Юен Мак-Грегор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Еван МакҐреґор)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юен Мак-Грегор
англ. Ewan McGregor
Ім'я при народженні Юен Мак-Грегор
Народився 31 березня 1971 (52 роки)
Перт, Шотландія
Національність Шотландець
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність актор, співак, актор театру, актор озвучування, кінорежисер, телепродюсер
Alma mater Ґілдголська школа музики й театру[1] і Morrison's Academyd
Роки діяльності з 1993 року
Дружина Єва Мавракіс (1995—2018)[2]
Діти 4
Провідні ролі Обі-Ван Кенобі
IMDb ID 0000191
Нагороди та премії
BAFTA (1997, 2004)

CMNS: Юен Мак-Грегор у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Юен Гордон Мак-Грегор (англ. Ewan Gordon McGregor, ім'я вимовляється як ю-ен МФА[ˌjuːən məˈɡrɛɡər], нар. 31 березня 1971(19710331), Перт, Шотландія) — шотландський актор, співак і режисер. Лауреат премії BAFTA (1997, 2004). Найвідоміші фільми з його участю — «На голці» (1996), «Інтимний щоденник» (1996), «Мулен Руж!» (2001), «Молодий Адам» (2003), «Острів» (2005), три частини епопеї «Зоряні війни»(1999, 2002, 2005) і екранізація роману Дена Брауна «Ангели і демони» (2009).

Життєпис[ред. | ред. код]

Юен Гордон Мак-Грегор народився 31 березня 1971 року в шотландському місті Перт,[4] у сім'ї шкільної вчительки Керол Лоусон та вчителя фізкультури Джеймса Мак-Грегора, виріс у місті Кріфф. У нього є старший брат Колін Мак-Грегор, він служив у британських ВПС і був пілотом винищувача. Ставши актором, Мак-Грегор продовжив сімейну традицію: акторами були його дядько Денис Лоусон та тітка Шейла Ґіш, а також її дочка, кузина Юена Лу Гіш. Походить з Клану Мак-Грегор — шляхетського шотландського роду королівського походження.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Покинувши школу в 16 років, Мак-Грегор вступив на відділення драми в Технологічному коледжі Кірккалді. Потім він переїхав до Лондона, де продовжив навчання в Школі музики і драми Гілдголл. 1993 року, за пів року до закінчення навчання, Мак-Грегор перестав відвідувати заняття, бо отримав свою першу роль в мінісеріалі «Губна помада на твоєму комірці». Він зіграв молодого британського російськомовного перекладача, який працює у військовому міністерстві. Того ж року він отримав головну роль в екранізації роману «Червоне і чорне» на каналі BBC і дебютував на великому екрані у фільмі «Бути людиною».

1994 року Мак-Грегор вперше знявся у режисера Денні Бойла у фільмі «Неглибока могила», який приніс йому премію журналу Empire. 1996 року Бойл запросив його на головну роль в екранізації роману Ірвіна Велша «На голці». Фільм отримав культовий статус і приніс Мак-Грегору світову популярність. 1997 року Юен Мак-Грегор знявся разом з Кемерон Діаз у комедії Денні Бойла «Менш звичне життя». Після скандальної ролі в рок-драмі «Оксамитова золота жила» (1998), де він з'явився повністю оголеним, 1999 року Мак-Грегор зіграв головну чоловічу роль у мелодрамі «Голосок». У листопаді 1998 року Мак-Грегор вийшов на театральну сцену в ролі Малькольма в спектаклі «Маленький Малькольм і його боротьба проти євнухів», поставленому його дядьком Денісом Лоусоном. 1999 року ім'я Мак-Грегора стало відомим усьому світу після виходу на екрани приквела культової фантастичної саги «Зоряні війни. Епізод I. Прихована загроза», у якому він зіграв молодого джедая Обі-Ван Кенобі. Мак-Грегор також з'явився в ролі Обі-Ван Кенобі в фільмах «Зоряні війни. Епізод II. Атака клонів» та «Зоряні війни. Епізод III: Помста ситхів».

2001 року Мак-Грегор знявся в фільмі «Мулен Руж!», у ролі бідного поета Крістіана, який закохався у Сатін — куртизанку і зірку кабаре (Ніколь Кідман). 2003 року зіграв разом з Рене Зеллвегер в романтичній комедії «До біса кохання»[en][5]. Того ж року вийшов фільм Тіма Бертона «Велика риба», де Юен зіграв разом з Альбертом Фіні, Джессікою Ленг, Маріон Котіяр, Геленою Бонем Картер та Денні ДеВіто. Тоді ж його розкритикували за роль у трилері «Молодий Адам», у якому знялася Тільда Свінтон.

