Дімітріаді Одіссей Ахіллесович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дімітріаді Одіссей Ахіллесович
грец. Οδυσσεύς Δημητριάδης
Основна інформація
Дата народження 7 липня 1908(1908-07-07)
Місце народження Батумі, Російська імперія[1]
Дата смерті 28 квітня 2005(2005-04-28) (96 років)
Місце смерті Тбілісі, Грузія
Поховання Тбілісі
Громадянство Греція
Професії диригент, композитор
Освіта Тбіліська державна консерваторія
Вчителі Арістотель Кундуровd
Заклад Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Нагороди

Дімітріаді Одіссей Ахіллесович (7 липня 1908, Батумі — 28 квітня 2005, Тбілісі) — радянський диригент грецького походження. Народний артист СРСР (1958).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в родині комерсанта Ахілесса Дімітріадіса, який 1886 року переїхав до Батумі із містечка Сурне, що за кілька кілометрів від Трабзону — історичної столиці Понту, а також Каліоппі Дімітріаді, у дівоцтві Ефреміді.

У віці п'яти років Одіссей, ще не знайомий із нотною грамотою, прідбирав на фортепіано гармонійні акорди та знайомі мелодії. 1918 року почав брати уроки у скрипаля Тизенгаузена, а після того, як останній емігрував, у скрипаля Легкера. Отримати академічну музичну освіту Одіссей Дімітріаді не міг через статус, так званого, лішенця — родину якого позбавили власної справи. Відтак за порадою батька 1925 року він переїздить до дядька Ніколая Дімітріаді в Сухумі, а 1927 року — в Тіфліс для вступу в консерваторію, при цьому він подає довідку про те, що перебуває на утриманні дядька, державного службовця.

В період 1926—1930 років триває навчання на теоретико-композиторському відділенні Тифліської консерваторії, серед педагогів Дімітріаді були С. Бархударян, М. М. Багриновський. В 1930—1933 роках працює в Сухумському музичному технікумі на завідувачем навчальною частиною, у 1933—1936 — розпочав педагогічну діяльність в Ленінградській консерваторії (клас диригування О. В. Гаука, а потім — І. А. Мусіна). 1934 року в Ленінград приїжджає його великий співвітчизник Дімітріс Мітропулос, впродовж десятиденного візиту великого диригента Одіссей Дімітріаді встиг навіть потоваришувати із Мітропулосом.

В період 1937 — 1965 років працює головним диригентом в Тбіліському оперному театрі ім. З. Паліашвілі. 1958 року йому присвоєно звання Народного артиста СРСР. У вересні 1959 року Дімітріаді вперше відвідав Грецію у складі членів товариства дружби СРСР-Греції, куди ще на початку 1930-х років переїхала вся його родина — батьки із братами та сестрами.

1965—1973 роки — провідний диригент Большого театра, в цей період Дімітріаді здобуває світову славу під час гастролей із Державним оркестром СРСР у багатьох країнах світу. Одночасно працює професорос Московської консерваторії. Проте 1973 року він повертається в Грузію. 1980 року бере участь у відритті та закритті Олімпади-80 в Москві. До 1991 року працює професором Тбіліської консерваторії. Почесний громадянин Тбілісі (1986).[2]

Після падіння режиму полковників, він майже щорічно відвідує Грецію, де також диригує оркестрами. Повертаючись в СРСР від пропагував творчість М. Каломіріса, С. Самараса, М. Паландіоса, С. Міхаїлідіса, А. Евангелатоса, М. Теодоракіса, Н. Ксеноса. 1988 року муніципалітет Афін в особі мера Мільтіадіса Еверта нагородив Одіссея Дімітріаді Золотою медаллю міста Афіни 9 квітня 1989 року. У 1994 році він переїхав до Греції, але в останні роки через проблеми зі здоров'ям жив із сином в Тбілісі.

За роки свого життя Одіссей Дімітріаді керував оркестрами: Державний симфонічний оркестр СРСР, Академічний симфонічний оркестр Великого театру, оркестр Віденської державної опери, Афінський державний оркестр, оркестри Салонік, Берліна, Праги, Будапешта, Бухареста, Софії, Буенос-Айреса і багато інших.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]