Діапозитив

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Діапозитив (грец. δια — «через», «крізь»), — позитивне зображення на оборотній або позитивній фотоплівці, скляній фотопластинці, зафіксованій у пластмасовій, металевій або картонній рамці, що дозволяє демонструвати (переглядати) його за допомогою діапроєктора або діаскопа.

Слайд — (англ. slide — «ковзати», «зрушуватися») більш поширена назва діапозитива, яка з'явилася від способу демонстрації на екрані слайд-фільму, складеного з декількох слайдів, які встромляються в кадрове вікно слайд-проєктора. Під слайд-фільмом розуміють набір слайдів однієї тематики, закінченого змісту.

Застосування[ред. | ред. код]

Для публічного показу слайд-фільмів найбільшого поширення набули діапозитиви, виготовлені на 35-мм перфорованій фотоплівці, яка обертаєтья, шириною 35-мм в рамках розміром 50 × 50 мм (розмір кадру 24 × 36 мм або 18 × 24 мм).

Діапозитиви, виготовлені на фотоплівці шириною 61,5 мм знайшли застосування для виготовлення якісних кольорових зображень, використовуваних надалі в поліграфії при виданні журналів, календарів та листівок. Такі ж слайди в рамках 70 × 70 мм для спеціальних діапроєкторів мали дуже обмежене поширення.

Діапозитиви можуть бути кольоровими та чорно-білими. Діапозитиви зазвичай отримують зйомкою на згортаючу фотоплівку або друкуються з негативів на позитивну фотоплівку.

  • Слайд-шоу — останнім часом це словосполучення набуло сенс презентації з фотографіями або малюнками. Слайд-шоу може бути частиною комп'ютерної презентації або ж просто способом демонстрації зображень на екрані (монітора).

Література[ред. | ред. код]

  • Фотокинотехника: Энциклопедия / Гл. ред. Е. А. Иофис. — М. : Советская Энциклопедия, 1981. — 447 с. — 100 000 прим.

Посилання[ред. | ред. код]