2005 року Мак-Грегор озвучив два успішних мультфільми: подарував голос Родні Міднопузу у «Роботах» та Веліанту в однойменній стрічці. Тоді ж актор з'явився разом з Скарлетт Йоганссон у фантастичному бойовику Майкла Бея «Острів» та в психологічному трилері «Залишайся». 2006 року, після пригодницького фільму «Громобій», у якому Юен виконав другорядну роль агента МІ-6 і дядька головного героя-підлітка, вийшла трагікомедія «Сцени сексуального характеру». Третім проєктом актора, який вийшов 2006 року, стала біографічна драма Кріса Нунана «Міс Поттер» з Рене Зеллвегер у ролі письменниці-казкарки Беатріс Поттер. Прем'єра цього фільму, у якому актор зіграв роль Нормана Ворна, видавця Беатріс, відбулася в Великій Британії 3 грудня 2006 року. В інших країнах Європи прокат відбувся в січні-лютому 2007 року. 2007 року Мак-Грегор знявся з Коліном Фарреллом у фільмі Вуді Аллена «Мрія Кассандри». 2008 року актор знявся в трилері «Список контактів» та драматичному фільмі «Провокатор».

Юен Мак-Грегор 2009 року

2009 року вийшла адаптація роману Дена Брауна «Ангели і демони», романтична трагікомедія «Я кохаю тебе, Філліпе Моріс», де Юен зіграв разом з Джимом Керрі, комедія «Бойовий гіпноз проти кіз» та біографічна драма «Амелія». 2010 року Мак-Грегор зіграв письменника-мемуариста в британському політичному трилері Романа Полянського «Примара».

2011 року, разом з Емілі Блант та Крістін Скотт Томас, Мак-Грегор знявся в британській комедії «Риболовля у Ємені», яка отримала три номінації на «Золотий глобус». 2012 року Юен Мак-Грегор увійшов до складу журі 65-го Канського кінофестивалю. 2013 року Мак-Грегор знявся разом з Меріл Стріп і Джулією Робертс в фільмі «Серпень: Графство Осейдж».

2015 року Мак-Грегор знявся у комедії «Мордекай». Свій режисерський дебют він здійснив 2016 року з фільмом «Американська пастораль», у якому також знявся сам.

2017 року він повторив свою роль Марка Рентона в «Т2 Трейнспоттінг». Мак-Грегор зіграв Люм'єра у фільмі «Красуня та Чудовисько», де також зіграли Емма Вотсон, Ден Стівенс, Люк Юенс, Кевін Клайн, Джош Гад, Стенлі Туччі, Ієн Маккеллен та Емма Томпсон. Знімання стрічки почали в травні 2015 року в Лондоні, а прем'єра відбулася у березні 2017 року. Потім актор знявся в третьому сезоні серіалу-антології «Фарго».

2018 року Юен Мак-Грегор зіграв головного героя у фільмі «Крістофер Робін».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Сім'я[ред. | ред. код]

У липні 1995 року Мак-Грегор одружився з художницею-постановницею Ів Мавракіс, з якою познайомився на зніманні серіалу «Королівський адвокат Кавана». У подружжя четверо дочок — дві біологічні, Клара Матильда (нар. 1996) і Естер Роуз (нар. 2001), і дві прийомні, Джаміян (нар. 2002; усиновлена 2006 року з Монголії) та Анук (нар. 2011; усиновлена тоді ж). На правій руці у актора є татуювання у формі серця і кинджала з іменами його дружини та дочок.

У травні 2017 року Мак-Грегор і Мавракіс оголосили про розставання. У січні 2018 року Мак-Грегор подав на розлучення, як причину вказав «непримиренні розбіжності». З травня 2017 року перебуває у стосунках з акторкою Мері Елізабет Вінстед, колегою по серіалу «Фарго».

