Ебботт та Костелло вирушають на Марс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ебботт та Костелло вирушають на Марс
Abbott and Costello Go to Mars
Жанр комедія
фантастика
Режисер Чарльз Ламонт
Продюсер Говард Крісті
Сценарист Джон Ґрант та інші
У головних
ролях
Бад Еббот
Лу Костелло
Марі Бланшард
Оператор Кліффорд Стайн
Композитор Джозеф Ґершенсон
Художник Robert F. Boyled
Кінокомпанія Universal Studios
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 77 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1953
Кошторис $762 000
IMDb ID 0045468

«Ебботт та Костелло вирушають на Марс» (англ. Abbott and Costello Go to Mars) — американська фантастична комедія 1953 року. Продовження пригод Ебботта та Костелло. Попередній фільм — «Ебботт та Костелло зустрічають капітана Кідда» (Abbott and Costello Meet Captain Kidd), наступний — «Ебботт і Костелло зустрічають доктора Джекіла та містера Гайда» (Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde).

Сюжет[ред. | ред. код]

Лестер та Орвілль — робітники в секретній лабораторії, де під керівництвом доктора Вілсона зконструйовано космічний корабель. Орвілль випадково запускає ракету, й після нетривалого польоту приятелі опиняються в Новому Орлеані, в розпал маскараду «Марді Ґрас». Під впливом вражень від жахливих створінь, які їх оточують, друзі роблять висновок, що вони на Марсі.

Поза тим в покинуту без нагляду ракету потрапляють два злочинці-втікача: Гаррі та Маґсі. Вони одягають знайдені там скафандри й у такому вигляді здійснюють пограбування сусіднього банку. Оскільки Лестер та Орвілль одягнені так само, в злочині підозрюють їх. Вони рятуються на своєму кораблі, але там на них очікують злочинці, які змушують приятелів взяти курс на Венеру. Приземлившися там, всі четверо вирушають на розвідку, й Орвілль незабаром потрапляє в полон місцевих охоронців, які приводять його до королеви Аллури. Виявляється, що на Венері живуть лише жінки, так як «чоловіки тут давно перебувають під забороною».

Але Орвіль подобається Аллурі й вона вирішує, що він може лишитися за умови, що буде зберігати вірність тільки їй. Орвілль погоджується. Злочинців кинуто за ґрати, але Маґсі вдається вмовити одну з охоронниць, аби вона пофліртувала з Орвіллем: таким чином він хоче викрити його невірність. Орвілль потрапляє в цю пастку й розгнівана королева виганяє всіх чоловіків зі своєї планети.

В ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Не зважаючи на назву, на Марс герої не потрапляють.
  • Зйомки відбувались протягом 1-28 серпня 1952 року.
  • Венеріанські автомобілі, створені для фільму, пізніше знімались в стрічці «Цей острів Земля» (This Island Earth) (1955 рік)[1].
  • Актриса другого плану Аніта Екберґ є переможницею конкурсу «Міс Швеція» 1950 року, а Рената Гой — 4-та віцеміс першого конкурсу Міс Всесвіт — 1952[2].
  • Ідею фільму підказав відомий письменник-фантаст Роберт Хайнлайн, який 1950 року написав сценарій «Ебботт та Костелло вирушають на Місяць»[3].
  • Фільм двічі виходив на DVD: 3 серпня 2004 року на дискові «Найкраще з Ебботтом та Костелло. Випуск 3» та 28 жовтня 2008 року на дискові «Ебботт та Костелло: Повна колекція Universal Pictures».

Прем'єрний показ в різних країнах[4][ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Боб Фурманек та Рон Палумбо, «Ебботт та Костелло в Голлівуді», 1991. Н'ю-Йорк: Perigee Books. ISBN 0-399-51605-0
  2. Джим Малголланд (1977). The Abbott and Costello Book. Popular Library. с. 204.
  3. «The New Heinlein Opus List» [Архівовано 2012-02-04 у Wayback Machine.], стр. 11
  4. IMDB — releaseinfo. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 12 червня 2013.