Дім на півдорозі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дім на півдороги)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дім на півдорозі (англ. halfway house — будинок на півдорозі) — це місце, де люди із фізичними, психічними чи емоційними особливостями набувають необхідних соціальних навичок, які необхідні для інтеграції та ресоціалізації у суспільство.

Будинки на півдорозі[ред. | ред. код]

Перші будинки на півдорозі були відкриті у XVIII столітті в Європі. Будинки на півдорозі — це заклади тимчасового перебування для різних категорій населення: наркозалежні, психічно-хворі, з вадами розвитку чи люди, які потребують допомоги у реінтеграції. Перший будинок на півдорозі для колишнього в'язня був відкритий Т. Хоппером у 1845 році, в Нью-Йорку[1] Основний перелік послуг, які надаються у таких закладах: медичні послуги, працевлаштування, набуття необхідних вмінь для успішної реінтеграції у суспільство, відновлення психологічної рівноваги, реабілітація та інше.

«Дім на півдорозі» для жінок, які повернулися із місць позбавлення волі в Україні[ред. | ред. код]

«Дім на півдорозі» — центр реінтеграції для жінок, які повернулися із місць позбавлення волі. Перший та поки єдиний центр в Україні, який працює на основі «Триступеневої всесторонньої програми реінтеграції в суспільство громадян, які перебувають на випробувальному терміні та звільнені з місць позбавлення волі»[2]. Центр розташований в смт Краснопавлівка Лозівського району Харківської області. Працює виключно із жінками.

Заклад було відкрито у 2010 році за фінансової підтримки Шведської агенції з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida)[3], за підтримки Шведської служби пробації та тюрем, а також Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Критерії відбору учасниць до програми[4][ред. | ред. код]

  • бажання змінити своє життя;
  • вік від 18 років;
  • жінки, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі, або жінки, засуджені до умовного терміну покарання повторно;
  • низький рівень соціальної адаптованості (відсутність соціальних зв'язків, відсутність навичок догляду за собою, проблеми у спілкуванні з оточуючими/рідними, близькими тощо;
  • соціальна незахищеність (відсутність житла, засобів для існування, роботи).

Протипоказання для участі в програмі є:[5]

  • активна наркотична або алкогольна залежність;
  • стан здоров'я, що вимагає стороннього догляду за собою;
  • психічні розлади;
  • активна форма туберкульозу.

Наразі[коли?] Центр не має змоги приймати учасниць з дітьми.

За період існування, програму реінтеграції пройшли більш як 120 жінок, 85 % з яких, закінчили програму успішно. Наразі центр є одним з еталонів для наслідування щодо проходження пробації після звільнення з ув'язнення. «Дім на півдорозі» постійно відвідують журналісти[6] та представники Державної пенітенціарної служби України[7],[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Community-Based Corrections. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 2008.
  2. Що таке Триступенева програма реінтеграції осіб, які повернулися із місць позбавлення волі. Я КореспонденТ. Процитовано 14 липня 2015.[недоступне посилання з липня 2019]
  3. Соціальна адаптація до життя на волі безпритульних осіб в установах виконання покарань ДПтСУ в Харківській області. Права людини в Україні. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 22 серпня 2012.
  4. Управління ДПтС України в Херсонській області пропонує засудженим жінкам, які опинились після засудження та після звільнення у складних життєвих ситуаціях, взяти участь у реабілітаційній програмі Соціального Центру «Дім на півдороги». Управління Державної пенітенціарної служби в Херсонській області. Процитовано 6 травня 2015.[недоступне посилання з серпня 2019]
  5. Критерії відбору учасниць. Дім на півдороги. Архів оригіналу за 15 квітня 2015. Процитовано 9 лютого 2014.
  6. Дом на полпути – второй шанс для бывших заключенных. Наш город Плюс. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 5 липня 2015.
  7. СПІВРОБІТНИКИ ВИПРАВНИХ УСТАНОВ ТА ЧЛЕНИ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ УПРАВЛІННЯ ДПТС УКРАЇНИ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ВІДВІДАЛИ "ДІМ НА ПІВДОРОГИ". Державна пенітенціарна служба України в Дніпропетровській області. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 3 червня 2015.
  8. [http:// www.kvs.gov.ua/peniten/control/ode/en/control/ode/uk/publish/article/781226;jsessionid=7BE8746AD99F09119E57DECEA902FA98 "Дім на півдороги" за шведською моделлю]. Державна пенітенціарна служба України. Процитовано 5 червня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]