Навколосвітня подорож[ред. | ред. код]

На початку 2004 року Юен оголосив про рішення зробити перерву в роботі і вирушити у навколосвітню подорож разом зі своїм другом, актором Чарлі Бурманом (вони познайомилися сімома роками раніше на зніманні «Поцілунку змії»). 14 квітня друзі стартували з Лондона на мотоциклах, наданих BMW, та за 15 тижнів подолали відстань у 30 тисяч кілометрів. Вони перетнули Східну Європу, Україну, Росію, Казахстан і Монголію, потім переправилися через Берингову протоку й продовжили подорож територією Аляски, Канади і США та 29 липня фінішували в Нью-Йорку. Подорожі Мак-Грегора і Бурмана зняли на камеру (знімали як самі мандрівники, так і професійний оператор), і після їх повернення вийшов документальний фільм «Довга дорога навколо світу». Крім того, видали й книгу з описом і фотографіями поїздки. 2007 року друзі знову вирушили в подорож на мотоциклах і цього разу проїхали від самого північного населеного пункту Шотландії до Кейптауна, колишньої столиці ПАР, і, як і минулого разу, випустили документальний фільм «Довгий шлях на південь».

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Мак-Грегор займається благодійністю, у тому числі ЮНІСЕФ в Великій Британії з 2004 року та GO Campaign. Мак-Грегор організовував щорічний голлівудський гала-концерт для кампанії GO в 2009 і 2010 роках. Він співпрацював з Шотландської асоціацією дитячих хоспісів, яка була представлена ​​у фільмі «Довгий шлях вниз». 2012 року він разом з працівниками ЮНІСЕФ з імунізації вирушив до віддалених районів Індії, Непалу і Республіки Конго для документального фільму BBC2 під назвою «Юен Мак-Грегор: Місія холодного ланцюга». У червні 2015 року Мак-Грегор прочитав «Дівчинку з сірниками» Ганса Крістіана Андерсена для дитячого додатку «Живі казки», в допомогу ЮНІСЕФ, разом з іншими видатними особистостями, як-от Роджер Мур, Стівен Фрай, Джоан Коллінз та Майкл Кейн.

Політична позиція[ред. | ред. код]

Мак-Грегор був відвертим противником виходу Сполученого Королівства з ЄС. Хоча він виступав проти незалежности Шотландії від Сполученого Королівства на шотландському референдумі 2014 року, пізніше він заявив під час інтерв'ю, що проголосував би за вихід Шотландії зі складу Сполученого Королівства, якби зміг віддати свій голос наступного дня після того, як Сполучене Королівство залишило Європейський Союз.[6] У 2020 році він висловив свою підтримку незалежності Шотландії, сказавши, що «настав час».[7][8][9]

