Духи Фаддєєва — Попова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Духи Фаддєєва — Попова — фіктивні поля і відповідні їм частинки, що вводяться в теорії калібрувальних полів для того, щоб скорочувалися вклади від нефізичних часоподібних і поздовжніх станів калібрувальних бозонів. Квантові збудження духових полів мають неправильний зв'язок спіну зі статистикою (вони є скалярами щодо перетворень Лоренца і водночас антикомутують) і тому не є фізичними частинками. Запропоновані Людвігом Фаддєєвим та Віктором Поповим.

В теоріях, що мають фізичні застосування, таких як квантова хромодинаміка, духи необхідні для того, щоб усунути суперечності, пов'язані з вимогами збереження калібрувальної симетрії та вимогами унітарності S-матриці[1].

Лагранжіан духових полів[ред. | ред. код]

Лагранжіан духових полів , де індекс  — це індекс приєднаного представлення калібрувальної групи (за цим представленням перетворюються калібрувальні поля), записується як:

.

Перший член — це кінетичний член духових полів, які є комплексними скалярними полями з квантуванням за статистикою Фермі-Дірака. Другий член містить взаємодію калібрувальних полів з духами. В абелевих калібрувальних теоріях (таких як квантова електродинаміка) ці привиди можна не враховувати, оскільки для теорій з абелевими симетріями структурні константи і взаємодія привидів з калібрувальними бозонами відсутня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Francisco J. Yndurain, The Theory of Quark and Gluon Interactions. — Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 2006. — Pp. 25-32. — ISBN 3-540-33209-X

Література[ред. | ред. код]

  • Пескин М., Шрёдер Д. Введение в квантовую теорию поля. — Ижевск : РХД, 2001. — 784 с.
  • Славнов А. А., Фаддеев Л. Д. Введение в квантовую теорию калибровочных полей. — 1988.