Дхарана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал
Сакральний звук «Ом»

Дхара́на (від санскрит. धारणा dhāraṇā - утримання, тримати) — шостий щабель раджа-йоги, на якому садхака опановує мистецтво повного зосередження.

Санскритське слово дхарана можна перекласти як утримання. Дхарана — ступінь глибокої медитації, при якому об'єкт зосередження стійко утримується у свідомості. Відмінність дхарани від дх'яни і самадхі в тому, що медитатор та акт медитації залишаються несполученими. Медитатор свідомий того, що він медитує. На наступних стадіях усвідомлення факту медитації зникає, і медитатор свідомий тільки свого існування та об'єкта медитації.

Дхарана — утримання заздалегідь обраного психологічного (та енергетичного) стану[1].

Визначення терміну дхарна, надане у першому рядку третьої глави Йога-сутр:

3.1 देशबन्धश्चित्तस्य धारणा ॥

deśabandhaścittasya dhāraṇā IAST

Дхарана — це утримання думки на якомусь предметі.[2]

Стани свідомості[ред. | ред. код]

Йога класифікує стани свідомості, виділяючи 5 груп. У стані кшіпа розум розсіяний і запущений. У стані вікшіпа розум збуджений і спантеличений, він може добиватися результатів, але його бажання неконтрольовані. У стані муддха розум лінивий і тупий, він не може зрозуміти, чого бажає. У стані екаґра розум зосереджений на єдиній меті, він точно знає, чого хоче, і вміє знайти шляхи до мети. Небезпека стану екарґа — егоїзм. Щоб іти в правильному напрямку, людина в цьому стані потребує бхакті — відданості Богу і зосередженості на служінні Йому. Останній стан свідомості — ніруддха — коли розум (манас), інтелект (буддхі) та Его (ахамкара) перебувають під контролем і спрямовані на служіння Богу.[джерело?]

Об'єкт медитації[ред. | ред. код]

Йогін зосереджується на імені свого Бога, додаючи до нього священне слово Ом, що допомагає йому об'єднати свої почуття, волю, інтелект, розум на імені Господа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (рос.)Сафронов, Андрей (2016). Йога : физиология, психосоматика, биоэнергетика (Украинская Федерация Йоги) (вид. 3-e, исправленное). Харьков: Ритм-Плюс : ФЛП Коваленко А. В. с. ?. ISBN 9789662079463. OCLC 1034644022.
  2. [неавторитетне джерело](рос.)Йога-сутра: комментарии современного практика

Джерела[ред. | ред. код]

  • Iyengar B. K. S.. Light on Yoga. — New York : Schocken Books, 1977. — ISBN 0-8052-1031-8.