Мак-Грегор став натуралізованим громадянином США після 2016 року, і голосував на президентських виборах у США 2020 року.[10] Під час своєї подорожі в Long Way Up він подорожував повністю за своїм американським паспортом.[11]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1994 ф Бути людиною Being Human Альварес
1994 ф Неглибока могила Shallow Grave Алекс
1995 ф Синій сік Blue Juice Дін Реймонд
1996 ф На голці Trainspotting Марк Рентон
1996 ф Інтимний щоденник The Pillow Book Жером
1996 ф Емма Emma Френк Черчілль
1996 ф Ситий донесхочу Brassed Off Енді Барроу
1997 ф Нічне чергування Nightwatch Мартін Беллс
1997 ф Поцілунок змія The Serpent's Kiss Менієр Хром
1997 ф Життя гірше звичайного A Life Less Ordinary Роберт Льюїс
1998 кф Desserts Строллер
1998 ф Оксамитова золота жила Velvet Goldmine Курт Вайльд
1998 ф Голосок Little Voice Біллі
1999 ф Зоряні війни. Епізод I. Прихована загроза Star Wars Episode I: The Phantom Menace Обі-Ван Кенобі
1999 ф Аферист Rogue Trader Нік Лісон
1999 ф Свідок Eye of the Beholder Стівен Вілсон
2000 ф Нора Nora Джеймс Джойс
2001 ф Мулен Руж! Moulin Rouge! Крістіан
2001 ф Падіння «Чорного яструба» Black Hawk Down спеціаліст Джон Граймс
2002 ф Зоряні війни. Епізод II. Атака клонів Star Wars Episode II: Attack of the Clones Обі-Ван Кенобі
2002 кф Solid Geometry Філ
2003 ф До біса любов! Down with Love Катчер Блок
2003 ф Молодий Адам Young Adam Джо Тейлор
2003 док Faster оповідач
2003 ф Велика риба Big Fish Едвард Блум (в молодості)
2005 мф Роботи Robots Родні Міднопуз (озвучення)
2005 ф Зоряні війни. Епізод III: Помста ситхів Star Wars Episode III: Revenge of the Sith Обі-Ван Кенобі
2005 мф Хоробрик — Пернатий спецзагін Valiant Веліант (озвучення)
2005 ф Острів The Island Лінкольн-Шість-Ехо / Том Лінкольн
2005 ф Залишайся Stay Доктор Сем Фостер
2006 ф Громобій Stormbreaker Юен Райдер
2006 ф Сцени сексуального характеру Scenes of a Sexual Nature Біллі
2006 ф Міс Поттер Miss Potter Норман Ворн
2007 ф Мрія Кассандри Cassandra's Dream Єн Блейн
2008 ф Провокатор Incendiary Джаспер Блек
2008 ф Список контактів Deception Джонатан МакКварі
2009 ф Ангели і демони Angels & Demons Патрік Маккенна
2009 ф Я кохаю тебе, Філліпе Моррісе I Love You Phillip Morris Філліп Морріс
2009 ф Бойовий гіпноз проти кіз The Men Who Stare at Goats Боб Вілтон
2009 ф Амелія Amelia Джин Вайдел
2010 ф Примара The Ghost Writer Письменник-мемуарист
2010 ф Моя жахлива няня: Великий бум Nanny McPhee and the Big Bang Рорі Грін
2010 ф Чоботи на Вайтхоллі Jackboots on Whitehall Кріс
2010 ф Початківці Beginners Олівер Філдс
2011 ф Останнє кохання на Землі Perfect Sense Майкл
2011 ф Найшвидший Fastest Оповідач
2011 ф Нокаут Haywire Кеннет
2012 ф Риба моєї мрії Salmon Fishing in the Yemen Доктор Альфред Джонс
2012 ф Неможливе The Impossible Генрі Беннетт
2013 ф Джек — убивця велетнів Jack the Giant Slayer Елмонта
2013 ф Серпень: Графство Осейдж August: Osage County Білл Фордгем
2014 ф Мільйон способів втратити голову A Million Ways to Die in the West Камео
2014 ф Негідник Son of a Gun Брендан Лінч
2015 ф Мордекай Mortdecai Інспектор Мартленд
2015 ф Останні дні в пустелі Last Days in the Desert Ісус Христос
2015 ф Зоряні війни. Епізод VII. Пробудження Сили Star Wars: The Force Awakens Обі-Ван Кенобі
2016 ф Джейн береться до зброї Jane Got a Gun Джон Бішоп
2016 ф Такий же зрадник, як і ми Our Kind of Traitor Перегрін "Перрі" Мейкпірс
2016 ф Американська пастораль American Pastoral Сеймур Левов
2017 ф Т2 Трейнспоттінг T2: Trainspotting 2 Марк Рентон
2017 ф Красуня і Чудовисько Beauty and the Beast Люм'єр
2017 в Debenhams: You Shall[12] оповідач
2018 ф Зої Zoe Коул
2018 ф Крістофер Робін Christopher Robin Крістофер Робін
2019 ф Доктор Сон[13] Doctor Sleep Денні Торренс
2019 ф Зоряні війни: Скайвокер. Сходження Star Wars: The Rise of Skywalker Обі-Ван Кенобі (озвучення)
2020 ф Хижі Пташки Birds of Prey Чорна маска
2021 ф Торт зі смаком помсти The Birthday Cake отець Келлі
2022 ф Реймонд і Рей Raymond and Ray Реймонд
2022 мф Піноккіо Pinocchio говорячий цвіркун (озвучення)
2023 ф Mother, Couch Девід
ф Everest Джордж Меллорі

Телебачення[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1993 с Lipstick on Your Collar Мік Хоппер (6 серій)
1993 с Scarlet and Black Жульєн Сорель (3 серії)
1995 с Kavanagh QC Девід Роберт Армстронг (Епізод: "Nothing But the Truth")
1996 с Karaoke юнак (Епізод: "Tuesday")
1996 с Байки зі склепу Tales from the Crypt Форд (Епізод: "Cold War")
1997 с Швидка допомога ER Дункан Стюарт (Епізод: "The Long Way Around")
2015 с Doll & Em у ролі самого себе (2 серії)
2017 с Фарґо Fargo Емміт Стассі / Рей Стассі (10 серій)
2021 с Голстон Halston Рой Голстон (5 серій)
2022 с Обі-Ван Кенобі Obi-Wan Kenobi Обі-Ван Кенобі (6 серій)
2024 с A Gentleman in Moscow Олександр Ростов (8 серій)

