носить концентрований характер.

В інтернеті часто вважають, що дітям давати завдання додому вигадав Роберто Невіліс із Венеції. Але жодних фактів, що підтверджують, цьому немає. Американський політик і реформатор освітньої системи 19 століття Хорас Манн першим застосував концепцію сучасного домашнього завдання. Такий елемент навчання щільно увійшов до освітнього середовища та шкільної програми.

Основні види[ред. | ред. код]

  1. Вивчення матеріалу за підручником.
  2. Виконання різних письмових і практичних робіт (вправ).
  3. Написання творів.[2]
  4. Творчі роботи.
  5. Підготовка різних схем, діаграм.
  6. Підготовка гербаріїв з біології.
  7. Проведення спостережень за явищами природи, а також підготовка до різних дослідів з хімії, фізики тощо.

Дидактичні прийоми[ред. | ред. код]

До дидактичних прийомів, що підвищують ефективність домашньої роботи і сприяють поглибленню та зміцненню знань учнів, відносяться наступні:

  • в процесі навчальної роботи над новим матеріалом звертати увагу учнів на ті питання, які служитимуть передумовою для успішного виконання домашнього завдання;
  • не зводити домашнє завдання винятково до репродуктивної (відтворюючої) діяльності, а включати в нього питання і положення, що вимагають роздумів і творчих зусиль;
  • за можливості диференціювати домашнє завдання, давати додаткові завдання або підвищеної складності для тих, хто виявляє здібності та прагнення до поглибленого вивчення предмета;[3]
  • давати рекомендації з раціонального підходу до виконання домашньої роботи;
  • привчати учнів до активного відтворення матеріалу, що вивчається, і самоконтролю за якістю його засвоєння.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Домашня навчальна робота. https://stud.com.ua/46484/pedagogika/domashnya_navchalna_robota. Архів оригіналу за 24 січня 2022.
  2. Вимоги до домашніх завдань. http://kzunvk.at.ua/publ/naukova_robota/vchiiteljam/vimogi_do_domashnikh_zavdan/12-1-0-4. Архів оригіналу за 14 лютого 2020.
  3. Едю - Технології. http://ru.osvita.ua/school/lessons_summary/edu_technology/42968/.

Посилання[ред. | ред. код]