Діоген (Жером)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філософ Діоген
фр. Diogenes
Творець: Жан-Леон Жером
Час створення: 1860
Розміри: 74,5×101 см
Висота: 74,5 см
Ширина: 101 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: портрет
Зберігається: Балтимор, США
Музей: Художній музей Волтерс

«Діоген» — маловідома картина французького художника Жана-Леона Жерома (1824—1904), представника академізму 19 століття.

Філософ Діоген[ред. | ред. код]

Точних свідоцтв про життя філософа Діогена Сінопського не збережено. Дослідники віднайшли факти про п'ять різних Діогенів в Стародавній Греції, що заважає відтворити біографію філософа. Персонаж історичних анекдотів, Діоген Сінопський, вів аскетичний спосіб життя, зневажав розкіш і залежність кожної людини від суспільства. Таким постав Діоген в трактаті Діогена Лаертського і таким його бачили в 19 столітті.

Зневага до суспільства спонукала Діогена до свідомого жебрацтва, до атеїзму, невизнання авторитетів у політиці і філософії, сучасній йому суспільній моралі. Він харчувався залишками їжі, що підбирав на базарі, носив обноски і жив у великому піфосі — глиняному горщику великого розміру для вина. Йому дали презирливе прізвисько Собака і вважали «Божевільним Сократом». У значно спрощеному варіанті поведінка Діогена і його ідеї відбилися в поведінці і ідеях мандрівного філософа з України Григорія Сковороди (1722—1794).

Історичний анекдот про маргінала Діогена — мав популярність і використовувався як сюжет для картин, гравюр, рельєфів багатьма майстрами різних країн (Рафаель, Джованні Бенедетто Кастільйоне, Хосе де Рібера, П'єр Пюже, Тарас Шевченко, Йоган Тішбейн, Вотерхаус).

Картина Жерома[ред. | ред. код]

Як справжній європейський художник з освітою і високою художньою технікою, Жером пошукав і знайшов лише свою композицію для сюжету. В картині добре відтворені фактура глиняного піфоса, хутро тварин, стара стіна будівлі з підписом художника. Діоген лагодить ліхтар зі свічкою, щоби піти на пошуки справжньої (чесної? порядної? ідеальної?) людини.

Наперед знаючи, що його картина прикрасить багату оселю, Жером не малював брудний одяг філософа і його брудне тіло. Для картини представника академізму це було б занадто.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Art and the Academy in the Nineteenth Century. (2000). Denis, Rafael Cordoso & Trodd, Colin (Eds). Rutgers University Press. ISBN 0-8135-2795-3
  • L'Art-Pompier. (1998). Lécharny, Louis-Marie, Que sais-je?, Presses Universitaires de France. ISBN 2-13-049341-6
  • L'Art pompier: immagini, significati, presenze dell'altro Ottocento francese (1860—1890). (1997). Luderin, Pierpaolo, Pocket library of studies in art, Olschki. ISBN 88-222-4559-8
  • Молева Н. Белютин Э. «Педагогическая система Академии художеств 18 века» (Петербургской), М, «Искусство», 1956