Діскаверер-12

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діскаверер-12
Аджена-Ей разом з Діскаверером
Основні параметри
Повна назва Діскаверер-12
COSPAR ID DISC12
NORAD ID F00101
Виготівник Локхід-Мартін
Оператор Національне управління повітряно-космічної розвідки
Тип апарата технологічний
Штучний супутник Землі
Дата запуску 29 червня 1960, 22:00 UTC
Ракета-носій Тор-Аджена-Ей
Номер запуску 160
Космодром Ванденберг, СК 75-3-4
Технічні параметри
Маса 790 кг
Розміри довжина 5,85 м, діаметр 1,5 м
Джерела живлення нікель-кадмієві акумулятори

Діскаверер-12 (англ. Discoverer 12 — відкривач), інша назва CORONA R&D (англ. Research and development, Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи) — американський випробувальний супутник серії KH-1 (англ. Key Hole — замкова шпарина), що запускались за програмою Корона. Космічний апарат мав спускну капсулу для повернення відзнятої плівки, у якій розташували телеметричну апаратуру для вимірювання параметрів орбіти. Апарат створювався для розробки і вдосконалення методів запуску, роботи двигунів, зв'язку, орбітальних маневрів, а також для перевірки операцій з капсулою: відокремлення, гальмування, входження в атмосферу, вилов у океані.

Опис[ред. | ред. код]

Апарат у формі циліндра було змонтовано у верхній частині ступеня Аджена-Ей. Довжина Аджени-Ей разом з Діскаверером-12 становила 5,85 м, діаметр 1,5 м. Загальна маса Аджени-Ей з Діскаверером-12 разом з паливом становила приблизно 3850 кг. Без палива апарат важив 790 кг, з них 136 кг — маса спускної капсули. Апарат мав телеметричну систему, плівковий магнітофон, приймачі наземних команд, сканер горизонту. На Аджені-Ей було додатково встановлено доплерівський радіомаяк і зовнішні вогні для відстеження траєкторії. Живлення забезпечували нікель-кадмієві акумулятори. Орієнтація апарата мала здійснюватись газовими двигунами на азоті.

У верхній частині апарата розташовувалась капсула діаметром 84 см довжиною 69 см. Капсула мала відсік для відзнятої фотоплівки, у якому розташовувалась телеметрична апаратура для вимірювання параметрів орбіти, парашут, радіомаяк, твердопаливний гальмівний двигун. Капсулу мав упіймати спеціально обладнаний літак під час спуску на парашуті, у випадку невдачі капсула могла недовго плавати на поверхні океану, після чого тонула, щоб уникнути потрапляння секретного вмісту до ворожих рук.

Запуск[ред. | ред. код]

29 червня 1960 року о 22:00 UTC ракетою-носієм Тор-Аджена-Ей з бази Ванденберг було запущено Діскаверер-12. Другий ступінь після збою в роботі сканера відстеження горизонту впав у Тихий океан.

Джерела[ред. | ред. код]