Д-136

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Д-136

Тип: турбовальний, трьохротний
Країна: СРСР СРСР
Застосування:
Застосовано на: Мі-26
Базова модель: Д-36
Виробництво:
Конструктор: Муравченко Ф.М.
Розробник: Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес»
Рік створення: 1972
Виробник: Мотор Січ
Роки виробництва: з 1982
Виготовлено: 470 (на 2001)
Маса і габарити
Суха маса: 1077 кг
Довжина: 3715 мм
Ширина: 1382 мм
Висота: 1124 мм
Робочі характеристики
Злітна потужність: 11400 к.с.
Крейсерська потужність: 6100 к.с.
Ресурс: 6000 год.
Компресор: осьовий, двокаскадний, 13-ступеневий (6+7)
Турбіна: трьохвальна, реактивна, 4-ступенева (1+1+2)
Температура турбіни: 1243 °C
Камера згоряння: кільцева
Ступінь підвищення тиску: 18,4
Паливо: Т-1, ТС-1, РТ
Витрата повітря: 36 кг/с
Питома витрата палива: 0,230 кг/кгс(к.с.год

Д-136 — турбовальний двигун призначений для установки на транспортний вертоліт Мі-26.

Історія створення [1][ред. | ред. код]

Розробка турбовального двигуна Д-136 для вертольота Мі-26 почалася на ЗМКБ "Прогрес" в 1972 році. Головним конструктором було назначено Муравченко Ф.М. За основу конструкції був узятий двоконтурний турбореактивний двигун Д-36. Стендові випробування почалися в 1977 р. В 1982 році організовано серійне виробництво на Запорізькому заводі "Мотор Січ". Застосування модульно-блочної конструкції із засобами виявлення несправностей і відмов на ранній стадії дозволяли полегшити ремонт і обслуговування двигуна. Серійне виробництво Д-136 триває. Станом на 2001 рік виготовлено 470 двигунів.

Технічний опис [2][ред. | ред. код]

Двигун виконаний за двохвальною схемою з осьовим двохкаскадним 13-ступеневим компресором, проміжним корпусом, кільцевою камерою згоряння, двома ступенями турбін компресорів, двоступеневою вільною турбіною і вихлопним пристроєм. Ротор компресора розділений на два самостійних ротора, кожен з яких обертається своєю турбіною, і утворює каскад високого і низького тиску відповідно. При цьому ротори мають різні оптимальні для них частоти обертання і пов'язані між собою і ротором вільної турбіни тільки газодинамічним зв'язком.

Застосування двокаскадного компресора дозволило:

  • отримати більш високий ККД окремих каскадів компресора;
  • забезпечити необхідні запаси газодинамічної стійкості компресора;
  • використовувати для запуску двигуна пусковий пристрій малої потужності, тому що при запуску стартер розкручує тільки ротор компресора високого тиску.

Конструкція двигуна виконана з урахуванням забезпечення принципу модульної збірки. Двигун розділений на десять основних модулів, кожен з яких є закінченим конструктивно-технологічним вузлом і може бути демонтований і замінений без розбирання сусідніх модулів, що забезпечує можливість відновлення його експлуатаційної придатності заміною деталей і вузлів в умовах експлуатації. Двигун обладнаний засобами раннього виявлення несправностей. У корпусних деталях двигуна передбачені спеціальні отвори для огляду наступних деталей: робочих лопаток всіх ступенів компресора низького тиску; робочих лопаток всіх ступенів компресора високого тиску; зовнішніх і внутрішніх стінок жарової труби; робочих паливних форсунок; лопаток соплового апарату турбіни високого тиску; робочих лопаток турбіни високого тиску; робочих лопаток турбіни низького тиску; робочих лопаток всіх ступенів вільної турбіни.

Компресор[ред. | ред. код]

Компресор двигуна Д-136 осьовий, двокаскадний, складається із шестиступінчастого дозвукового компресора низького тиску і семиступінчастого дозвукового компресора високого тиску.

Компресор низького тиску (КНТ) двигуна Д-136 - шестиступінчастий, складається з статора і ротора. У статорі змонтовані: поворотний вхідний напрямний апарат, вузол переднього підшипника ротора КНТ, напрямні апарати ступенів, робочі кільця і клапани перепуску повітря з КНТ. Ротор компресора - барабанно-дискової конструкції, з'єднаний з переднім і заднім валами за допомогою болтів, робочі лопаті з'єднані з вінцями дисків хвостовиками типу "ластівчин хвіст". Ротор КНТ з'єднаний з ротором турбіни низького тиску і разом утворюють ротор низького тиску. Обтічник переднього корпусу КНТ, лопаті вхідних і напрямних апаратів, деталі клапанів перепуску повітря, диски, робочі лопаті та передній лабіринт виготовлені із титанових сплавів.