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагорода Рік Категорія Робота Результат
Золотий глобус 2002 Найкраща чоловіча роль — комедія або мюзикл Мулен Руж! Номінація
2013 Риба моєї мрії Номінація
2018 Найкраща чоловіча роль у мінісеріалі або телефільмі Фарґо Перемога
2022 Голстон Номінація
Еммі 1997 Найкращий запрошений актор у драматичному серіалі Швидка допомога Номінація
2017 Найкращий оповідач Гайлендс: Дике серце Шотландії Номінація
Найкраща чоловіча роль у мінісеріалі або телефільмі Фарґо Номінація
2021 Голстон Перемога
Премія Гільдії кіноакторів США 1999 Найкращий акторський склад у кіно Голосок Номінація
2002 Мулен Руж! Номінація
2014 Серпень: Графство Осейдж Номінація
2022 Найкраща чоловіча роль у мінісеріалі або телефільмі Голстон Номінація
Супутник 2002 Найкращий актор — комедія або мюзикл Мулен Руж! Перемога
2018 Найкращий актор у драматичному / жанровому серіалі Фарґо Номінація
Найкращий актор у мінісеріалі або телефільмі Номінація
2022 Голстон Перемога
Вибір телевізійних критиків 2018 Найкраща чоловіча роль у мінісеріалі або телефільмі Фарґо Перемога
Critics' Choice Super Awards» 2021 Найкраща чоловіча роль у супергеройському фільмі Хижі пташки (та фантастична Харлі Квін) Перемога
Сатурн 2000 Найкращий кіноактор другого плану Зоряні війни: Прихована загроза Номінація
2021 Найкращий кіноактор Доктор Сон Номінація
2022 Найкращий телеактор на стрімінговому серіалі Обі-Ван Кенобі Номінація

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Guildhall School | Ewan McGregor
  2. Єва Мавракіс на IMDb(англ.)
  3. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. McGregor, Ewan Gordon, (born 31 March 1971), actor. WHO'S WHO & WHO WAS WHO (англ.). Процитовано 22 березня 2023. 
  5. An in-depth look at your favourite celebrity personalities - hellomagazine.com, HELLO!. web.archive.org. 20 серпня 2008. Архів оригіналу за 20 серпня 2008. Процитовано 29 березня 2019. 
  6. Ewan McGregor 'totally confused' about Scottish independence. The Independent. 30 жовтня 2016. Процитовано 8 лютого 2021. 
  7. Ewan McGregor shares his support for Scottish independence: "It's time". NME Music News, Reviews, Videos, Galleries, Tickets and Blogs | NME.COM. 13 вересня 2020. Процитовано 30 вересня 2020. 
  8. Trainspotting star Ewan McGregor comes out in support of Scottish Independence. www.edinburghnews.scotsman.com. Процитовано 30 вересня 2020. 
  9. Morrow, Daniel; Traynor, Sian (13 вересня 2020). Trainspotting star Ewan McGregor announces he wants Scottish independence. edinburghlive. Процитовано 30 вересня 2020. 
  10. Streets, Madeleine (21 жовтня 2016). Ewan McGregor on Directing, 'T2' and a Possible Obi-Wan Reprisal. Observer. Процитовано 3 жовтня 2020. 
  11. Long Way Up, episode 5. 2 October 2020.
  12. DEBENHAMS YOU SHALL EWAN MCGREGOR
  13. [1]
  14. Ranked #36 in Empire (UK) magazine's «The Top 100 Movie Stars of All Time» list. [October 1997]. IMDb.com [Архівовано 27 липня 2010 у Wayback Machine.]
  15. We filmed an advert for an English language course in London. It paid for my house. IMDb.com [Архівовано 18 серпня 2007 у Wayback Machine.]
  16. Див. новини на IMDb.com [Архівовано 18 серпня 2005 у Wayback Machine.]
  17. Див. новини на IMDb.com [Архівовано 17 вересня 2011 у Wayback Machine.]
  18. Див. новини на IMDb.com [Архівовано 11 березня 2007 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]