Подяка за кожен новий ранок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дякую за кожний новий ранок)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подяка за кожен новий ранок
чеськ. Díky za každé nové ráno
Жанр кінокомедія
Режисер Milan Šteindlerd[1]
Продюсер Miloš Fedašd[2]
Сценарист Галина Павловська
У головних
ролях
Францішек Печка[2], Dagmar Edwardsd[2], Barbora Hrzánovád, Івана Хілкова, Галина Павловська, Milan Šteindlerd, Jiří Langmajerd, Alena Vránovád, Miroslav Etzlerd, Tereza Brodskád, Karel Heřmánekd, Tomáš Hanákd, Petr Čepekd, Szidi Tobiasd[2], Miriam Kantorkovád[2], Oleg Reifd[2], Tomáš Voreld[2], Pavel Vondruškad[2], Sabina Remundovád[2], Alena Karešovád[2], Václav Marešd[2], Oldřich Vlčekd[2], Radomil Uhlířd[2], Michal Kocourekd[2], Monika Načevad[1][2], Vilma Jamnickád[1][2], Hana Davidovád[1][2], Ján Sedald[1][2], Ján Melkovičd[2], Zdenek Pechacekd[2], Karel Urbánekd[2], Ivo Kubečkad[2], Pavel Schwarzd[2], Jan Mildnerd[2], Jana Matulová-Šteindlerovád[2], Renata Beccerovád[2], Pavel Vangelid[2], Zdeněk Marekd[2], Q102428100?[2], Naděžda Kreclovád[2] і Q104626163?[2]
Оператор Jiří Krejčíkd[2]
Композитор Petr Ulrychd
Художник Ondřej Nekvasild[2]
Мова чеська
Країна  Чехія[2]
IMDb ID 0109625

«Подяка за кожен новий ранок», (також — «Дякую за кожний новий ранок») — автобіографічний роман-комедія Галини Павловської, племінниці карпатоукраїнського активіста Степана Клочурака.

Фабула твору[ред. | ред. код]

Головною героїнею роману є Ольга Гакундекова, донька Василя Клочурака молодшого (в романі — Василя Гакундака), вихована вже в чеському середовищі в українсько-чеській родині. Степан Клочурак виступає в романі в епізодичній ролі як головна перешкода в художній кар'єрі героїні — через нього її не прийняли у виш. Дія роману відбувається у Чехії та на Закарпатській Україні. На його основі чеський режисер Мілан Штейндлер[cs] зняв однойменний художній кінофільм, в якому ролі гуцулів виконують відомі чеські, словацькі та українські артисти. Сама Галина Павловська у фільмі знімається у ролі Василини — дочки Михайла Клочурака (Гакундака).

Фільм[ред. | ред. код]

Дія фільму розгортається в часи нормалізації в 1970-х. Ольга зазнає як жінка перше розчарування в любові і має справу з іншими реаліями життя соціалістичної Чехословаччини (наприклад, з неможливістю поступити в інститут через родича з «поганою біографією» — дядька Степана.

У фільмі у комічній формі подаються етнічні стереотипи стосовно українців-гуцулів.

Фільм здобув такі нагороди: «Чеський лев» за найкращий фільм, за режисерську роботу, за актрису (Івана Хілкова) і за сценарій, а також номінувався на найкращих актора (Францішек Печка) і актрису — (Barbora Hrzánová[cs]). На 19 Московському міжнародному кінофестивалі (1995 р.) фільм було відзначено Срібним Георгієм за режисуру. Прем'єра відбулася 3 листопада 1994 року.

Джерела[ред. | ред. код]

«Díky za každé nové ráno» (Прага, 1994)

Див. також[ред. | ред. код]

Свій вечір у Пряшеві Галина Павловська провела у віночку з Ясіня[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аи ак ал ČSFD — 2001.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 квітня 2013. Процитовано 18 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)