Компресор високого тиску (КВТ) двигуна Д-136 - семиступінчастий, складається з вхідного напрямного апарату, ротора, статора і клапанів перепуску повітря. Ротор КВТ - барабанно-дискової конструкції. Зварений барабан, диски останніх ступенів, проставки і вали з'єднані між собою болтами, лопаті з дисками з'єднані хвостовиками типу "ластівчин хвіст". Ротор КВТ з'єднаний з ротором турбіни високого тиску і разом утворюють ротор високого тиску. Диски КВТ і робочі лопаті першої секції виготовлені із титанових сплавів.

Проміжний корпус[ред. | ред. код]

Проміжний корпус є основним силовим вузлом двигуна. Розташований між КНТ і КВТ. Корпус утворює внутрішній і зовнішній повітряні тракти двигуна. На ньому розміщені агрегати, прилади та пристрої, які обслуговують і контролюють роботу двигуна. Проміжний корпус виготовлений з магнієвого сплаву.

Камера згоряння[ред. | ред. код]

Камера згоряння служить для утворення паливної суміші, спалювання її та підведення газового потоку на вхід турбіни. До її складу входить: корпус з жароміцної сталі, жарова труба, робочі форсунки, пускові запальники і паливний колектор. Корпус камери згоряння - зварної конструкції. Жарова труба - кільцевого типу, має зварену конструкцію. Вона складається з лобового кільця з обтічником, зовнішнього і внутрішнього кожухів. Охолодження жарової труби реалізується шляхом подачі вторинного повітря через отвори в кожухах всередину жарової труби. Вона виготовлена з жароміцного сплаву. Паливні форсунки - відцентрові, одноканальні.

Турбіна[ред. | ред. код]

Турбіна служить для перетворення кінетичної енергії газового потоку в механічну енергію на валу. Турбіна двигуна Д-136 - осьова, реактивна, трьохвальна, чотирьохступінчаста. Кожен каскад турбіни використовується для обертання ротора відповідного каскаду компресора:

  • одноступінчата турбіна високого тиску (ТВТ) приводить в обертання ротор КВТ і всі привідні агрегати двигуна;
  • одноступінчата турбіна низького тиску (ТНТ) приводить в обертання ротор КНТ;
  • двоступенева вільна турбіна (ВТ) служить для приводу трансмісії вертольота.

ТВТ складається з ротора і статора. Ротор ТВТ являє собою робочий диск. Робочі лопаті з ободом диску з'єднані хвостовиками ялинкоподібного типу. Робоча лопатка - охолоджувана, складається з хвостовика, ніжки, пера і бандажної полиці з гребінцями. Повітря на охолодження підводиться до хвостовика, проходить по радіальних каналах в тілі пера лопатки і виходить через отвори на бандажній полиці в тракт. Статор ТВТ складається із зовнішнього і внутрішнього корпусів, восьми секторів соплових лопотів і проставки.

ТНТ складається з ротора і статора. Ротор ТНТ являє собою робочий диск, до фланця якого кріпляться вал ТНТ. Робочі лопаті з ободом диску з'єднані хвостовиками ялинкоподібного типу. Статор ТНТ складається з корпусу опор ТВТ і ТНТ, і секторів соплових лопаток (по три лопаті в секторі).

ВТ складається з ротора і статора. Ротор ВТ складається з робочих коліс і валу. Робочі лопаті з ободами дисків з'єднані хвостовиками ялинкоподібного типу. Статор ВТ складається з корпусу і двох соплових апаратів. Кожен з соплових апаратів складається з окремих секторів по п'ять лопотів у секторі.

Система змащування[ред. | ред. код]

Система змащування двигуна - циркуляційна, під тиском. Подача оливи для змащення здійснюється нагнітальним щаблем маслоагрегата. Три відкачуючі щаблі відкачують оливу з масляних порожнин підшипників роторів двигуна в порожнину проміжного корпусу, звідки четверта відкачуюча щабель відкачує оливу в масляний бак через повітровіддільник і паливо-масляний агрегат. Охолодження оливи проводиться в паливо-масляному агрегаті, встановленому в паливній магістралі низького тиску між насосами низького і високого тиску блоку насосів. Додатково масло охолоджується в повітряно-масляному радіаторі, установленому на вертольоті.

Модифікації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 травня 2010. Процитовано 5 квітня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. ВАТ Мотор Січ Технолог Турбовальний двигун Д-136. Керівництво з технічної експлуатації — Запоріжжя: ВАТ Мотор Січ, 2000