Дівчинка на кулі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про однойменний радянський дитячій фільм див. Дівчинка на кулі

Дівчинка на кулі
Творець: Пабло Пікассо
Час створення: 1905
Розміри: 147×95 см
Висота: 147 см
Ширина: 95 см
Матеріал: олія на полотні
Зберігається: Москва, Росія
Музей: Московський музей імені Пушкіна

«Дівчинка на кулі» — картина іспанського і французького художника Пабло Пікассо, написана в 1905 році. Визначний твір «рожевого» періоду у творчості художника.

У 1913 році її придбав в Парижі І. А. Морозов. Картину націоналізували після жовтневої революції, і вона потрапила до Державного музею нового західного живопису, звідки після його розформування в 1948 році була перенесена до зібрання Державного музею образотворчих мистецтв імені О. С. Пушкіна.

Сюжет[ред. | ред. код]

На картині зображена бродяча група акробатів. Майже все полотно займають двоє: тендітна гімнастка репетирує цирковий номер, балансуючи на кулі, потужний атлет сидить поруч, відпочиваючи. Картина наповнена внутрішнім драматизмом, який покладений в основу композиції картини, і побудована на зіставленні контрастів. Пейзаж, зображений на картині, являє собою сумну, випалену сонцем горбисту рівнину, по ній простяглася доріжка, де і зупинилася кибитка бродячого цирку. На задньому плані картини зображена випадкова перехожа з дитиною, собака і пасеться білий кінь. Сумовитий фон контрастує з веселим ремеслом артистів, що працюють серед галасливої ​​веселої юрби глядачів.

Куля і куб, що стоять на землі — цирковий реквізит — також представляють собою протилежності. Обігрується контраст руху і нерухомості. Дівчинка граціозно погойдується, утримуючи рівновагу, атлет сидить застиглий, немов моноліт. Він практично злився в одне ціле зі своїм постаментом, уособлюючи нерухомість і сталість.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Государственный музей изобразительных искусств имени А. С. Пушкина. Галерея искусства стран Европы и Америки XIX—XX веков. — М.: Красная площадь, 2007. — С. 96. — ISBN 978-5-900743-34-9.